Otsusest teatas Belgia rahvusliku raudteekompanii kõneisik Nathalie Pierard laupäeval, päev pärast rongitulistamist Amsterdam-Pariisi rongis.

Pierardi sõnul hakatakse pagasit kontrollima igal pool riigis, mitte ainult pealinnas. Kiirelt peab selle turvakontrolli organiseerima politsei koos raudtee-ettevõtte turvameeskonnaga.Pagasikontrolli tehakse esialgu pisteliselt, mitte kõigi reisijatega.

Tegemist pole siiski täiesti uue nähtusega raudteejaamades. Ka Venemaal oli mõned aastad tagasi raudteejaamades metallidetektor ja relvastatud valve. Reisijad pidid läbima lennujaamast tuttavad väravad ja kui midagi "piiksus", viidi reisija kõrvale täiendavaks kontrolliks.

Hispaanias kontrollitakse raudteed pidi reisijate pagasit Madridi Atocha jaamas peale seda, kui 2004. aastal hukkus seal pommirünnakus 191 inimest. Itaalias tehakse turvakontrolli pisteliselt, kuid pagasit ei kontrollita. Brittide Eurostaris, mis ühendab Prantsusmaad ja Inglismaad läbi eurotunneli, on kontroll üsna range ja jälgitakse nii pagasit kui reisijaid. Kuid kogu riigis pole veel rongireisijate turvakontrolli ette võetud.