Aoife kui Dublini kohalik elanik soovitab, mida Dublinis teha ja kuhu minna. Linnasüda on kompaktne ja seal on lihtne orienteeruda, nii et kõik kohad leiab kergelt üles.

Kust avaneb parim vaade linnale?

Dublin on madala hoonestusega ja suhteliselt lamedal maastikul, seega pole eriti võtta häid kõrgeid kohti. Üks soovitus on “Gravity Bar” Guinnesi Aidas, kuid see vaade pole tasuta ja Guinnes pole ka just igaühele. Mu isiklik lemmikvaade on Dun Laoghaire´i kai otsast, kuhu saab jalutada (lõuna-Dublinis, mis on lihtsalt ligipääsetav nii rongi kui bussiga). Vaadates tagasi üle Dublini lahe ongi linn nagu peopesal. Kui energiat veelgi üle jääb, saab minna ka Dublini põhjaosas asuvasse Howthi ja teha sealsel rannal üks jalutuskäik (iseenesest lihtne, kuid kohati konarlik). Sealtki avanevad imelised vaated linnale ja Dublini lahele. Howth on hea koht ka siis, kui meeldib meretoitu nautida.
Vaade Guinnessi otsast.

Millistest turistilõksudest peaksin hoiduma?

Temple Barist, Temple Barist ja veelkord Temple Barist. Hoiduksin sellest iga hinna eest, sest söök ja jook on ülehinnatud ja kehvema kvaliteediga, kui mujal linnas. Pealegi käib seal vähe kohalikke, sest koht on liiga kallis ja paksult turiste täis, eriti õhtuti. Päevasel ajal veel tasub minna, sest siis pakutakse ka kultuurilist meelelahutust fotoarhiivis, Iiri Filmi Instituudis, nädalavahetuse toiduturul ja raamatuturul. Kuid niipea, kui päike loojub, tasub sealt jalga lasta.

Mida võtta suveniirina kaasa?

Iirimaal müüakse palju kohalike kunstnike ja käsitööliste töid, Cow´s Lane´il on igal laupäeval ka suurem käsitöölaat. Samas lähedal leidub veelgi käsitööpoode, mis on avatud kogu nädala jooksul.

Kuhu lähevad kohalikud mõnel ilusal päikesepaistelisel päeval?

Kui päike juhtub välja tulema, täituvad St Stephensi rohealad töötajatest, kes tulevad sinna oma lõunapausile. Phoenixi park on teine populaarne kogunemispaik. Seal saab pikemalt jalutada, rentida ratta, näha hirvesid, käia loomaaias. Dublinis on ka mõned rannad, kuid need on tavaliselt tuulised ja ujumiseks närganärvilistele ei sobi. Linnale lähimad on Bull Islandi rand ja Sandymount Strandi rand, põhja poolt leiab hea ranna Portmarnockist.

Milline on aasta kõige olulisem sündmus kohalike jaoks?

Viimastel aastatel on kõige suurejoonelisemad olnud aastavahetuse pidustused. Siis toimub suur kontsert (odavad piletid on saadaval alates novembrist) ning toimuvad ka peresõbralikud üritused, näiteks valguseparaad. Muidugi on Iirimaa tuntud Patrikupäeva tähistamise poolest (17. märtsil) ja siis kulgeb läbi linna pikk rongkäik. Peale seda suundutakse tavaliselt kuhugi pubisse, seega pole õhtune aeg kesklinnas just kõige ilusam - eriti siis, kui reisitakse koos lastega.

Milliseid kohti tasuks külastada väljaspool Dublinit?

Iirimaa on üsna väike, nii et lihtne on Dublinist ette võtta ühepäevareise kuhu iganes. Teised huvitavad linnad on Cork, Waterford, Limerick ja Galway – igaüks pakub midagi erilist ja on lihtsalt ligipääsetav rongi või bussiga. Enamus Iirimaast on siiski maapiirkonnad ja neid kohti on hea avastada rendiautoga. Või jalgrattaga, kui jaksu rohkem jätkub. Ilm on üsna kiiresti vahelduv.

