1. Viikingite ja vana norra õpingud

Kõige tõenäolisemalt võivad Eestis enda vajalikkust tõestada viikingitespetsialistid. Igal aastal koolitatakse Islandi Ülikoolis paarkümmend viikingitespetsialisti, kes õpivad kahe aasta jooksul vähemalt kahes erinevas ülikoolis. Islandi Ülikooli kõrval on võimalik üks semester õppida Aarhusi, Kopenhaageni või Oslo Ülikoolis. Õpingud on tasuta, kuid kandideerimistasu on umbes 530 eurot. Kuigi õpingutel pole mingit pistmist seriaaliga „Viikingid”, siis tundub õppekava siiski väga põnev — vaata lähemalt SIIT.

  1. Biitlite muusika


Bändi The Beatles sünnilinnas Liverpool Hope’i Ülikoolis oli veel mõni aasta tagasi magistrantuuris võimalik õppida erialal The Beatles, levimuusika ja ühiskond. Magistriprogrammi eesmärk oli uurida biitlite muusika olulisust auditooriumi, etniliste kuuluvuste ning tööstuse kujunemisele. Kahe-aastase programmi aastane õppemaks välismaalastele oli 13 600 eurot, kuid saadaval olid erinevad stipendiumid. Kui eriala vastu on huvi, siis tasub ülikoolil silm peal hoida, sest äkki avatakse õpe varsti uuesti. Varasema programmiga on võimalik tutvuda SIIN.

  1. Rakenduslikud golfikorralduse õpingud

Inglismaal Birminghami Ülikoolis saab bakalaureusetasemel õppida golfiäris tegutsemist. Kolme-aastaste õpingute jooksul saab väga spetsiifilised teadmised sporditeadustest, varustuse tehnoloogiatest, esmased teadmised treeneriks olemisest ning ärijuhtimisest. Euroopa liidu üliõpilaste jaoks on aastane õppetasu 10 600 eurot. Tutvu programmiga lähemalt SIIN.

Kui bakalaureus tehtud, on võimalik magistrantuuris õppida golfitreeneriks.

  1. Harry Potteri moodul haridusõpingutes


Durhami Ülikooli haridusõpingute eriala ise ei ole kuidagi kummaline, küll aga on eriline valikmoodul Harry Potter ja illusioonide ajastu. Bakalaureuseõppes on võimalik läbida moodul, mille eesmärk on arutleda „Harry Potteri” fenomeni üle ning diskuteerida selle tähtsuse üle 21. sajandil. Kuigi tänavu moodulit ei õpetatud, siis loodame, et juba järgmisel õppeaastal on taas võimalik õppida „Harry Potterit”. Tutvu ainekavaga SIIN.

Kui Suurbritannia tundub kaugel ja õppida tahaks kohe, siis „Harry Potterit ja tema maailma” saab tudeerida ka Linné Ülikoolis Rootsis. Ainet õpetatakse 7,5 EAP mahus inglise keeles ja kursus algab tänavu augusti lõpus. Tutvu süllabusega SIIN.

  1. Erinevate kuulsuste õpingud


Staffordshire’i Ülikoolis oli veel mõni aasta tagasi võimalik sotsioloogia bakalaureuse raames läbida David Beckhami õpingute moodul. Kopenhaageni Ülikoolis on võimalik kultuuriõpingute bakalaureuse raames spetsialiseeruda Beyoncé’le. Õppekava eesmärk on kuninganna B. abil keskenduda soo, rassi ja mustanahaliste eest seisva feminismi teemadele. Rohkem informatsiooni leiad ülikooli kodulehelt. Oma lemmikkuulsustel on mõistlik silm peal hoida, sest teisel pool ookeani on võimalik studeerida veel mitmete teiste kuulsuste eluolu.

  1. Surfiteadus ja -tehnoloogia


Surfamise õppimine on rohkem teada ülikoolides Austraalias ja ka Hawaiil, kuid ka Euroopas on ülikoole, kus õpetatakse surfiteadust. Näiteks Cornwalli Kolledžis on võimalik pärast kahe-aastaseid õpinguid saada rakenduskõrgharidus (ingl foundation degree). Õpingud ei keskendu aga ainult surfamisele, vaid õpitakse näiteks ka meediat ning ökoloogiat ja rannikukeskkonda. Rohkem informatsiooni õppekavast leiad SIIT.

  1. Püstijalakomöödia moodul humanitaarteadustes


Kenti Ülikoolis on võimalik valikmoodulina õppida püstijalakomöödiat. 15 EAP-d saab siis kui edukalt esitada nii 3000-sõnaline essee kui etendus. Hindamiskriteeriumeid ei ole kirjas, nii et siinkohal puudub teadmine, kas tulemus ja naerupahvakud käivad käsikäes. Õppekavaga saab lähemalt tutvuda SIIN.

  1. Virtuaalraha


Küprose Nicosia Ülikool on õppekavaga kaks sammu teistest eespool, hakates esimesena õpetama plokiahelat ning magistrantuuris on võimalik spetsialiseeruda virutaalrahale. Õppekava eesmärk on koolitada krüptoraha eksperte. Alates 2014. aastast on õppekavale registreerunud 600 üliõpilast, kuid lõpetajate arv ei ole siinkohal teada. Tegu on ühe-aastase distantsõppe programmiga, mille kohta saad lähemalt lugeda SIIN.

  1. Valgusdisain


Eestis on pimedat aega küll rohkem kui Taanis, kuid seal on Aalborgi Ülikoolis avatud valgusdisaini eriala. Tegu ei ole vaid lampide disainimisega või lavakunstiga. Valgusdisaini magistriõpingud keskenduvad just põhjamaisele valgusele ning õpingute eesmärk on anda põhjalikud teadmised valgustehnoloogiast laiemalt. Loe õppe kohta lähemalt SIIT.

  1. Õuesõppe õpingud


Eestiski on juba õuelasteaedu, kuid ülikoolides saab siiski õppida üldises mõttes koolieelse lasteasutuse õpetajaks. Linköpingi Ülikoolis Rootsis saab aga spetsialiseeruda õuesõppele. Magistriprogramm keskendub kogemuspõhisele õppele, milleks kasutatakse erinevaid meetodeid, kus loodust kasutatakse ressursina teadmiste omandamiseks. Loe ingliskeelse magistriprogrammi kohta rohkem SIIT.

Euroopa päeval, 9. mail tähistatakse rahu Euroopas ja Euroopa ühtsust. Euroopa Liit panustab igal aastal miljardeid eurosid (planeeritav Erasmus+ eelarve aastateks 2021-2027 on 30 miljardit eurot, 2014-2020 oli see 14,7 mld), toetades nii lühi- kui pikemaajalisi õpirändeid nii Euroopa liidu liikmesriikides kui väljaspool liitu. On mitmeid spetsialiste, keda väga erinevatel põhjustel Eestis ei koolitata. Erasmuse õpiränne annab võimaluse valida palju rohkemate erialade vahel, kui seda Eestis saaks teha.

Kui sa ei tea, mis võimalused on õpirändele minna, siis tee vahva test „Milline õpirändur Sa oled?” ning ehk leiadki vastuse, kuidas välismaale õppima minna.

Allikas: Archimedes