PZU reisikindlustuste riskijuht Kaja Pukk soovitab valida reisikindlustus kõikide lepingutingimuste põhjal tervikuna. Lastega reisi planeerides tasub eelkõige veenduda, et reisikindlustus:

1) Katab ka vastutuskindlustuse. Lastega reisides on otstarbekas võtta reisikindlustus, kus on koheselt ka vastutuskindlustus sees, et olla valmistunud võimalikeks ootamatusteks. Vastutuskindlustus aitab katta tagajärjed ka sellistes olukordades, kui laps jookseb mõnes kaupluses leti pikali või põrkab suusamäel suusatajaga kokku.

Sport reisil on punkt, millest on oluline teavitada ka kindlustuspakkujad. Erinevad kindlustusseltsid peavad riskantseks erinevaid spordialasid – nt mägironimist, sukeldumist, surfamist jt. Mõned kindlustusandjad ei hüvita nende spordialadega tegelemisel tekkivaid kahjusid, mõned soovitavad osta juurde lisakindlustuskaitse.

2) Sisaldab piisavaid pagasikindlustuse piirmäärasid. Puki sõnul unustatakse sageli väikelastega reisides pagasikindlustuse vormistamisel arvestada sisse ka lapsevankri maksumus.

Samuti on oluline tutvuda, millele pagasikindlustus laieneb. Enamasti ei laiene see lennupiletitele, rahale, pangakaartidele, koduloomadele jne. Lisaks võib kindlustusandja kehtestada teatud pagasile järelevalve või hoiustamisega seotud erinõuded – nt kui pagas jäetakse omaniku järelvalveta.

3) Sisaldab reisitõrget ka lapsele/lastele. Mõned lennufirmad pakuvad väikelastele soodushinnaga või koguni tasuta lennupileteid. Kuid kui haigestumise tõttu või mõnel muul põhjusel tuleb reis katkestada ja varem tagasi pöörduda, ei pruugi uus pilet enam tasuta olla. Ka selliseid juhtumeid aitab katta reisitõrkekindlustus.

Kindlustust sõlmides on oluline veenduda, millal reisitõrkekindlustus hakkab kehtima. Olenevalt kindlustusandjast on see 2-5 päeva pärast lepingu sõlmimist.

Kaja Pukk soovitab reisikindlustuse sõlmimisel pöörata tähelepanu ka nendele punktidele:

4) Tingimused ja välistused – reisikindlustus hüvitab need kahjud, mis on tingimustega kokku lepitud. Kindlustusandjatel võivad olla erinevad tingimused ja välistused, mille korral hüvitist ei maksta. Näiteks mõnel seltsil võib olla välistuseks streigi tõttu edasilükkuv lennureis, teisel reisija kroonilise haiguse ägenemise tõttu ärajääv reis. Tähelepanu tasuks pöörata soovitud kaitsetele, et need ei oleks tingimuste kohaselt välistatud juhtumiteks.

5) Kindlustusvõtja kohustused – loe läbi ja jäta meelde reisikindlustuslepingu tingimustes sisalduvad kindlustusvõtja kohustused, sh kahjujuhtumist teatamise kord ja tähtajad.

6) Kindlustusjuhtumi tõendamine – kõikide kindlustusjuhtumite puhul on märksõnaks tõendamine, seetõttu tuleb alles hoida kõik kirjalikud tõendid, arved ja tšekid, mis tõestavad juhtumi toimumist ja kulusid.