Reaalsus on üllatavalt teine. Jah, vihmaperioodil võib päevad läbi sadada, kuid siiani on see pigem olnud erand kui reegel. Praegugi vaatab aknast vastu sinine taevas ja päike muudkui lõõskab. „Kliimamuutus,” ohkavad kohalikud, kuigi keegi otseselt ilusa ilma vastu ei ole. Ja muidugi ei tähenda vihmaperiood üleüldiselt seda, et 24/7 muudkui ladistaks. Oh ei. Tavaliselt käib asi hoopis nii:

Pärastlõuna. Taevas on selge, kraadiklaas näitab +32 kraadi. Kerge tuuleiil. Mõnus. Haarad käekoti kaasa ja jooksed tööle või kuhu iganes sa minema pead või minna tahad. Viis minutit jõuad tänaval olla ja isegi kui sa taevasse ei vaata, saad oma veast kohe aru. Vihmavari jäi maha. Kust need pilved nii järsku tulid?

Vihmavari on tihti tark kaasa haarata ka džunglisse minnes. Foto: Madle Timm

Mõelda pole aega, sest juba kallabki nii nagu homset poleks. Hea, kui saad kuskile räästa alla varju. Taksot on võimatu saada, sest kõik on juba hõivatud. Üljuhul on kõik see aga vähem kui kümne minutiga möödas. Taas sirab päike. Õhk on klaar ja teekond võib jätkuda.

Mõnda asja on siiski vihmaperioodil reisides hea meeles pidada:


  • Haara vihmavari või vihmakeep kaasa ka siis, kui ühtegi pilvetupsu taevas ei ole. Küll nad tulevad.

  • Kui korraga sajab alla suur hulk sademeid, võivad tänavad kohati väga üle ujutatud saada. Seega vali vastavad jalanõud — plätud või midagi vihmakindlat.

  • Kodust või hostelist/hotellist kaugel olles, eriti näiteks looduses matkates, paki kaasa kuivad sokid ja lisa T-särk. Isegi kui õues olles on soe ja märgade riietega liikumine täiesti OK, siis õhukonditsioneeriga bussi või taksosse minek võib kergesti haigeks teha.

  • Veendu, et kaasapakitud asjad, eriti näiteks telefon, tähtsad paberid, arvuti jms oleksid vihmakindlalt peidetud näiteks kilekotti.

  • Ole valmis, et kui sajab, siis linnas olles tõuseb nõudlus taksode/rongide/busside järele sekundiga lakke.

Vihma ega selle hooajal reisimist ei tasuks niisiis karta — eriti suurlinnas teeb see õhu oluliselt puhtamaks. Lisaks pole tänu vihmale nii lämmatavalt palav (kui, siis ehk vaid enne sadu). Kes aga märjaks saamist pelgab, siis SIIN on võimalus „reisida” tasuta kuivas ja hubases restoranis sinna, kuhu hing ihkab.

Tänu vihmale on loodus ääretult palju lopsakam ja rohelisem kui kuumal kuivaperioodil. Foto: Madle Timm

Lugesid just Hulkurplika päevikute 67. osa.

Madle Timm on 26-aastane eestlanna, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel