Euroopa poliitiline pealinn Brüssel võiks tunduda oma positsiooni poolest konservatiivse ja vanameelsena, kuid selles lihtsalt orienteerutavas linnas on turistidel siiski võimalik leida palju uut ja huvitavat.

Brüsselist pärit belglane Victor Horta oli üks põhiarhitekte uue suuna Art Noveau tekkeloos ja jälgi tema töödest leiab kõikjal linnas; neile, kes otsivad rahuldust heast šokolaadist ja korralikust õllest, on Brüssel samuti väärt koht, kuhu minna.

Küsisime linna parimate hotellide uksehoidjatelt, kuhu nad soovitavad külastajatel minna.

Oma soovitusi jagasid Marc Neuville Amigo hotellist ja Jean-Francois Debout hotellist Metropole.

Olen siin esimest korda. Rääkige mulle, mida inimesed tavaliselt ei tea Brüsseli kohta?

Marc: Seda, et ajalooline Brüsseli kesklinn on tegelikult ehitatud soo peale. See seletab ka linna nime tekke - Brucsella, kus broek tähendab sood ja sali eluaset. Iirised - linna sümbolid - kasvavad ohtralt just soodes.

Jean-Francois: Seda, et siin on endiselt olemas Senne´i jõgi, mis voolab Brüsseli tänavate all. Jõgi kaeti täielikult 19. ja 20. sajandil ning selle kohale ehitati laiad bulvarid.

Mis on kõige põnevam, mida Brüsselis ette võtta?

Marc: Brüssel on koduks sellistele tuntud koomiksikangelastele nagu Tintin, Blake ja Mortimer. Koomiksiradadel käimine on põnevaim viis linna avastamiseks, uudistades ka hiiglaslikke seinamaale katuseviiludel, mis on muutnud kangelased linnapildis surematuteks.

Jean-Francois: Külastada võiks näiteks kokku ligi 350 km pikkust maa-aluste käikude võrgustikku.

Millise vaatamisväärsuse jaoks tuleks kindlasti aega leida?

Marc: Magritte´i muuseumis on Belgia sürrealistist kunstniku Renee Magritte´i suurim kogu.

Jean-Francois: Raekoja platsi ja suure Raekoda jaoks, see väljak on kõige suurejoonelisem peaväljak maailmas.

Brüsseli raekoja plats

Milliseid turistilõkse tasuks vältida?

Marc: Restorane Rue de Boucher/Beenhouwerstraatil. Kuna linn on tuntud oma väga heade söögikohtade poolest, on lausa patt minna sööma keskpärastesse restoranidesse.

Vaid mõnede eranditega on hea sealtkandi keskpärastest kohtadest lihtsalt mööda jalutada ja otsida midagi paremat kaugemalt.

Kas europarlamenti tasub külastada?

Marc: Me tavaliselt soovitame külalistel Parlamentariumi külastada. See on hea ka euroskeptikute jaoks, sest näitab, kuidas ikkagi liikmesriigid panustavad igapäevasesse Euroopa Liidu juhtimisse ja kuidas sealsed otsused mõjutavad meie elu. Seda selgitatakse interaktiivselt ja kaasakiskuvalt.

Jean-Francois: Euroopa Parlamendi ja Euroopa Komisjoni hooned on mõlemad väga olulised ehitised Euroopas. Parlamentariumis saab selge ettekujutuse, mida nad teevad.

Kas on mõni konkreetne näitus hetkel käimas, mida peaks kindlasti külastama?

Marc: Belglased on kollektsionäärid ja Brüssel on sellepärast antiigihuviliste ja disaini Meka. Igal aastal jaanuaris korraldatakse suur Brüsseli antiigi ja kunstide laat BRAFA, mis toimub Tour et Taxises - restaureeritud kunagises tollilaos ja posti sorteerimiskeskuses, tuues kokku kollektsionäärid kogu maailmast. Välja laotatakse eklektilised kollektsioonid haruldastest leidudest ja antiiksetest asjadest.

