Lennates maailma teise otsa avastavad reisijad kohale jõudes (vastavalt sellele, mis suunas planeedil kulgeti), et vaatamata hommikupäikesele on aeg magama minna või vastupidi - päike just loojub, aga tegelikult on käes aeg asuda hommikustele tegudele. Mõlemal juhul annab organism varsti teada, et midagi on valesti ja pakub lahendusena välja väsimuse, peavalu, halva tuju ning kergemad tervisehädad. Mida siis teha?

Veebileht Quartz, mis jagab nõu ärireisijatele, on välja toonud mõned head nipid. Alustada tasub näiteks sellest, et organismi rütmile ei tasu väga tugevalt vastu töötada - üleminek õnnestub paremini, kui natuke alluda bioloogilisele kellale.

1. Aitab kangekaelsusest

Kui tegemist on lühikese reisiga, siis polegi mõtet sundida end uue ajavööndiga harjuma. Ületades kuni kolm ajavööndit või reisides vähem kui kolm päeva, polegi mõtet end harjutama hakata. Organism harjub uue olukorraga siis alles tagasituleku ajaks. Need mõned päevad reisil võib olla see veidrik, kes ärkab näiteks kella kolme-nelja ajal hommikul ja läheb magama juba kell kaheksa õhtul.

2. Ära söö

Harvardi ülikoolis tehtud uurimuse kohaselt aitab oma kõhu "taaskäivitamine" uue ajavööndi järgi kiiremini kaasa tulla ka ajul. Paastu pool päeva, ära söö pikal lennureisil üldse midagi ja kohale jõudes tee esimene eine siis, kui see oleks normaalne selle ajavööndi järgi.

3. Joo (aga mitte alkoholi)

Paastumise kõrval tasub sihtkohta lennates siiski juua. Vedelikupuudus teeb ajavööndiväsimuse veel talumatumaks, seega juua tasub ohtralt. Vedelikupuudust suurendab ka väga kuiv õhk lennukis. Alkohol aga viib vedelikke veel rohkem välja, seega napsutamine mõjub pigem halvemini ajavööndiga kohanemisele. Pohmell on aga uude ajavööndisse saabudes kõige halvem variant.

4. Jälgi oma kohvitarbimist (ja pea piiri)

Uuringud kinnitavad, et kofeiin aitab päeva jooksul ajavööndivahetuse väsimusest jagu saada, kuid kuus tundi enne magamaminekut tarbides rikub tõenäoliselt une. Seega maksab kohvi vältida enne õhtusööki. Mis sellest, et siis näiteks pidulikul õhtusel vastuvõtul võib olla üsna unine tunne. Hiljem aga saabub hea uni ja õigel (ajavööndi) ajal.

5. Kasuta melatoniini

Hormoon melatoniin aitab magama jääda. See reguleerib ka inimese bioloogilist ööpäevarütmi. Enne magamaminekut võiks võtta melatoniinitablette - 5 milligrammi õhtul enne magamaminekut. Saadaval apteekidest, vajadusel konsulteeri arsti või apteekriga.

6. Reguleeri valgust

NASA uuringute järgi aitab ajavahega harjuda ka valguse reguleerimine. Ole päikese käes nii palju, kui võimalik päeva ajal ning võimalikult hämaras, kui kätte jõuab magamise aeg. Hommikune ärkamine on kergem eredas valguses ja õhtul võib kasutada näiteks tumedaid päikeseprille, et vähendada valguse hulka. Valguse õigele reguleerimisele aitab kaasa vastav mobiiliäpp (Entrain).