Suusareisile lennukiga

Kui minna suusareisile lennukiga, siis esimene asi, millele mõtlema peaks, on varustus. Vahetult enne lennupiletite ostmist või broneerimist tuleks tutvuda lisapagasi hinnakirjaga. Võimalik, et mõni lennufirma pakub ka põhilistel suusapuhkuste perioodidel (jaanuar-veebruar-märts) soodustusi suusa- või lumelauavarustuse transpordiks.

Varustuse transpordile võib läheneda ka teistpidi. Kui lennukiga minna ja tagasi tulla, siis tuleks meeles pidada, et aina kallineva lisapagasi eest tuleb tasuda kaks korda. Aastate jooksul on peamistes suusakuurortides varustuse rendihinnad üldjuhul samale tasemele jäänud. Seega oleks mõistlik kokku arvutada oma lisapagasi edasi-tagasi transpordi kulud ja nii võib tekkida olukord, kus lisapagasi eest maksmine ja selle ringi tassimine lennujaamadest hotellini ja koju kujuneb kallimaks, kui kohapealt rentida. Tehke kodutöö ära enne lennupiletite ostmist ja uurige oma sihtkoha lähedusest varustuse rentimise hindasid.

Hädavajalikud asjad sihtkohas

Mitte miski ei riku suusareisi kiiremini kui olukord, kus teie varustus koos põhiliste vajaminevate asjadega nagu prillid, kiiver, kindad, suusajope jm läheb lennu ajal kaotsi ning jõuab teieni mitmed päevad hiljem. Alati tuleks mõelda ette, mida on vaja, et esimesed päevad sellise olukorra puhul üle elada. Hea oleks, kui on võimalik käsipagasina kaasa võtta mäeriided, kindad, prillid ja kiiver - sel juhul ei pea kogu varustust kohapealt rentima.
Sobivate riiete valimine

Suusareisiks sobivate riiete valimise aluseks on kihiline riietumine. Esimeseks kihiks tasuks valida sünteetiline või mõni muu niiskust hülgav pikem aluspesu. Esmase kihi puhul tuleks vältida puuvillaseid riideid, mis imavad niiskuse endasse, kuivavad kaua ja seetõttu võib mäe pea külm hakata.

Järgmist kihti valides on oluline leida selline materjal, mis hoiaks piisavat õhuvahet esimese ja viimase, kolmanda kihi vahel. Parimaks variandiks keskmise kihi puhul on fliis - see on kerge, soe ja kuivab samuti kiiresti.

Viimase ehk kolmanda kihi puhul tuleb arvestada materjaliga, mis kaitseks tuule, külma, vihma ja lume eest ehk tänapäevased mäejoped ajavad asja kenasti ära. Kui võimalik, siis soovitaks kaasa võtta mäeriideid vähemalt kaks paari. Kui ühed kuivavad, saab kasutada teisi.

Ärge unustage kaasa võtmata ka vabaaja rõivaid!

Kasuta maksimaalselt ära suusa- või lumelaua- ja saabastekotti

Üldjuhul on suusa- ning saabastekotid üsna mahukad, rääkimata lumelauakotist. Mõistlik oleks kasutada seda ressurssi, pannes sinna väiksemaid asju: näiteks tagavarasokid, kindad, vajadusel prillid jne.

Tulles veelkord tagasi riietumise juurde, siis kindlasti tasuks investeerida ka mõnda paari spetsiaalsetesse suusa-, lumelaua- või matkasokkidesse. Peaasjalikult on tegemist tihedamalt kootud ja spetsiaalsete materjalidega, mis lasevad jalal paremini hingata ning seetõttu ei hakka jalgadel külm. Samuti kuivavad sellised sokid kiiremini ning ville tekib vähem.