Norskav naaber? Duši all ligunev toakaaslane? Asjadega laiutaja? Öine telefoniga lobiseja? Kõik need on vastikuimate hulka kuuluvad toanaabrid, kui oled valinud hosteli ühistoa, kus tuleb hakkama saada võõrastega koos ööbides.

Selleks, et see kokkuhoid painajalikuks ei muutuks, on hostelid kokku pannud käitumisreeglid, mida peab järgima. Siin on sissejuhatuseks 12 lihtsat reeglit, mis aitavad endal ja teistel end ühismagalas paremini tunda.

1. Ole vaikselt

See on kõige lihtsam ja universaalsem soovitus. Hostel on peamiselt mõeldud magamiseks. Muidugi pannakse seal ka pidu, tutvutakse kaasreisilistega, aetakse omi asju või teiste asju, kuid tavaliselt südaööst (mõnikord ka kella 23-st) algab öörahu ning kesab kaheksani hommikul.Siis peaks kindlasti vaikselt olema.

2. Hoia puhtust

Jällegi täiesti inimlik nõue - hostelis käib küll koristaja, kuid enne tema tulekut võiks siiski elada normaalsetes tingimustes, eriti kui tuba jagatakse teistega. Eriti oluline on puhtust hoida ühiskasutatavates kohtades - köögis, koridoris, duširuumis, fuajees.

3. Ära kuivata pesu magamistoas

Hosteli magamistuba on mõeldud magamiseks. Sinna ei tõmmata nööre pesu kuivatamiseks või ei riputata oma märgasid riideid voodiäärtele tahenema.

4. Ära näppa hosteli (ja teiste) asju

Hosteli varustus on mõeldud hosteli külalistele kasutamiseks. Midagi ei võeta kaasa. Ka kaasreisijate asju mitte. Ühistoas ei saa kõiki oma asju luku taha või padja alla peita, seega natukene on kõigi varandus ripakil ja käeulatuses teistele, kuid hoia oma näpud võõrastest asjadest eemal. Isegi laenamine ilma luba küsimata võib tekitada palju pahandust. Kui tõesti on vaja, küsi viisakalt ja paku midagi vastutasuks laenatud asja kasutamise eest.

5. Ole sõbralik

Tutvusta end teistele, ära ole pahur või kinnine. Hosteli üks eesmärke on ka ringi reisides uute tutvuste sõlmimine. Kui pole tahtmist pikemalt tutvust sobitada, vasta siiski tervitustele ja näiteks ühe tervitusnapsi võib ju fuajees ikka teha teistega enne magama kobimist.
Hostel Tallinnas.

6. Paki oma asjad enne lahkumist juba õhtul

Kui lahkud hostelist hommikul vara, paki asjad õhtul. Varahommikul kotiga sahmivad ja nahistavad kaas-öömajalised ajavad ka kõik teised üles.

7. Jäta riided selga

Jah, mõnikord on väljas temperatuur +40 ja sees veel enam, aga ole viisakas ja jäta riided selga. Paljas ülakeha ei häiri omas kodus, ühises magamistoas võiks vähemalt T-särgi selga jätta. Ka riieteta magamine pole teiste jaoks vastuvõetav.

8. Kasuta hilisel saabumisel taskulampi

Kui jääd õhtul kauemaks välja, võta kaasa taskulamp. Kui teised juba magavad, on näotu toas laelamp põlema panna. Las teised magavad, leia oma koht vaikselt ja taskulambivalgel.

9. Lülita mobiilihelin ööseks välja

Hostelis on koos kirev seltskond üle maailma - ka kodused ajavööndid võivad olla sellised, et sõbrad/töökaaslased hakkavad helistama keset kõige sügavamat ööd. Et teisi mitte äratada, lülita öösel oma telefon hääletuks. Räägi oma telefonikõned ära all fuajees või tänaval.

10. Austa hosteli personali ja tee neile kingitusi

Tavaliselt on hostelis tööl kohalikud (tudengid) või reisijad, kes tahavad tööd tehes oma edasise reisi jaoks lisaraha teenida. Rikkad nad igal juhul pole. Tee neile kingitusi ja muuda ka nende elu kergemaks, hoides puhtust ja korda.

11. Ära võta teiste sööki

Külmkappi pane oma asjad alati nimega varustatult. Ära võtta teiste nimelisi sööke. Igal snäkil ja söögil on omanik.

12. Ära tee ühisdušist spaad

Kui koridori peal on vaid paar dušši, siis kasuta seda kiirelt ja säästlikult. Pikad spaaprotseduurid sel ajal, kui ukse taga lookleb hommikune järjekord, on kurjast.

Kas on veel mõni oluline reegel? Lisa see kommentaaridesse.

Allikad: GoSeeWrite blogi ja Lonely Planet