Millist toitu kohalikud armastavad?

Tänu pidevalt sabistavale vihmale kasvab igal pool ilus roheline rohi, seega on meil saada häid piimatooteid ja kohalikku kvaliteetset liha. Oleme saar, mis on ümbritsetud kalarikastest meredest ja meretoidud on samuti konkurentsitult ühed parimad üldse. Eriti siis, kui tead head kalarestorani, kus kokk teab, kuidas kohalikke mereande parimal viisil serveerida.

Mis iirlastele kõige rohkem meeldib?

Oleme sõbralikud ja leidlikud, kes leiavad alati ühise keele igaühega, ükskõik mis riigist ta siis ka poleks. Hea oleks siiski teada, et me pole britid ega inglased, ehkki inglise keelt oskavad rääkida kõik.

Milliseid kohti soovitad kultuurielamuseks?

Rahvuslik trükimuuseum, mis on Rahvusgalerii pärl ja väärib külastamist. Neil on ka häid programme lastele. Teadusgalerii on alati huvitav (seal saab näituseasjadele käed külge panna). Smock Alley teater on põneva programmiga igale vanusele.

...ja mida arhitektuuri- ja ajaloohuvilisele?

Rahvusmuuseum asub Dublinis kahes kohas ja mõlemad on väärt külastamist - Collinsi kasarmud ja Kildare arheoloogiatänav. Iiri arhitektuuriarhiiv on praegu aga avatud vaid teadustööde tegijatele, kuid peaks tulevikus jälle avanema igaühele.

Dublinis on palju huvitavaid ehitisi – näiteks Merrioni väljak on hea näide kohalikust arhitektuurist. Casino in Marino (ära lase end nimest petta, see pole tegelikult kasiino) on hea koht optiliste illusioonide vaatamiseks.

Mida soovitad gurmaanile?

Dublinis on mõned Michelini tärnidega tunnustatud restoranid. Kahetärnirestoran Patrick Gilbaud tühjendab kiiresti rahakoti. Chapter One vajab broneerimist – niisama sinna kohta ei saa. Samuti vajab eelregistreerimist L’Ecrivain.

Michelini tärnideta, kuid einet väärt on veel The Winding Stairs, Locks Brasserie ja Pearl Brasserie. Matt the Thresherist saab Dublini parimaid mereande. Võluvad ning omapärased La Peniche ja Fade Street Social on samuti soovitatavad.

Mida aga soovitada säästureisijale?

Dublinis on mitmeid häid ja odavaid söögikohti. Odavamad on näiteks Pitt Bros, CrackBird või Yumi Falafel Dame´i tänaval.

Dublinis on ka kultuuriüritusi, mis ei nõua palju kulutusi. Rahvusmuuseum, Rahvusgalerii ja Loodusajaloo muuseum on kõik tasuta. Samuti on mitmed jalgsiekskursioonid odavad või täiesti tasuta – ajaloo, kirjanduse ja toidu teemadel. Isegi pubituuriga saab ühineda!

Ööelu keerleb valdavalt pubide ümber ja kuigi neisse on sissepääs tasuta, pole joomine Dublinis, eriti aga Temple Baris odav lõbu.

Mida võiksid ette võtta lastega pered?

The Viking splash tour lõbustab lapsi kindlasti, kuid see pole odav. Partide söötmine St. Stephen’s Green-is on populaarne, samuti tasub külastada Dublini loomaaeda.

Lastele sobivad söögikohana hästi näiteks Milano Pizzeriad, kus saab sööki oodates joonistada.

Aoife O’Meara on arheoloog, kes on sündinud ja üles kasvanud Dublinis. Talle meeldib väljas söömas käia ja praegu naudib ta oma ümbermaailmareisi.