2016. aasta suveolümpiamängude aeg on lähenemas, spordiürituste vaatamise vahel või lausa selle asemel tasuks Rios ringi vaadata. Reisijuhtides reklaamitakse alati üht ja sama: Copacabana ja Ipanema randasid, Suhkrupeamäge, Lunastaja Kristuse kuju, Maracana jalgpallistaadionit ning Lapa peolinnaosa.

Muidugi on ka linna kuulsaimad kohad tõepoolest muljetavaldavad ning külastamist väärt. Olümpia ajal, mil linnas on sadu tuhandeid turiste, ei leidu ilmselt kõigil piisavalt kannatust Kristuse või Suhkrupeamäe järjekorras seismiseks.

Rio de Janeiro tõeline võlu peitub just vähem reklaamitud mitteturistlikes kohtades. Nende nimel tasub sinna suurlinna korduvalt reisida, avastamaks järjekordseid seninägemata imeilusaid paiku. Kui soovid turistirajalt kõrvale astuda, siis tasub kindlasti külastada järgnevaid kohti.

Dois Irmãos mägi - seiklus, mida iga turist ei julge ette võtta
Kahetipuline mägi Morro Dois Irmãos (tõlkes: kahe venna mägi), mida on näha Ipanema rannast, on üks Rio kuulsaimatest postkaardivaadetest. Seda järsunõlvalist kivikaljut vaadates tundub uskumatu, et selle tippu matkamine saaks võimalik olla. On võimalik, retk võtab umbes 50 minutit ning on keskmise raskusega. Kuid see pole veel kõik! Matkaraja algusesse pääsemiseks, on vaja läbida Vidigali slumm. Julged ja sportlikud saavad minna läbi geto jala, vähem vaprad saavad kasutada kohalikku marsruutbussi ning ekstreemsuste harrastajad saavad oma närvide vastupidavust testida mootorrattataksoga sõites. Viimane valik on võrreldav mõne hullema tivoli atraktsiooniga. Seikluse lõpus, mäe tipus, ootab suurepärane vaatepilt!

Dois Irmãos

Joatinga - üks maailma ilusaimatest randadest
Joatinga rand on koht, mille ilu on raske sõnadesse panna: piktoresksed kaljud, rohelusse uppuvad luksusvillad, selge ookeanivesi, valge liiv ja võimsad lained. Jalutades mööda Joa linnaosa rohelisi mägiseid tänavaid, on raske otsustada, milline kohalik villa on uhkeim. Iga maja on omaette meistriteos. Randa saabudes võib oodata üllatus – kõrgete tõusulainete tõttu on kitsas rannariba jäänud vee alla ning päikest tuleb võtta ülemistel kaljudel. Kuid ümbritsev vaade on nii võrratu, et selliseid väikseid ebamugavusi ei pane tähelegi. Joatinga on populaarne ka kohalike kuulsuste ja miljonäride seas, kes otsivad üksildust ja privaatsust. Ja nende maitset võib julgelt usaldada!

Joatinga

Parque Lage – romantilise atmosfääriga looduskaunis mõisapark
See lummav paik on tõeline inspiratsioon kunstnikele, fotograafidele ja kõigile teistele, kes imetlevad kunsti ja loodust. Pargi keskel asub grandioosne mõisaloss, mis kunagi kuulus kuulsale Lage perekonnale ning kus eelmise sajandi keskel toimusid linna suurejooneliseimad peod ja vastuvõtud. Nüüd tegutseb lossi ruumides kunstikool. Basseiniga sisehoovist on saanud mõnus kohvik ning aeg-ajalt ka kontsertide ja näituste toimumiskoht. Lossi seintest õhkub romantilist ja luksuslikku hõngu.
Ka lossi ümbritsev park oma lopsaka eksootilise loodusega on imetlusväärne.

Parque Lage

Prainha - peidetud paradiis Rio lähistel
Idülliline rand, mis on varjatud mägede vahele ja ümbritsetud troopilise vihmametsaga. See on parim koht, kuhu põgeneda rahvarohkest linnast. Prainha lähedal ei ole ühtegi hoonet, ainukesed ehitised on paar rannakioskit ja -restorani. See kaunis liivarand on surfarite lemmikkoht. Just tänu kohalikele surfaritele on see säilinud puutumata, kuna nende nõudmisel on siia loodud kaitse all olev looduspark. Kes ei julge hiiglaslike laintega surfates võidelda, saavad uurida looduspargi matkaradu, otsida laiskloomi ning nautida kaunist vaadet pargis kõrguva Caeté mäe otsas.

Prainha - Morro do Caete

Santa Teresa - kõige boheemlikum linnaosa , Rio de Janeiro “Kalamaja”
Vanad villad, pilkupüüdvad seinamaalingud, kunstistuudiod, käsitöökauplused, trendikad kohvikud ja restoranid. Lisaks eelmainutule pakub Santa Teresa ka suurepäraseid linnavaateid. Linnaosa kõrgeimas punktis asub maaliline linnapark vana lossi varemetega. Parque das Ruínas (ehk varemete park) on ideaalne koht, kus aeg maha võtta ja rahu nautida. Igal nädalavahetusel saab lossi terrassil kuulata elavat muusikat. Lossi ülemiselt korruselt avaneb 360-kraadiline linnapanoraam. Sealt on eriti hästi näha linna vastandlikkust, kus geto karpmajade ümber kerkivad uhked pilvelõhkujad.

Santa Teresa
Santa Teresa

Rio de Janeiro on kontrastide ja vastuolude linn. Võimsad kõrghooned ja haledad slummimajad, rikkus ja vaesus, luksus ja viletsus, ülerahvastatud suurlinn ja muinasjutuline loodus, uhiuued ehitised ja poollagunenud varemed, südantsoojendav sõbralikkus ja äärmine ebaviisakus, tolerantsus ja uskumatud eelarvamused – kõik see eksisteerib samal ajal ja samas kohas.

Cidade Maravilhosa´t ehk Imelist Linna (nagu kutsuvad seda kohalikud) võib armastada või vihata, tihtipeale samaaegselt. Kuid üks on kindel – ükskõikseks ei jäta see mitte kedagi. Väljaspoole turistiteekonda jäävaid vaatamisväärsusi on selles linnas sadu, neid aitab avastada reisiblogi www.riotravel.net.