Sel ajal, kui Euroopa vaevleb veel majandussurutises ning püüab turiste meelitada traditsiooniliselt kultuurisündmuste ja ajalooliste vaatamisväärsustega, ehitab Hiina uusi julgeid ehitisi, mis panevad sinna reisima moodsa ja futuristliku arhitektuuri austajad.

Hiljuti avati maailma suurim ehitis Hiinas Chengdus, nüüd aga valmistub see suurriik järgmise hiiglasliku ehitise rajamiseks. Aasia suurim eramuuseum - Pingtani Kunstimuuseum rajatakse Pingtani linna tehissaarele.

Pole ime, et sellest linnast ei ole keegi veel suurt midagi kuulnud. Linna ennast veel ei eksisteerigi. Fujiani provintsis asuvat Pingtani alles planeeritakse ning tehissaarele rajatav muuseum saab selle asula vaimseks ja kultuuriliseks keskuseks. Ehitusalust pinda tuleb 40 000 ruutmeetrit (võrdluseks: Eesti Rahva Muuseumi ehk ERM-i uuel hoonel on pinda 33 854 ruutmeetrit - toim.), maksumus on 98 miljonit eurot (ERM 73 miljonit eurot - toim.) ning hoone rajatakse väiksemale tehissaarele suurema saare naabruses, millel asub linn ise. Saarele viib sild.

Muuseumi galeriid on disainitud Pekingis asuva MAD arhitektuuribüroo poolt ning projekteerijate sõnul esindab hoone loodud maastik vee kohal iidset ettekujutust saarest kui mäekünkast keset vett. Hoone ehitatakse merekarpidega segatud betoonist ning sisemus imiteerib vanu uhutud koopaid.

Kuigi muuseumi planeerimine ja projekteerimine algas juba 2011. aastal, pole valmimise kuupäeva veel kindlaks määratud. Kunstimuuseumis saab olema üle tuhande rahvusliku aarde. Kuna Pingtan on lähim saar Taiwanile, siis MAD-i arhitektide sõnul saab sellest tulevikus Taiwani ja mandri-Hiina vaheline olulisim kultuurilise ja kaubandusliku läbikäimise koht.