Põhimõtteliselt on ju iga vaba tuba, korter, maja või ka suuretoa diivaniga nurk võimalik pakkuda välja hotelliks või bed&breakfest'iks. Küsimus on puhtalt turul olevast nõudluses ja pakkumisest. AirBnB ongi kanal, mille kaudu saab iga inimene talle kuuluva vaba pinna muuta hotelliks ning pakkuda seda huvilistele välja. Enam ei toimu ööbimisäri vaid selleks ekstra ehitatud majades. Ning inimesed üle maailma on äärmiselt varmad minema ja elama teiste inimeste juures või neist hetkeks vabanenud korterites.

Ning üsna tihti ei ole selle soovi taga rahaline võit, kuigi enamasti on AirBnB öömajad palju odavamad, kui samal tasemel olevad hotellid. Seda eriti mitmekesi reisides. Aga palju olulisem selle uue majutusvõimaluse valimisel mängib rolli soov näha, kuidas kohalikud elavad aga veelgi olulisemalt soovitakse selle kohalikuga kohtuda, suhelda ning saada tuttavaks.

Minu parim AirBnB kogemus tuleb USAst ja Florida osariigi linnast nimega Naples, mis on kogu Ameerika kõige rikkam linn. Linn on ehitatud Itaalia stiilis, selles on pea täielikult vaid Itaalia toidukohad ning asukateks on eakas USA miljonärid. Selle linna äärealal avastasime piltide järgi imekauni öömaja ühe eakama paari juures. Olles reisinud pikalt vaid kahekesi, soovisime natukene kodust ja perekondlikku õhkkonda, kus ka teised inimesed kellega vestelda. Kohapeal avastasime eest toreda Inglise vanapaari, kes olid pärast oma 7 lapse kodust lahkumist otsustanud kolida Floridasse soojemasse kliimasse. Mees ja naine, kes olid terve elu elanud keskkonnas, kus oli pidevalt palju inimesi, avastasid kuu pärast uude kodusse sisse kolimist, et tahavad enda ümber rohkem inimesi. Mõeldud tehtud, pandi end ja oma kodu kirja AirBnb lehele. Välja rentimiseks kaks tuba ning need said umbes 3 kuuga nii populaarseks, et täna saaks iga päev inimesi majutada.

Raha pole oluline, mugavus on põhiline

Ma mõistan imetabaselt, miks nende AirBnb öömaija minna tahetakse – selgelt minu üks mõnusamaid ööbimisi. Mugav kodu, tore vestlus, kerge õhtu ja hommikusöök, murevaba olek. Peremees Ian rääkis välja ka selle fakti, et tema juures on ööbinud ärimehi, New Yorki filharmoonia muusikuid ning teisi inimesi, kellel pole vähimatki probleemi maksta oma toa eest mõnusas hotellis. Nende soovtulla aga just sellesse AirBnb majja põhjustaski see meelolu, seltskondlikkus ja kodusus. Vahel me soovime privaatsust, vahel aga melu ja seda, et kõrvaltoas on kuulda kellegi asjatoimetusi.

Teine väga huvitav eelis AirBnb puhul on see, et astudes küll rahalisse suhtesse oma öömajapakkujaga, saad sa endale uues kohas kohe ka abilise, kes tegelikkuses aitab sul lahendada igasuguseid muresid. Ateenas näiteks pakkus majaperemees meile transfer'i teenust lennujaamas korterisse, mis selgus, et on kolmekordne maja hiiglasliku ja hoolitsetud aiaga, kus kaks korrus on välja üürimiseks ja kolmandal elab mees oma perekonnaga ise. Kuna olime mootorratta matkal ning meil oli vaja oma sõiduvahendid saada järgmisel päeval transpordilaost kätte, otsis meie peremees välja koha aadressi ning viis meid varavalges ka sinna kohale. Ise otsides ning transporti leides püüaksime oma ratasteni jõuda vist tänaseni.

Veel üks oluline asi, mis eristab AirBnb'd muudest öömajapakkujatest on see, et selle keskkonna suurimaks valuutaks ei ole raha, selleks on eelmiste öömajaandjate sinule antud reiting. Piltlikult maksab sinuga seotud varasemad kogemused, mitte raha. Raha on meil ju kõigil, kes me soovime öömaja rentida, kuna aga me tahame siseneda kellegi koju, siis on vaja olla selge, et tegemist on normaalsete inimestega ning seda mõlemast suunast vaadates.

Näiteks oma elu esimesed öömaja AirBnb kaudu broneerides saatsin korteriomanikule A4 selgituse, kes ma olen ja miks ma tulen, passikoopia ning 100 ettemakse. Kui aga olin 4 päeva korteris ära elanu ning lahkusin, sain omanikult avaliku tagasiside AirBnb lehel, mis sedastas, et “Martin oli ülihea rentnik – vaikne, alati kätte saadav ning lahkus korterist jättes see puhtamaks kui sinna kolides”. Selle kommentaariga olin mina AirBnb kanalis “müüdud” ning edaspidi sain alati oma rendisoovile kiire vastuse, et “Welcome”.

USA ja kallimad linnas maailmas vs. Aafrika ja Ida-Euroopa

AirBnB muutub äärmiselt aktuaalseks kui reisida vähe kallimatesse riikidesse, kus hotellide hinnaklassid on märkimisväärselt kodustest kõrgemad või tase high-end'i ja budget'i vahel on Grand Kanjoni laadselt suur. Näiteks toimib AirBnB ideaalselt ettevõtte kodumaal ehk USAs, kus üldiselt on hotellid ja hostelid kas kallid või odavamas hinnaklassis vägagi nigelad. Lisaks tuleb AirBnb võit selgelt esile ka kui reisida, kas kahekesi või suurema seltskonnaga, sest üldiselt renditakse välja tervet korterit ja maja, mitte aga kohta majas. Miinuseks on hotelli ees muidugi hommikusöökide ja muude lisade puudus.

Kui vaatame aga Eestiga võrreldes selgelt madalama hinnaklassiga riikide suunas hakkab AirBnB võlu ja hinnaeelis kaduma. Näiteks Ida-Euroopa või Aafrika riikides on Booking.comi kaudu hotellide rentimine palju mõistlikum ning lihtsam. Pole vajadust kellegagi liigselt suhelda, raha eest saab toa, hommikusöögi ning kõik hotellikülastusega kaasneva. Eelpool mainitud mootorratta matk viiski meid Ateenast Musta mere kallastele ning näiteks Bulgaarias, Rumeenias või Ukrainas maksab 4 tärni hotell täna inimesele sama palju kui AirBnb korter.

Fakt on see, et analüüsaida tuleb kogu eeliste ja miinuste buketti, kuid AirBnb puhul ei ole alati valiku põhjuseks kulupool. Nagu riiki ja rahvast avab ideaalselt nendega koos söömine, avab neid ka nende juures elamine.