Värviline lehtede langemise aeg on kõige ilusam vanades mõisaparkides. Kuid ka puisniitudel, orgudes, mägedel ja jõgede ääres on saabumas värvikaimad ajad. Esimesed öised külmad käivitavad suurema lehesaju ning pole välistatud, et parimad hetked selle jälgimiseks on juba sel nädalavahetusel.

Reisijuht meenutas möödunud sügiseid ja otsis välja seitse kohta Eestis, kus võiks sügise ilu nautida.

Unusta seened, Kadrioru pargis on kastanite ja tammetõrude aeg. Igal sügisel leiab küürutavaid turiste ja ka kohalikke naaberlinnaosa elanikke presidendilossi lähedalt puude alt kastaneid ja tõrusid korjamas. Vahtrad, pärnad ning teised lehtpuud tagavad korraliku lehesaju, mis pargikoristajatele küll palju tööd juurde toob, kuid pühapäevajalutajatele ainult rõõmuks on. Kadriorus jalutades ära unusta läbi astumast ka Jaapani aiast, kus oravad üsna lähedale lasevad ning mitmetest kirjanduse ja kunstiga seotud Kadrioru muuseumidest. Pärast võib peatuda ka mõnes pargiserva jäävas lahedas kohvikus.

Palmse mõis.

Kui sõidad linnast välja, tuleb üks sisukamaid päevi kindlasti Lahemaal. Palmse, Sagadi ja Vihula on paraja pühapäevase automatka kaugusel. Sel hooajal avati ka Palmse park tasuta ringi uitamiseks. Alleed, tiigid ning jalutusrajad on täis romantikat. Lisaks võib sisse astuda ka mõisa ja tutvuda muuseumiga või teha üks kohvi- ja saiakestepeatus.

Keila-Joa loss.

Ilmselt üks ilusamaid sügisparke Keila-Joa on ühest otsast küll ilusti korda tehtud ja isegi rippsillad on uuendatud, kuid kaugemale mere äärde kulgedes leiab ka metsikumaid radu. Keskel on juga ja kärestikuline Keila jõgi, kuhu lehed langevad ning jõe kaldal renoveeritud Keila-Joa loss. Kui jalutamissoov on suurem, võib mereni välja minna ja uidata Türisalu poole, kohates teel veel mõnda pisemat juga ja vee kohale kaarduvaid puid, mis pole küll palmid, aga ilusad ikkagi.

Eesti üks vägevaim puisniit asub Põhja-Pärnumaal. Kui tahad teha pikema automatka, võiksid Matsalu linnuvaatlust täiendada ka selle kohaga. Sõida Lihulast Pärnu poole ja pööra õigel ajal Mihkli poole. See on nagu üks mõõtmatu park, mis on ilusti niidetud ja igal pool leiab sarapuupõõsaid, mille alt võid talveks endale pähkleid korjata. Seeni on muidugi ka. Lihtne eksida, sest tõesti, samasugune kena pargimaastik jätkub kilomeetrite viisi.

Idülliline parkmets Virtsu lähedal peidab endas üllatusi - leiad kuulsale kirjanikule pühendatud mälestusmärgi ja skupltuure, rannas saab teha linnuvaatlust. Poolsaare moodi saarel on puid, millele saab sisse ronida ja kevaditi kasvab metsa all värske karulauk. Kui oled Virtsu kandis, siis nüüd on just õige aeg Puhtulaiule astuda, kui laialehine mets lehti heidab.

Tahad jalutada Pariisi mööda ilusat looduslikku valli? Neeruti mägedes saab sügist nautida nagu Šveitsis. Vaatad ülevalt nõlvalt alla orgu järvedele ja kõnnid lehti langetavate sarapuupõõsaste vahel, kahel pool järk nõlv, mis viib alla jääaja-järgsetele maastikele.

Kunagise presidendi residentsi park on sügiseti väga romantiline ja ilus. Meri on lähedal, lisaks võib käia ära Ontika pangal ja võtta mõnepäevase puhkuse Toila sanatooriumis. Pargi suurus on 75 hektarit, seega jätkuks avastamist ka terveks päevaks. Sealt leiab 258 erinevat puu- ja põõsaliiki, teisendit või vormi. Paljud taimed on toodud väljastpoolt Eestit.