Viimase hetke lennupiletite ja pakettreiside soetamine kasvab suurenenud kättesaadavuse ja tõeliselt madalate hindade tõttu. Kättesaadavust mõjutab erinevate reisidiile postitavate lehtede (näiteks Reisitark ja Reisidiilid) kasvanud tähelepanu viimase minuti lennupakkumistele. Eriti kehtib see tähelepanek Helsingist algavatele otselendudele soojadesse sihtkohtadesse. Kuigi paljude jaoks kulgeb spontaanselt planeeritud reis muretult, siis sarnaselt odavlennufirmade teenuste kasutamisele jagub mitmeid nippe ja soovitusi, mille järgimisel koged vähem stressi ja väldid ootamatuid kulutusi.

Kontrolli majutuse hindu

Leidsid mõnusalt odava hinnaga lennupiletid Dubaisse ja ostsid need esimese õhinaga ära. Kui lähed majutusi vaatama, siis selgub, et suur osa hotellidest ja Airbnb pindadest on juba välja üüritud. Alles jäänud majutusvariandid on väga kallid ja absoluutselt ei mahu reisi eelarvesse. Mis edasi? Taoliseid olukordi on tulnud ette nii mõnelgi viimase hetke lennu broneerijal. Kui tšarterlennud kipuvad olema viimasel minutil üsna odavad, siis majutusasutused ei pruugi niivõrd andestavad olla ja võivad küsida suuri summasid. Eriti kehtib see juhul, kui oled hankinud lennupiletid perioodiks, mil valitseb tavapärasest tunduvalt kõrgem nõudlust. Näiteks võib tegu olla jõulude või aastavahetusega. Seega, kontrolli majutuse seis enne lennupiletite ostmist, sest vastasel juhul võib sind ees oodata halb üllatus.

Planeeri lennujaama jõudmist

Lõviosa eriti headest viimase minuti pakkumistest on saadaval Helsingist ja Stockholmist, mitte Tallinnast. Sel juhul pead arvestama, et hinnale lisandub lennujaama jõudmise kulu, mis pole võrdne Tallinna lennujaama sõitmisega, kui sa just Soomes ei ela. Reisidel tuleb ikka ootamatusi ette ja lennujaamad võivad olla rahvast erakordselt pungil, mistõttu tasub alati planeerida piisavalt varuaega. Proovi jõuda lennujaama vähemalt kaks tundi enne, ent jäta ennenägematuteks jamadeks veidi ajalist ruumi juurde. Alustades lendu hoopistükkis Stockholmist, tasuks Arlandasse jõudva lennu ja sealt väljuva tšarteri vahele ka piisavalt tunde jätta. Kui Eestist väljuv lend jääb hiljaks, siis pead arvestama, et näiteks Nordica või airBaltic ei vastuta absoluutselt sinu järgmise lennu eest.

Tee viisareeglid selgeks

Mõnikord pakutakse viimase hetke lende üsna eksootilistesse sihtkohtadesse. Sel juhul pead enne lennupileti ostmist kindlaks tegema, et eestlastele poleks sinna vaja viisat teha. Seejuures ei valmista probleeme olukord, kui saadaval on viisa väljastamine lennujaamas või e-viisa tegemise aeg on ametlikult ainult paar tundi. Küll aga pole lennupiletitega midagi peale hakata, kui viisa taotlemine hõlmab saatkonnaga suhtlemist, lõivu maksmist ja potentsiaalselt oma passi välisriiki toimetamist templi ja viisakaardi saamiseks. Kõige muretum on viimase hetke lende kasutada sihtkohtadesse, mis on Eesti kodanikele täiesti viisavabad. Tempel passi, hopsti üle piiri!

Uuri pagasireeglite kohta

Tšarterlend ei viita alati sellele, et pagasireeglid võiksid olla kaugel Ryanairi ja Wizz Airi repertuaarist. Kuuldavasti on näiteks Helsingist algavatele TUI tšarteritele käsipagasi kaalupiiranguks kehtestatud 5 kilogrammi, mida aktiivselt ka kontrollitakse. Igal tšarteril on omad reeglid, nii et tee enne piletite ostmist selgeks võimalikud lisakulud äraantava pagasi näol.

Ära osta pileteid ühekaupa…

…kui sa just üksi ei reisi! Lennupiletite maksumused on alati jaotatud gruppidesse. See tähendab, et osa pileteid on kallima hinnataseme ja osa madalama maksumusega. Konkreetsed hinnad sõltuvad arvukatest muutujatest, sealhulgas nõudlusest ja hooajast. Viimase hetke lennupiletite müügi käigus märgitakse teatud arv istekohti soodsa hinnaga ja vahel on need 1-2 viimast kohta lennukis. Kui sul on kindel plaan minna oma kahe sõbraga reisile, siis kõige kehvem plaan on see, kui igaüks ostab endale eraldi pileti. Võib juhtuda, et ainult üks inimene seltskonnast saab endale koha lennukis ja seejärel läheb müük kinni, kuna istekohad on lennukis lihtsalt otsa saanud.

Teisel juhul ei pruugi süsteemi eripärade tõttu järgmine istekoht sama odav olla, vaatamata sellele, et tegu on viimase hetke piletiga samale lennule. Siinkohal talupoja loogika selgitamine kompaniile ei aita. Pigem on vajalik probleemseid olukordi juba eos vältida ja osta kõik piletid korraga. Sel juhul saad kindel olla, et süsteem teavitab juba alguses, kui kõikidele reisilistele pole võimalik sama hinnaga kohti väljastada.

Vaata sihtkoha ilmaennustust

Hurraa, homseks saab Kreetale edasi-tagasi lennupiletid 45 euroga! Aga kui homme on 27. jaanuar ja tulemas on vihmaperioodi tipphetk? Kui eesmärk on ranna- ja päikesepuhkus, siis tasub viimase hetke pakkumiste puhul ilmaennustus üle vaadata. See ei tähenda, et antud mõttekäik kehtiks iga kord. Tihti pannakse viimased istekohad odavalt müüki kaunite randade, lõpmatu päikesepaiste ja potentsiaalse D-vitamiini üledoosiga paikadesse. Pigem on tegu lihtsalt ühe võimalusega, kuidas on võimalik soodsat puhkusereisi spontaanselt planeerides alt minna.

Viimase minuti lendude hinnanoppeid

1. Edasi-tagasi lennupiletid Helsingist Madeirale 95 eurot
2. Edasi-tagasi lennupiletid Helsingist Tenerifele 115 eurot
3. Edasi-tagasi lennupiletid Helsingist Gran Canariale 45 eurot
4. Edasi-tagasi lennupiletid Helsingist Jamaikale 195 eurot
5. Edasi-tagasi lennupiletid Helsingist Mallorcale 65 eurot
6. Edasi-tagasi lennupiletid Helsingist Cancuni 295 eurot
7. Edasi-tagasi lennupiletid Helsingist Sitsiiliasse 70 eurot
8. Edasi-tagasi lennupiletid Stockholmist Kanaaridele 29 eurot
9. Edasi-tagasi lennupiletid Helsingist Burgasesse 10 eurot
10. Edasi-tagasi lennupiletid Helsingist Dubaisse 135 eurot