1. Kõrvatropid ja silmamask

Lennukis tuleb magada. Või vähemalt püüda magada. Mõnikord on selleks aga pisut abi vaja. Mitte miski ei tööta paremini kui vana hea silmamask ning äraproovitud kõrvatropid. Viimased ei kesta üldiselt kaua, sest on elastsed ja venivad välja. Sestap on hea, kui sul on üks paar kõrvatroppe tagavaraks olemas.

Kõrvaklappidel on kalduvus katki minna. Isegi neil, mis on väga kvaliteetsed. Seega kasuta kõige odavamaid ja osta neid alati mitu paari. Kui ühed töötamast lakkavad, saad nad kohe teistega asendada. Need võivad küll olla kvaliteedilt täielik saast, kuid vähemalt on nad olemas, kui vajad.

Kõrvaklapid

Passi ei tohi kunagi ära kaotada, eriti välismaal viibides. Kui see juhtub, pöördub kogu su elu pea peale ning puhkusest loodetud rõõm on rikutud. Selle probleemi ennetamiseks on ainult üks võimalus: ära kaota oma passi ära! Kuid kui see siiski juhtub, saad Eesti välisesinduses passi asendamiseks kiiremini jutule, kui sul on olemas fotokoopia oma kehtivast passist ning mõni teine isikut tõendav dokument – ID-kaart või juhiluba. Ning veelkord: ära kaota oma passi ära!

Pass

Reisides tabad end sageli mõttelt, miks pagana pärast peavad igas riigis erineva kujuga seinakontaktid olema. Et siiski oleks võimalik kaasavõetud elektrilisi „riistu“ – habemeajamisaparaat, juuksekoolutaja vms – kasutada, soeta endale universaalne adapter. See ei maksa liiga palju.

Katkine sülearvuti laadimisjuhe

Imeväikeseks kokku pakitav ja väga praktiline, mitte nagu vihmavari, mis igal sammul ette jääb. Keepi kandes on sul käed vabad kõigeks, mida teha tahad – pildistamiseks, jalgrattaga sõitmiseks, koti kandmiseks. Sellised, millel on krookpael küljes, on eriti head – tuul ei vii neid seljast minema. Üsna kindlasti näed sa vihmakeebis välja nagu nohik. Aga vähemalt oled sa kuiv nohik.

Foto on illustreeriv

Loomulikult tead sa mitmeid erinevaid trikke, kuidas pudelit avada. Võtmega. Lauaservaga, mõnikord isegi nii, et laud kahjustada ei saa. Paljud suudavad pudeleid lahti korkida hammastega. Võib kasutada ka ukseliistu, aga kuna siis tuleb pudelit pöörata, on üsna kindel, et osa selle sisust lõpetab põrandal. Kõige parem on siiski kasutada teada-tuntud pudeliavajat, mille küljes on olemas ka korgitser – igaks juhuks.


Paljud vihkavad reisimist koos väga organiseeritud inimesega, kellel on kõik asjad selleks ettenähtud kohtadel. Sest neile lihtsalt meeldib hoida reisidokumente (pass, lennukipilet, hotellitoa broneering, päevakava, rahakoti jaoks liiga suures mõdus valuuta) ühes kohas koos. Ja see on hea.

Kui lennukisse lähed, pead käsipagasis kaasa võetavad vedelikud eraldi kilekottidesse pakkima. Võta sealtsamast kaasa veel paar kotti. Neid on hea asjade pakkimiseks kasutada, eriti siis, kui pead kotti panema midagi niisket, näiteks ujumisriided, mis ei ole hotelli vannitoas rippudes ära kuivada jõudnud.

Ärkad lennukis või hotellis öösel üles ja tunned, et oled näljane? Minibaarist aga hullumeelse hinna eest snäkke osta ei taha. Sestap võta kaasa mõned pakid pähkleid või paar energiabatooni. Kesköise näljahäda korral võivad need elupäästjateks osutuda.

Snäkid

Liiga palju päikest rannaliival. Liiga palju veini õhtusöögil. Stress lennujaama kihutamisest. Mis iganes on ka peavalu põhjuseks, igal juhul on valu vastik. Eriti veel siis, kui viibid lennukis või öösel hotellitoas ja apteeki pole käeulatuses. Et selliseid olukordi vältida, võta alati kaasa mõni käsimüügis olev valuvaigisti, mida oled varemgi kasutanud.

VALUVAIGISTID

Tundub väga veider, aga just hambapasta on asi, mis reisile minnes kõige sagedamini maha unustatakse. Ja miskipärast ei varustata külalisi sellega üheski hotellis. See-eest on seal sageli olemas eksootilise nimega kätekreem, mida sa peaaegu kunagi ei kasuta ja väike seebitükk. Aga mitte kunagi hambapastat. Seega võta see alati ise kaasa. Ainult käsipagasiga reisides pööra tähelepanu pastatuubi suurusele.


