Harjumaa ja Ida-Virumaa spaad on suletud, aga uurisime teiste maakondade spaahotellidelt, kas neil on aastavahetuseks tung suurem kui varasematel aastatel ja kas muutunud on ka hinnad. Kuidas neid mõjutab Põhja-Eesti spaahotellide sulgemine ja kas aastavahetuseks oodatakse täismaja?

Saaremaa spaades on täituvus sarnane kui eelmistel aastatel

Grand Rose SPA müügiosakonna juht Kaarel Korjus vastab küsimusele täituvuse kohta, et nende aastavahetuse nõudlus on tavapärane. “Maja on praktiliselt välja müüdud, vaid mõni viimane tuba on veel hetkeseisuga vaba,” on müügiosakonna juht täituvusega rahul. Korjus arvab, et vähesel määral mõjutab täituvust ka Põhja-Eesti hotellide sulgemine, kuid peab olulisemaks mõjutajaks valitsuse kampaaniat püsida kodus. “Hinnad on käesoleval aastal pigem madalamad, kui kõrgemad, kuna üleüldine nõudlus turul on siiski väiksem,” võtab Korjus teema kokku.

Grand Rose SPA pakub oma klientidele aastavahetusel pidulikku õhtusööki nende White Guide soovitusega restoranis Rose ja hotelli külalised saavad spaamõnusid nautida kauem kui tavaõhtutel.

Arensburg Boutique Hotel & Spa tegevjuhi Terje Nepperi sõnul on Saaremaa alati aastavahetusel üks siseturistide meelispaiku, nii ka sel aastal. Ka tema sõnul Harjumaa ja Ida-Virumaa spaahotellide sulgemine Saaremaa spaasid märgatavalt ei mõjuta, küll aga riiklikud piirangud. “Oleme pidanud korrigeerima aastavahetuse üritust vastavalt kehtivatele piirangutele restoranides, kuid hindu korrigeerida ei ole olnud vajadust, sest meil on aasta lõpp suures osas välja müüdud,” räägib Nepper.

Tartu V Spaahotell ootab külalisi, kuid traditsioonilist suurt aastavahetuspidu ei korralda

V Spaa- ja konverentsihotelli müügi- ja käibejuhi Evely Nurme sõnul on V Spa jätkuvalt siseturistide seas populaarne ja märkimisväärset mõju asjaolu, et Harjumaa ja Ida-Virumaa spaad suleti, ei ole täheldatud. “Külalised leiavad ikka ja jälle meie juurde tee, sõltumata sellest, et tegemist on korduvkülastustega,” kinnitab Nurm.

Varasematel aastatel pakkus V Spaahotell külalistele suurejoonelisi aastavahetuse pidustusi majutuspaketi raames ja aastaid on rahva suur huvi nende vastu viinud 100% täituvuseni. 2020/2021 aastavahetus tuleb teisiti — nagu ka igal pool mujal. “Sel aastal me traditsioonilist aastavahetuspidustust ei korralda, kuid siiski on Tartu jätkuvalt populaarne paik puhkamiseks ja lõõgastumiseks, seega sõltumata hetkeolukorrast on majutuse ja restoranis õhtustamise vastu huvi jätkuvalt suur ja tõotab tulla täismaja,” selgitab müügijuht. Hinnapoliitikat kujundab Evely Nurme sõnul alati ikka nõudlus: “Majutuse hinnad on V Spaahotellil dünaamilised ja need muutuvad vastavalt nõudlusele ning täituvusele. Aastavahetuseks on saadaval veel paar viimast tuba ja sellest tulenevalt on ka hinnad kõrgemad kui muidu koolivaheajal ja pühade perioodil.”

Nurm rõhutab, et haigena ei maksa spaasse minna: “V Spaahotelli on oodatud kõik külalised, kuid oluline on olla terve ja ilma haigustunnusteta. Järgime valitsuse ja Terviseameti poolt kehtestatud nõudeid vältimaks viiruse levikut ning teeme kõik selleks, et meie külalistel oleks meie juures meeldiv ja turvaline.”

Pärnu spaa hotellide täituvust Põhja-Eesti spaade sulgemine eriti mõjutanud ei ole — kui, siis negatiivselt

Spaa Hotel Viiking tegevjuhi Kairi Lusiku sõnul mõjutas neid uudis Harju- ja Idu-Virumaa spaade sulgemise kohta pigem negatiivselt. “Tühistamisi tuli palju. Võeti ühendust ja küsiti, kas meie spaa on ikka avatud,” räägib Lusik ja lisab: "Aastavahetuseks Viiking spaahotellis kohti veel on, kuid aeg on keeruline, kohtade saadavus võib muutuda isegi tundidega.”

