Kaval nipp, kuidas oma reisimine mõnevõrra lihtsamaks teha, on komplekteerida apteegikott internetis ja tellida tooted Tallinna lennujaama apteeki. “Nii ei pea muretsema, kas topsikud-tuubid on turvaväravatest läbiminemiseks õiges suuruses ja kaasa võib võtta kõik, mida ihaldad,” räägib Ardo, nentides seejuures, et aeg-ajalt võib ära antav reisikohver ka kaotsi minna ning juhul kui apteegikott on käsipagasis, on õiged ravimid igal juhul võtta.

Reisiapteegi sisu oleneb suuresti sihtkohast ja reisitüübist. Mida täpsemalt kaasa võtta ja millega arvestada juba enne reisi, saab küsida kerge vaevaga apteekritelt, näiteks e-apteegi keskkonnas. Südameapteegi e-proviisor Aleksandr Sei soovitab juba enne reisi tutvuda põhjalikult eesootavate tingimustega. “Abiks on Terviseameti koduleht, kust leiab nii vaktsineerimissoovitused riikide kaupa kui ka informatsiooni reisimisega seotud nakkushaigustest, milliseid ja kui palju ravimeid võib eri riikidesse kaasa võtta, saab lugeda Ravimiameti koduleheküljelt.” Eksootilistesse ja kehvade hügieenitingimustega sihtkohtadesse minemisel soovitab e-proviisor eelnevalt läbida ka probiootikumide kuuri, mis aitab hoiduda kõhuhädadest ja tugevdab immuunsüsteemi. “Piisava kaitse tekkimiseks, tuleks kuuri teha kahe-kolme nädala jooksul enne reisi.”

Olenemata sihtkohast, peaks reisiapteek kindlasti sisaldama igapäevaseid retseptiravimeid, valuvaigistavaid ja palavikkualandavaid tablette, erinevaid plaastreid ja haavapuhastusvahendeid, kõhulahtisuse vastast preparaati, nohuravimit ja antiseptilist geeli või salvrätikuid, et igas olukorras võimalusel käsi puhastada. “E-apteegis on mitmesuguseid antiseptilisi vedelikke, mis pole mõeldud vaid naha, aga ka haavade puhastamiseks,” räägib Sei, aga soovitab tähele panna, et kui haavade puhastamiseks mõeldud antiseptikut sobib ka nahapuhastamiseks kasutada, siis nahapuhastuseks mõeldud haavadele ei sobi ja võib kahjustada kudet.

SOOJAMAAREIS

“Vahet pole, kas matkad või peesitad basseini ääres — päike võtab teises kliimas ühtmoodi hästi ja see, kui sulle Eestis päike peale ei hakka, pole vabandus päikesekreemi kasutamata jätta. Kui pärast esimest päeva oled täiesti kõrbenud ja saad toast välja minna alles pimeduse saabudes, on nii iseenda kui kaaslase reisituju rikutud,” teab Ardo omast käest rääkida. E-proviisor Aleksandr Sei soovitab võtta kaasa vähemalt 30 SPF päikesekaitsekreemi, kuid julgustab kasutada tugevamaidki. Igaks juhuks võiks apteegikotist võtta olla ka päikesepõletust leevendavad kreemid või geelid, mis sisaldavad rahustavat aaloed, dekspantenooli või teepuuõli. Proviisor hoiatab aga eksiarvamuse eest, nagu päikesepõletusele sobiks määrida hapukoort või poore ummistavate komponentidega preparaate, näiteks Panthenol vahtu.“Need takistavad nahal loomulikul teel jahtuda, mispärast põletus haarab naha sügavamaid kihte.”

Söetabletid või -kapslid aitavad kergemate kõhuprobleemide, nagu puhituse ja lahtisuse korral. Iiveldus võib tekkida nigelatest sanitaartingimustest või eksootilise toidu söömisest, mille seedimisega organism ei ole harjunud.

Muidugi läheb tarvis ka putukatõrjervahendeid, mis olgu sellised, et kaitsevad ka troopiliste sääskede eest. Hammustuste sügeluse leevendamiseks sobib teepuuõli või spetsiaalsed hammustusjärgsed plaastrid.

SUUSAREIS

Nii nagu soojamaareisile, tuleb päikesekaitse kaasa võtta ka suusakuurorti.

Suusareisil kuluvad kindlasti marjaks ära ka külmetuse eest kaitsvad kreemid.

KUI EES ON PIKK BUSSI- VÕI LENNUREIS

Võta kaasa külmageel, mis turgutab väsinud ja paistes jalgu.

Ja miks mitte ka reisipõlvikud, eelkõige väsinud ja paistes jalgade ennetamiseks.

Igal juhul tuleks apteegikotti pista ka allergiaravimid. Isegi kui allergiat pole kunagi esinenud, ei tea, kuidas mõni putukahammustus võib kehale mõjuda. Ja kui tead, et sul pole reisiiivelduseks palju vaja, soovitab e-proviisor Aleksandr Sei kaasa pakkida ka looduslikud ingveriekstrakti kapslid. Fotograaf Ardo räägib, et tema on üks neist, kes ei talu väga laevasõite, seega alati kui on võimalus, et kuskil tuleb laevaga liikuda, võtab ta kaasa Bon Voyage kapslid või mõned merehaiguse vastased tabletid. “Pool tundi enne sõitu üks väike tablett ja olukord on kontrolli all,” ütleb ta.

Enne suuremale reisile sõitmist küsis Ardo kodus e-apteegist apteegikoti kokku panemiseks nõu. “Igaks juhuks uurisin ka, millised ravimid nõuavad kaasa eraldi retsepti või kirja.” Erinevates riikides on ravimite sisseviimisel erinevad reeglid ja vahepeal on vaja tõendada, et tegu on just nende ravimitega ja just neid on teil endal vaja. “Juhul, kui on midagi keerulisemat kaasa vaja võtta, on hea see alati üle küsida,” räägib ta ja, et endal midagi ei ununeks, siis kindlasti küsida soovitusi apteegikotti.

“Arvestusega, et reisimist on palju ja kohvri pakkimine toimub tavaliselt väga viimasel minutil, siis on väga kerge internetis kaup ära tellida ja lennujaamas need kotti pista. Samuti ei pea pihustatavaid ninaspreisid hakkama suurde kohvrisse pakkima, sest saab need lennujaamas peale turvakontrolli kätte ja on mugavad kasutada ka lennukis,” kirjeldab Ardo.