Jean-Francois: Minna tasub Belgia koomiksikeskusesse. Smurfide ja Tintini kuningriigis saab tutvuda püsinäitustega, originaalkunsti ja unikaalsete väljapanekutega. Hoone, kus keskus asub, on Art Noveau stiilis vana laohoone, mille projekteeris Victor Horta.

Kus ma saaks teha parima pildi Brüsselist?

Marc: Place Poelaertil, mis on Brüsseli versioon Pariisi Montmartre´ist. Kohe justiitsministeeriumi eest saab suurepärase panoraamse võtte kogu linnast.

Tahan siin proovida midagi täiesti uut - mis see olla võiks?

Marc: Trammis söömine. Võimalik on võtta kolmekäiguline eine 1960ndate renoveeritud trammis, mis samal ajal sõidab läbi Brüsseli. Serveerivad linna parimad Michelini tärnidega peakokad.

Tahaks osta mõne ebatavalisema suveniiri - mida soovitate?

Marc: Maison Dandoyst võiks kaasa osta kreeka (Greek) leiva. Asub otse meie hotelli vastas. Oma Brusseli delikatessi küpsetavad nad juba 1829. aastast. See magus, pehme pannileib kaneeli ja kristalliseeritud suhkruga ei oma Kreekaga tegelikult midagi ühist, aga nii lihtsalt valesti tõlgiti 16. sajandil brüsseli dialektist.

Jean-Francois: Belgia pits on väga kuulus.

Milline on linna parim restoran praegu?

Marc: Neid on palju, aga soovitaksin Le Chalet de la Forêti heaks õhtusöögiks mõnusas keskkonnas keset metsa. Selecto pakub aga uuenduslikku Belgia kööki koos võimalusega istuda koos kokkadega köögis ja seda kõike nautida.

Jean-Francois: Kõik sõltub ootustest ja maitsest. Brüssel on koduks väga erinevatele rahvusköökidele ja restoranistiilidele. Üks kuulsamaid Brüsselis on Comme chez soi.

Ja kus on parimad joogid? Ei tahaks midagi väga turistilikku.

Marc: La Mort Subite on tõeline Brüsselipärane koht, kus serveeritakse Gueuze õlut 1928. aastast.

Jean-Francois: Proovige Café Greenwichi rue des Chartreusesis.

Millist õlut ma peaks Brüsselis tellima?

Marc: Kui veab ja selle kätte saate, siis proovige Westvlettereni, mis on munkade poolt pruulitud ja seda saab tavaliselt vaid nende kloostrist Lääne-Flandrias. Muidu aga proovige Gueuze õlut, mida nimetatakse ka Brüsseli šampanjaks ja mida pruulitakse vaid Brüsseli ümbruses.

Jean Francois: Proovige kloostriõlut Deliriumi kohvikus, kus pakutakse kokku üle 250 erineva õlle.

Ja kust saaks kätte parimat Belgia šokolaadi?

Marc: Belglased on jah šokohoolikud. On olemas mitu šokolaadipoodi, kust leia vajalikku igale maitsele. Soovitan külastada Laurent Gerbaudi, noort šokolaadimeistrit, kes koostab maagilisi šokolaadikombinatsioone, kasutades lisanditena Jaapani tsitruselisi, musta pipart ja magusat tšillit.

Jean-Francois: valikut on palju, kuna Belgia on šokolaadipealinn. Meie hotelli juures soovitan šokolaadipoodi "Wittamer", samuti tasub mainimist Marcolini, Neuhaus, Galler.

Tahan teha abieluettepaneku Brüsselis. Kus oleks kõige romantilisem koht seda teha?

Marc: Royal Blatoni terrassil meie hotelli sviidis, tellides oma privaatse õhtusöögi meie peakokalt Marco Visinonilt. Terrassilt avaneb ülevaade kogu linnale ja valgustatud Raekojale. Jah-sõna on sel puhul garanteeritud!

Jean-Francois: Ettepaneku võib teha meie hotelli baaris Le 31. Romantiline klaverimuusika aitab sättida sobivat meeleolu.