Aastavahetus on Lusiku hinnangul eelnevatel aastatel veidi kiiremini täitunud, kuna piirid on avatud olnud ja lätlased on meelsasti nende maja külastanud ja oma uue aasta just Pärnus vastu võtnud.

Hindade tõusu Viikingi spaahotellis Lusiku sõnul kindlasti pole: “Hinnad dikteerib nõudlus ja turusituatsioon. Hind on kindlasti madalam kui eelnevatel aastatel.”

Estonia Spa Hotels AS-i juhataja Andrus Aljas ei arva samuti, et Põhja-Eesti spaade sulgemine Eesti muude piirkondade hotellide täituvust suurendaks. “Selle aastalõpu täituvust on kõige rohkem mõjutanud Eestis endiselt kasvutrendis olevad uute koroonaviirusesse nakatunute numbrid. See on selge, et kui valitsuse ja Terviseameti poolt antakse tungiv soovitus veeta jõulud ja aastavahetus pereringis, siis spaadesse suurt tungi ei ole,” selgitab Aljas.

Hedon Spa & Hotel tegevjuhi Pille Kauberi sõnul on pühadeperiood on Hedonis peatumiseks olnud tavapäraselt populaarne aeg, nii ka sel aastal. “Hedon Spa ja Hotel on klientide poolt armastatud koht, kuhu ikka ja jälle tagasi tullakse. COVID-19 situatsioonist tulenevad piirangud Harju- ja Ida-Virumaal meie täituvust ega hinnataset mõjutanud ei ole,” kirjeldab olukorda Kauber.

Haapsalu Laine spaahotelli head püsikliendid ei vea alt ka aastavahetusel

Spa Hotel Laine juhataja Irene Väli ütleb, et suurest huvist veeta aastavahetus nende juures rääkida ei saa. “Vastupidi, käesoleval aastavahetusel on spaahotell Laine külastatavus oluliselt väiksem kui varasematel aastatel. Inimesed soovivad aastavahetusel pidutseda, tantsida, kuid kuna peod on keelatud ja peame restorani sulgema kell 22, siis see aastavahetus tuleb teistmoodi,” selgitab Väli. Laine spaahotell pakub külalistele aastavahetuse õhtusööki, meeleolu hoiab üleval Artur Raidmets.


    Kuna traditsioonilist aastavahetuse pidu ei toimu, siis on Laine spaahotelli majutushinnad pigem alandatud. “Meid tulevad külastama paljud püsikliendid, mille üle on meil väga hea meel,” rõõmustab Väli. “Täismaja ei ole meie eesmärk. Loodame, et spaahotelli Laine saabuvad külalised on terved ja järgivad kehtestatud reegleid. Loodame, et nad kõik naudivad kosutavat puhkust kaunis Haapsalus, veedavad meeleoluka aastavahetuse ja külastavad meid peagi jälle.”

    Rakvere AQVA spaas külastajaid napib

    AQVA Hotel & Spa juht Roman Kusma väidab, et nende täituvust Ida-Virumaa ja Harjumaa spaade sulgemine kuidagi mõjutanud ei ole, madala täituvuse põhjuseks on ürituste korraldamise piirangud. “Eelmised aastad oleme olnud aastavahetuseti ja ka jõulude ajal ja koolivaheajal pea 100% välja müüdud. Kuna aga sellel aastal on pidude korraldamine keelatud, olime ka meie sunnitud oma astavahetuse peo ära jätma,” selgitab Kusma. “Seega on meil hotellis aastavahetuseks ruumi veel küllaga, tube on pakkuda igaks päevaks. Võib õelda, et tung on mitu korda väiksem, kui eelmistel aastatel.”

    Täismaja aastavahetuseks Kusma hinnangul oodata ei ole, kuigi hinnad pole kõrgemad kui tavaliselt. Kusma ei anna armu ka praegu valitsevale hirmutamispoliitikale: “Toimub totaalne inimeste hirmutamine ja “ära mine kuhugi” kampaania ning varsti on kasulikum, kui sind suletakse ja riigi poolt kulusid kaetakse, kui see, et pead kuidagi hinge vaakudes tiksuma ja vaatama, mille arvelt kahjumeid katta.”

    Reisijuht soovib Eesti spaadele jõudu ja loodame, et Eesti inimesed aitavad neil kõigil ellu jääda. Tulgu aasta 2021 parem kui eelmine!