Väldi turismi all kannatavaid piirkondi

Maailmas leidub ohtralt sihtkohti, mis on turistide sissevoolu all pigem kannatama hakanud. Cinque Terre maalilised külad Itaalia läänerannikul ja Machu Picchu iidne linn Peruus on ainult paar näidet sellest, kuidas kohalik kogukond proovib liigse turismiga võidelda. Tavaliselt lahendatakse olukord sissepääsu piletihindade tõstmisega. Näiteks Filipiinidel suleti terve Boracay saar turistidele, sest rannikualade habras ökosüsteem kannatas suurt kahju. Sulgemise perioodil prooviti taastada kaduma läinud ja kahjustada saanud keskkonda. Teadlikud reisijad eelistavad vältida piirkondi, mille puhul on selge kahju keskkonnale juba aset leidnud. Kuigi piletihindade maksumuste ja muude maksude kaudu võib turist panustada kohaliku elu arendamisse, siis ikkagi võib reisile mineku otsus süvendada juba tekkinud probleeme.

Osta kohalike poolt valmistatud tooteid

Suveniiripoodidest leiab laia valiku tooteid, mis pole absoluutselt sihtkohas toodetud. Seepärast on üha rohkem reisijaid hakanud meelega otsima tooteid ja suveniire, mille on oma kätega valmistanud külastatava riigi elanikud. Vahel on raske kindlaks teha, kust ikkagi toode pärit on, sest kaupmehed võivad luiskama hakata. Kõige kindlam on suveniiride ostmisel panustada kohalike toitude, jookide ja erinevate rahvusliku tähendusega esemete soetamisse. Kindluse mõttes tasub kõrvale jätta anonüümsed kruusid, millele on kuskil värvilise kirjaga sihtkoha nimi peale trükitud. See värvitrükk võis katta kruusi tuhandeid kilomeetreid eemal suveniiripoest, kust selle kaasa ostsid.

Jäta endast vähem jälgi

Mõningad teadlikud reisijad proovivad viia jälgede jätmise täiesti miinimumini. Siinkohal peetakse silmas peamiselt prügi maha viskamist, nimede kraapimist vaatamisväärsustele ja müntide viskamist purskkaevudesse või väikestesse veekogudesse. Üksikule turistile võib jääda mulje, et tema jälg on laiemas plaanis olematu: üks bussipilet tänavasillutisel, pisike münt tiigis ja võtmega kraabitud initsiaalid templiseinale. Aga iga taoline tegu on osake laiemast mustrist, mis muudab käitumist normaalsemaks ja aktsepteeritavamaks. Vastutustundliku reisimise liikumise järgijad leiavad, et see olukord on lubamatu.

Plaani jätkusuutlikke tegevusi

Pea igas riigis on võimalik ette võtta vaba aega sisustavaid tegevusi, millel on pea olematu ökoloogiline jalajälg. Matkamine, jalgrattaga sõitmine ja kanuutamine annavad võimaluse avastada uusi piirkondi, ent samaaegselt tossutamisest ja keskkonna reostamisest hoidudes. Pealegi avavad sellised tegevused tihti paiku, kuhu lõviosa turistidest ei satu.

Vali hoolikalt tuurifirmasid

Ekskursioonide korraldajaid leidub seinast-seina. Mõned ei keskendu absoluutselt sellele, kas ja kuidas võivad nende grupireisid mõjutada kohalikku reaalsust ning inimeste heaolu. Teised jällegi mõtlevad vastutustundlikult ja proovivad iga korraldatud tuuriga kohalikku elu arendamisse panustada. Reisijad saavad jalgadega hääletada ja eirata kompaniisid, mis on puhtalt raha peal väljas. Tihtilugu tähendab see veidi kallimate ekskursioonide broneerimist. See-eest saad aga kindel olla, et külastatud paigad võidavad, mitte ei lange ära kasutamise ohvriks.

Ole loomadega ettevaatlik

Ettevaatlikus loomadega ei tähenda ainult hoidumist loomaaias käe lõvipuuri pistmisest. Teadlikud reisijad hoiavad eemale atraktsioonidest, mille puhul on teada, et nende korraldamise käigus kuritarvitatakse loomi. Probleemsed atraktsioonid on näiteks tiigrite paitamine, elevantidega ratsutamine ja kilpkonnadega selfitamine. Mõnikord antakse loomadele uimastavaid ravimeid, et turistid saaksid nendega rahulikult pilte teha. Teistel juhtudel on läbi viidavad tegevused loomadele lihtsalt ebaloomulikud ja stressirohked. Metsloomad pole koduloomad! Seepärast on suur osa intensiivsest inimkontaktist väsitav ja kohati isegi kahjulik.

Panusta võimalusel säästlikusse transporti

Lennuk on kiire küll, aga rongitransport võib olla keskkonda säästvam. Autoga saab linna ühest otsast teise, ent metroopileti soetamine kannab endast rohelisemat mõtteviisi. Kui pead aga kindlasti lennukiga lendama, siis leidub ikkagi viise, kuidas vähem keskkonda koormata. Vähem ümberistumisi ja otselendude eelistamine alandab isiklikku ökoloogilist jalajälge. Leidub neidki, kes uurivad järgi, millised lennukid on kütuse suhtes säästlikumad