Juhuks kui su nutitelefon otsad annab, selle aku tühjaks saab ning seda kusagil laadida pole või internetiühendus kaob, on ajakiri on väga hea ajaviitmisvahend. See võib olla isegi parem kui Facebook, Twitter või Instagram.

Carmen Kass ajakirjade kaantel

Vali jalanõud, mis sulle meeldivad ja mugavad tunduvad. Suured sokk-sussid on hea valik. Tavalistes sokkides mööda lennukit ringi jalutada me ei soovita – tualettide ja vahekäikude põrandad on uskumatult mustad.

Jalad

Kodus või tööl olles sa pastakast palju ei mõtle. Kui üks tühjaks saab, võtad lihtsalt teise. Reisil tavaliselt sellist võimalust pole. Sestap paki kaasa paar odavat pastapliiatsit, et saaksid täita tollipabereid ja muid formulare teistelt kirjutusvahendit laenamata. Ja kui sinu jumaliku välimusega kõrvalistuja lennukis küsib „Ega teil juhuslikult teist pastakat pole“, saad selle talle särava naeratuse saatel ulatada.

Reformierakond Estonias

Tavaline kirjaümbrik on väga hea hoidmaks igasuguseid tšekke ja arveid. Vanasti olid hotellitubades kirjade kirjutamiseks-saatmiseks vajalike vahendite hulgas ka kirjaümbrikud, kuid nüüdsel elektroonikaajastul enam mitte. Tšekid tasub aga alati alles hoida, eriti kui kasutad krediitkaarti – et hiljem vajadusel oma oste pangas tõendada.

Hotellitubades pesitseb palju baktereid, mõned neist on ka nakkavad. Seega on hea käsi puhtana hoida. Vaata poodides ringi ja leia sobiva suurusega pakend.

Kõige lihtsam on see väike komplekt mõnest hotellist kaasa võtta. Kui selline käitumine sulle ei sobi, siis osta. Niiti, nõela, mõnda nööpi, haak- või nööpnõela võib vaja minna väga ootamatult ning hea, kui need sul käepärast on. Ja kui sa ei tea, kuidas äratulnud nööpi ette tagasi õmmelda, istu maha ja mõtle natuke. See pole raketiteadus.

Mitte et sa peaks nendega autot parandama hakkama, aga ka kergelt kare küüneserv võib väga häirivaks osutuda ja reisirõõmu rikkuda. Murdunud küünest rääkimata. Seega – võta alati kaasa küünekäärid või küüneviil.


Kujuta ette, et sul on vaja kiiresti tualetti tormata, aga sinu küsimusest, kus see asub, ei saa kohalikud aru. Seikluslik selline olukord just ei tundu. Sestap võta igaks juhuks kaasa mõni ravim, mis leevendab kõhupuhitust ja kõhulahtisust. Kui sul on oma ravim kaasas, ei pea sa apteegis vaeva nägema, et apteekrilt see kohalikku keelt purssides välja rääkida.

Mida laiem ja tugevam, seda parem. Muidugi on su kohvri lukk täiesti kindel. Üldiselt. Kuid pagasirihm annab täiendava kindluse, et suudad kohvri sulgeda ka siis, kui lukk ootamatult järele annab. Kusjuures see on pagasikäitlejatele omamoodi märguandeks, et kohvriga peab ettevaatlik olema. Lisaks võimaldab värviline rihm sul oma kohvri paljude seast hõlpsasti ära tunda.

Visiitkaardid tasub alati kaasa võtta ja jaotada need käsi- ja äraantava pagasi vahel. Juhuks kui pagasiruumi paigutatud kohver kaduma läheb. Kui soovid kellelegi millegi üle kaevata, on alati viisakas enne kaeblema asumist oma visiitkaart ulatada. Siis kulgevad läbirääkimised üldiselt kergemini, sest sa näid targa ja professionaalsena, sellisena, kes teab, mida tahab. Ning ära unusta harjutada laused: „Palun, siin on minu visiitkaart!“

Sul kindlasti pole seda? Hangid selle alati siis, kui parajasti vaja. Kuid üks võiks alati varuks olla, kui reisile lähed. On üsna tavaline, et inimesed kaotavad prille. Kogu aeg ja igal pool. Hoia prilliretsepti teiste reisidokumentidega ühes kohas ning saad vajadusel kohalikust prillipoest kiiresti uued muretseda. Või kanna kaasas kahte paari prille.

Nutiprillid WeOn

Kiirköitvad klambrid on tugevad, neid saab kasutada mitmesuguste asjade kinnitamiseks. Hoiavad koos ka suure pataka pabereid. Näppu ei maksa sellise klambri vahele siiski toppida, saad haiget. Tugevat metallist klambrit saab muide kasutada ka žiletitera katmiseks, et mitte juhuslikult oma käsi selle vastu ära lõhkuda. Rullikeeratud (kõrvaklappide) juhtmete ohjamiseks on need samuti head. Hoia paar klambrit alati käepärast.

Allikas: travelandleisure.com