Eestimaa loodus on praegusel aastaajal üpriski ettearvamatu ning pakkimine nädalavahetuseks looduses võib olla täielik peavalu: kas kaasa võtta lühikesed püksid või hoopis talvejope? Millised rajad on läbipääsetavad ka vihmasema ilmaga? Kui palju vahetusriideid võib vaja minna?

Fjällräveni kogenud matkaeksperdid jagavad enda soovitusi õnnestunud loodusmatka planeerimiseks, mis tagavad seiklusliku ning turvalise matka nii lühikesi kõndimisretki harrastavale matkajale kui ka kogenud looduse avastajale.

Vali rada vastavalt matka eesmärgile

Matka planeerimine algab eesmärgist ja matkaja kogemusest. Kui plaanid sel nädalavahetusel matkata puhkamise ja lõõgastumise eesmärgil, on selleks ideaalsed juba läbiproovitud matkarajad. Et vältida populaarsete radade ülerahvastatust, on RMK kodulehel välja toodud ka mitmed alternatiivsed rajad ning lõkkeplatsid, kus on väiksem tõenäosus teisi inimesi kohata. Perega loodusesse minejad ja päris algajad matkajad võiksid samuti alustada laudteega matka- ja rabaradadest. Juba ligi 6 km ringi jooksul saab täis jalutatud 10 000 soovituslikku sammu. Lisaks neile pakuvad põnevat avastamist erinevad õpperajad, mis on tihti lühemad, kuid tutvustavad piirkonna loodust ja ajalugu.

Kui soovid end aga proovile panna ning külastada seni veel avastamata paiku, siis peaks matka planeerimist alustama kaardist, kuhu sind huvitavad vaatamisväärsused üles märkida. Võibolla selgub, et kõikide huvitavate kohtade külastamiseks tuleb planeerida hoopis mitu matka.

Põhjalik ettevalmistus aitab vältida ootamatusi

Iga rändur teab, et edukas matk algab planeerimisega — järgmiseks väljakutseks on originaalse matkatee koostamine. Võimalike sihtkohtade uurimisel peaksite arvestama matka pikkusega — kas tegu on ühe või mitme päeva seiklusega. Kui oled seni harjunud pigem autoga liikuma ja matkamine on sinu jaoks uus hobi, siis on kuni 10 km rada alustamiseks piisav. Sinna vahele planeeri väike puhkepaus, kus keha kinnitada ning nautida maikuu looduse ilu. Alati on põnevam, kui ei pea tuldud teed tagasi käima, vaid et rada kulgeks ringjalt või lõppeks hoopis teises kohas.

Sõltumata sihtkohast, on matka parim alustada varahommikul, siis ei ole ohtu pimeda peale jääda ning raja saab ohutult läbida. Seda tasub meeles pidada ka populaarsemate radade puhul — varahommikul on matkajaid vähem ning raja saab läbida uhkes üksinduses. Soovitud matkakoha planeerimisel on oluline pöörata tähelepanu tee läbitavusele ning võimalikele puhkekohtadele.

Uuri välja, milliseid esemeid on matkaks vaja

Sobiv (või ebasobiv) varustus mõjutab märkimisväärselt kogu matkaelamust. Päevasele väljasõidule suundujatel võiks olla väikeses seljakotis veepudel, külma ilmaga termos sooja joogiga ning kerge kehakinnitus või piknikuks vajalik. Kevadel ja sügisel võivad ilmastikuolud kiirelt muutuda, seega tasub kotti lisa riideesemed pakkida.

Pikemale rännakule suundujatel tasub lisaks telgile, magamiskotile ja laetud telefonile kaasa pakkida peakate, toiduvarud, puhas joogivesi, usaldusväärne käekell, nuga, kaart, taskulamp ja kompass, mugavad ning veekindlad jalatsid ja üleriided ning vahetusriided. Seejuures ei tohiks kunagi minna pikale matkale veel sissekäimata jalanõudega.

Teine oluline osa on korralik matkakott, mis ei tohiks olla liiga raske. Kui toit ja jook moodustavad suure osa seljakoti sisust, kavandage marsruut nii, et varusid oleks võimalik matka jooksul täiendada või planeerige toidukord mõnes kohvikus. Kui telk, magamiskott ja soojad ööriided kaaluvad liiga palju, on parem jätta need koju ja veeta öö kohalikes majutuskohtades.

Vali sobiv riietus

Looduses matkamiseks on vaja ka raja koormusele ja kõikidele ilmastikutingimustele vastavaid pükse ja veekindlat jopet. Kuna matkavarustuse tehnoloogiad on optimeeritud kindlale kliimale, tasub enne ostmist teha veidikene eeltööd.

Skandinaavia matkarõivaste brändi Fjällräven disaini ja innovatsiooni juht Henrik Anderson soovitab sobivate pükste leidmiseks esitada endale paar lihtsat küsimust: mis eesmärgil ja mis kliimas te neid kasutate? Nendele küsimustele vastamine aitab leida õige materjali. Järgmiseks mõtle, mida soovid n-ö enda küljes terve matka tassida. See aitab aru saada, kui palju peaks olema matkapükstel taskuid. Head püksid vastavad kõikidele matkaja ootustele, on hingavad, vastupidavad ja mugavad. Kõige vastupidavamast kangast valmistatud matkarõivastesse tasub investeerida, kuid samuti tuleb arvestada, et nende disain oleks ajatu.

Vaata ilmateadet

Pole halba ilma, on vale varustus! Seepärast võib isegi kõige paremini ettevalmistatud rändur ootamatu ilma tõttu ebameeldivalt üllatuda. Enne matkale minekut on oluline kontrollida valitud reisipiirkonna ilmateadet mitmest usaldusväärsest allikast. Kuna Eestis võib ka soe suvepäev päädida tormi ja rahesajuga, siis peab matkaja selleks ka valmistunud olema.

Kui lähed vaid päevasele matkale, siis piisab, kui riietud kohe vastavalt ilmale, kui plaanis on aga pikem loodusretk, tasub kotti pakkida mitu paari vahetusriideid (ära unusta sokke!) ning soojem jope hilisteks õhtutundideks.

Foto: Fjällräven