“Aednikuna on Hiina minu jaoks imekaunite pojengide, täpsemalt põõsaspojengi ja valgeõielise pojengi ning mõningate hostaliikide kodumaa, aga sealt on ka pärit üks minu absoluutne lemmiktaim — nn sinine moon ehk tõnnikeselehine ebamagun. Kõiki neid eelnimetatud taimi leiab ka minu koduaiast ning olen juba ette põnevil, et saan oma lemmikuid nende endi kodumaal kohata,” rõõmustab Eva Luigas.

Igal aastal korraldatakse Põhja-Hiinas, pojengide sünnikohas Luoyangis populaarset pojengifestivali, esitledes nende Hiina rahvuslillede külluslikkust, samuti mitmekesist folkprogrammi. Festival toimub alati aprilli algusest mai alguseni, mil pojengid on puhkenud täielikult õide, linn muutub lillemereks ja õhus lendleb magus pojengilõhn. Peamine sündmuspaik on Luoyangi rahvusvaheline pojengiaed, ent pojenginäitusi leiab sel perioodil veel paljudest teistestki kauni maastikuga Luoyangi aedadest. Kokku saab tutvuda üle tuhande eri pojengisordiga kõikides suurustes ja värvides. Paljud neist ongi algselt pärit Hiinast, kuid mõned haruldased sordid on kohale toodud ka välismaalt.

“Iga inimene reisib erineval põhjusel, mina olen enda jaoks avastanud kultuuri- ja aiareisid. Ühest küljest on aiandus minu töö ja hobi, aga teisest küljest on sedasorti maailma avastamine aidanud mul sedasama maailma paremini mõista. Boonusena saad selliselt reisilt ainult häid emotsioone. Tunne on selline, nagu oleksid juba elu ajal paradiisi sattunud ning selle tunde pealt oled pärast pikka aega ilusam, tervem ja tublim,” teab Eva, kes pole varem otseselt pojengifestivalile veel sattunud, küll aga on käinud kõikvõimalikel aiareisidel peamiselt Euroopas.

Kuigi Luoyangil on Hiina tsivilisatsiooni hälli ja ajaloolise pealinnana turistidele pakkuda rohkelt põnevaid vaatamisväärsusi, garanteerib ka pojengifestival meeldejääva reisikogemuse. 1983. aastast aset leidev pojengifestival on nimetatud ka riiklikuks kultuuripärandiks, mis toob igal aastal kokku miljoneid turiste ja pojengihuvilisi. Peale selle sümboliseerivad pojengide punased, lillad, valged ja kollased õied majanduslikku õitsengut ja õnnelikku abielu — hea põhjus sellest siis isegi osa saada!

Suur Hiina müür. Foto: Panthermedia, Scanpix