Reisile minnes tehakse ikka ja jälle samu vigu: jäetakse ümberistumiseks liiga vähe aega, käiakse kohtades, mis tegelikult ei huvitagi. Proovi neid vigu vältida ja puhkus saavutab kohe hoopis uue taseme.

Neid kümmet viga on lihtne ära hoida — pikenda näiteks passi õigel ajal, ära vea end turistilõksudesse, mis sind tegelikult ei huvita jne. Lihtne, kuid vajab vahel ülekordamist.

Kordame siis nüüd üle.

1. Lendude vaheline ümberistumise aeg jäi liiga lühikeseks

Kui planeerid ühelt lennult teisele minekuks liiga vähe aega, võib üks tühine hilinemine kogu edasise lendamisgraafiku ära rikkuda. Puhkusest hammustatakse suur osa lennujaamapõrgule — piletite ümbervormistamisele, lennujaamas ööbimisele, valel ajal kohalejõudmisele. Konkreetsemalt öeldes — 45 minutit kahe lennu vahel on liiga vähe, proovi varuda aega vähemalt 1-1,5 tundi. Kui liigud ühest lennujaamast teise, arvesta lisatunnid lennujaamaast väljasaamisele, võimalikele ummikutele linnas ja uues lennujaamas turvaväravate läbimisele. Jäta varu ka juhuks, kui eelmine lend saabumisega natuke hilineb.

2. Pass aegub liiga ruttu

Tavaliselt nõutakse viisade vormistamisel, et pass kehtiks vähemalt kuus kuud ka peale reisi planeeritavat lõppu. Viisadega on lihtne — kui pass aegub ettenähtust varem, siis viisat ei saa ja reis jääb ära või lükkub edasi. Ebamugavam on sel juhul, kui passi liiga lühike kehtivusaeg selgub alles piiril.

Lahenduseks on muidugi piisavalt varakult passi uuendamine. Kiirpassi saab kätte kahe päevaga (ainult Tallinnast ja kopsaka lisatasu eest), muul juhul läheb aega kuni 30 päeva.

3. Ülehinnatakse (odava) hotelli asukohta kesklinnast eemal

Tavaliselt vaadatakse kodus mugavalt diivanil istudes, et nii hea oleks mõnikümmend eurot kokku hoida muude asjade jaoks ning ööbida kuskil kesklinnast eemal asuvas odavas hotellis. Tegelikult saab selle kokkuhoitud raha edukalt ära kulutada sinna hotelli iga päev kesklinnast kohale sõites ja lisaks kaotad veel ka ajas ja mugavuses, mis kokkuhoiu täiesti ära nullib. Lahendus on lihtne, eriti veel siis, kui juhtud sihtkohta väga palaval ajal: kuluta majutusele pisut rohkem ja ööbi kesklinna hotellis, kuhu saab iga hetk tagasi puhkama tulla, kui linnas liiga väsitavaks on läinud.

4. Ühe reisi sisse pannakse liiga palju

See viga on eriti tüüpiline mõne kaugema ja eksootilise sihtkoha puhul: kui juba kaugesse maailma nurka satuti, siis tuleb igast minutist võtta maksimum ja näha võimalikult palju. Tegelikult aga kihutatakse sihitut ringi ja lõpuks ei saagi mitte millestki põhjalikumalt osa. Seega — varu rohkem aega. Maailma suurlinnade jaoks võta vähemalt kolm päeva, aga kui võimalik, siis ikka rohkem. Lisaks vaatamisväärsustele võta aega ka lihtsalt jalutamiseks, kohvikukülastuseks, rannapuhkuseks.

5. Ollakse ebaaus iseenda huvide suhtes

Kui minnakse Rooma või Pariisi, siis seisab kõigil mõttes pikk nimekiri tähtsatest muuseumidest, näitustest, monumentidest ja ajaloolistest ehitistest, mille peaks n-ö “kirja saama”, kui kohapeal juba olla. Kuidas ikka ütled, et käisid Pariisis, aga näiteks Louvre´is (ja selle pikas piletisabas) ei käinudki. Lõpuks oled küll läbi kolistanud kõik kohustuslikud vaatamisväärsused, aga enda jaoks midagi huvitavat ei näinudki.

Selle asemel võta maailmalinnas ette tegevused, mida ise tahaksid teha ja mõni oluline vaatamisväärsus võib vabalt mõneks teiseks korraks jääda. Samuti saab selle hiljem kodus virtuaalselt ära külastada — internetiajastul on selleks võimalusi palju. Käi hoopis mõnusates kohvikutes, butiikides, parkides ja äärelinna põnevates rajoonides süümepiinadeta, kui see tõesti rohkem huvitab kui Pompidou või Notre Dame. Puhkus on enda jaoks.

6. “Turistilõksudesse” takerdumine

Kui istud maha mõne tuntud vaatamisväärsuse juures olevasse esimesesse ettejuhtuvasse restorani või liigud koos massidega sinna, kus turistide hordid suveniiripoodide vahel ekslevad, jääd kohalikust elust ilma. Turistilõksud on üle maailma igal pool ühesugused — keskmisele maailmakodaniku maitsele. Pääsemiseks on eeltöö tegemine — uuri, milliseid soovitusi jagatakse väljaspool turistilõkse kohaliku elu avastamiseks, otsi “off the beaten track” soovitusi. Väga heaks allikaks on kohalike soovitused: nemad teavad, mis on paigale iseloomulik ja kus on head autentsed söögikohad või vaatamisväärsused. Turistilõksudes on tavaliselt kõik väga ülehinnatud, kohalike lemmikkohtadest aga leiab soodsamad hinnad.

7. Hotelli valimine turunduse tehtud klantspiltide järgi

Hotellid müüvad end ka kõige hullemas urkas ilusate helesiniste piltidega, mis maalivad majutusasutusest tõelise paradiisi. Ära usu neid siledaid vaateid. Kasuta, kui võimalik, näiteks Google Street View´d nurga taha vaatamiseks, uuri Tripadvisorist kasutajate endi tehtud pilte ja loe nende kommentaare.

8. Kaasa pakitakse liiga palju asju, mida reisil polegi vaja

Kaks kolmandikku reisijatest ei kasuta reisi jooksul suurt osa kaasa võetud riietest. Samuti võetakse kaasa liiga palju tehnoloogiavidinaid või asju, mis on ka hotellis olemas.

Paki kaasa vaid hädavajalik. Kui oled reisi jaoks asjad välja valinud, praagi välja need, mille kohta arvad, et neid ei pruugi vaja minna. Kui kindlalt vaja ei lähe, siis saab nendeta hakkama. Äärmisel juhul saad midagi kohapealt juurde osta.

9. Kodused tüüdatakse ära tuhandete reisipiltide näitamisega

Pildista mõõdukalt või tee hiljem oma reisipiltidest mõistlik valik. Keegi teine peale sinu enda ei viitsi neid tuhandeid reisiklõpse hiljem läbi vaadata.

10. Reisikindlustus läks meelest

Reisikindlustus on alati vajalik. Kui unustasid selle, võib reisil juhtuv õnnetus maksma minna terve varanduse. Reisikindlustus ise aga on üsna odav ja lihtne vormistada ning tagab kindlustunde ka siis, kui juhtub mõni kulukas äpardus.

Soovid veel midagi lisada? Kirjuta kommentaaridesse.