Hong Kong

Üks maailma tihedaima asustusega linnu on Hiina autonoomne regioon, mis on üle ilma tuntud oma pilvelõhkujate poolest. Kaasaegne arhitektuur on osavalt kombineeritud ja tasakaalustatud tervislike rohealadega. Kohe linnast väljas leiab huviline kauneid randu ja mägiseid matkaradu.
Juba alates 1970ndatest hoiab Hong Kong maailma finantssektori liidri positsiooni.

Avalik transport on igati heal tasemel – bussid, rongid, trammid ja praamid. Ja hoolimata sellest, et õhu saastatus on suur probleem ning sellele pole veel lahendust leitud, on Hong Kongi elanike oodatav eluiga maailmas üks pikimaid.

Taevasse kõrguvad pilvelõhkujad, plinkiv neoonvalgus, nüüdisaegne arhitektuur ning saginat täis ja moodsaima tehnoloogiaga varustatud tänavad – see kõik teeb Tokyost ühe modernseima linna maailmas. Ülivõimas nutitelefonide tehnoloogia, robotid ja autod, noorte ja loovate inimeste ajupotentsiaalile võimaluse andmine – see on Tokyo.

Näiteks töötas üks sealne startupfirma välja sõrmuse, mis on Bluetoothi abil nutitelefoniga ühendatud ning millega saab vaid käega viibates elektroonilisi makseid sooritada. Olemas on isegi sellised salongid, mis pakuvad startupidest lugu pidavatele üksikutele inimestele võimalust kohtinguteks.

Tokyos jalutades võid tänaval robotit kohata, imetleda maailma kõige kõrgemat hoonet ja külastada kauplust, mille kuus korrust on otsast otsani elektroonikat täis.

Tokyo

Linn-riik Singapur on kerkimas Aasia kõige moodsamaks linnaks. Endine Jaapani, Briti ja Malaisia koloonia saavutas iseseisvuse 1965. aastal. Esimene peaminister Kuan Yew juhtis riiki üle 30 aasta ning see, et Singapur on praegu üks rikkamaid riike maailmas, on suuresti just tema teene.
Singapur on täis klaasist pilvelõhkujaid ja moodsat arhitektuuri, näiteks resort-hotell SkyPark.
Linnaplaneerijad on jätnud piisavalt ruumi parkidele ja rohealadele, valitsus on üks vähemkorrumpeerunumaid maailmas, haridussüsteem esmaklassiline, kuritegevust ohjeldavad seadused sirgjoonelised ning kunst on eeskujulikult eksponeeritud – see on Singapur.

Parimad kohad, kuhu sõita veebruaris

Olgugi, et taasiseseisvus saabus alles 1991. aastal, on kaotatud aeg kiiresti tagasi tehtud ning tehnoloogiavaldkonnas väike revolutsioon läbi viidud.

Kuigi Tallinna ei saa võrrelda Silicon Valleyga, pakume startupvaldkonnas päris kena konkurentsi. Siin sündis Skype! Tasuta Wi-Fi on paljudes avalikes kohtades olemas juba enam kui kümme aastat, e-valimistega alustati 2007. aastal. Samal ajal kui 3G ja 4G tehnoloogiate rakendamine USA-s ja Suurbritannias on kulgenud aeglaselt, on need meil olemas juba 2012. aastast alates.

Enamik avalikke teenuseid on kättesaadavad ja hallatavad veebis – alates autojuhiubadest ning lõpetades terviseandmetega. On põhjust uhke olla!

Tallinn

Soome on oma pealinna kindlakäeliselt modernsuse suunas tüürinud tehnoloogiliste arenduste, sotsiaalse edenemise ja kaasaegse skandinaaviapärase arhitektuuriga. Interneti kasutamine pole Helsingis kunagi probleem, igal pool avalikus linnaruumis on tasuta Wi-Fi alad.

Sotsiaalses plaanis on Helsingi paljudest teistest maailma linnadest pikalt ees – helde lapsevanemapalk (toetus), samasooliste partnerlussuhete tunnustamine (2002). Helsingis on kaheksa ülikooli ning haridust väärtustatakse üha enam, koole on erinevaid ja neid on palju.
Lisaks neoklassitsismile leiab linnapildist ka pilvelõhkujaid.

Helsingi

IT-sektori areng ja kasv on olnud vapustav, sealsed elanikud on innovaatilise vaimuga. Lääne firmad, näiteks Dell ja Linkedln otsivad Bangalore’ist töötajaid, sest nende töö kvaliteet on väga hea, hind aga suhteliselt odav. Selline lähenemine on aidanud Indias miljoneid töökohti luua. Bagmane Tech Park Bangalore’is – bürookompleks, tehased ja uurimisinstituudid – kujuneb aina enam kohaks, kust töötajaid palgatakse.

Kohalike ettevõtete arv kasvab, sest andekad inimesed alustavad ise ettevõtjatena oma suurte ideede realiseerimist. Bangalore’is tekib enam kui pool India biotehnoloogiaettevõtluse tulemist.

Bangalore

Enam kui 14 miljoni elanikuga suurlinn on Hiinas populaarseim ning maailmas üks suurimaid. Kasvab kiiresti ja suudab inimestele elukohti pakkuda.

Viimase kümnendi jooksul on Shanghaisse loodud maailmatasemel finantskeskus ning linnast on kujunenud majandusliider. Pudong Economic Zone on koht, mille kaudu on investeeritud palju lääneriikidest pärit raha.

Helklevast klaasist pilvelõhkujad ja öös säravad tuled pakuvad suurepärast vaatemängu.

Shanghai

Kunagine vaesunud sõjatanner on kujunenud üheks jõukamaks ja tehnoloogiliselt arenenumaks paigaks maailmas. Pärast Korea sõja lõppu kolisid paljud maapiirkondade elaniku Seouli ja elamuehitus arenes kiiresti ilma, et hoonete välimusele erilist tähelepanu oleks pööratud.
Nüüd, mil 20% Lõuna-Korea elanikest elab Seoulis, on linnaplaneerijate käed tööd täis. Neid on saatnud edu – Seoul nimetatu 2010. aastal maailma disanipealinnaks (World Design Capital). Suurepärased kunstisaalid ja muuseumid, hästikujundatud arhitektuur, meeldiv ööelu, palju ööpäev läbi avatud kauplusi, tervisekeskusi ja restorane.

Seoul

Tehnoloogilise innovatsiooni pesapaik ning sotsiaalselt üks progressiivsemaid paiku Ameerikas. Tuhanded IT-sektoris töötavad inimesed võivad San Franciscot ja selle läheduses asuvat Silicon Valleyt oma koduks nimetada. Sajad tehnoloogiafirmad – Apple, Facebook, Google, Twitter, lõputu hulk startupe – kõik see kokku moodustab väga innovaatilise kogukonna.

Suure osa elanikkonnast moodustavad 20-30 aastased loovad inimesed, kes kõik on pidevalt internetti ühendatud.

san francisco

London on moodsas maailmas alati edasiviivaks jõuks olnud, kuid hiljutised arengud on selle linna tõeliselt esile tõstnud. Kuigi suur osa arhitektuurist on ajalooline, leidub piisavalt ka pilvelõhkujaid, mis on oskuslikult ajaloolisse miljöösse sulandatud.

Inimesi, keda on Londonis palju, viib ühest linna otsast teise omavahel hästi ühendatud rongide süsteem. Mercersi elukvaliteedi uuring aastast 2012 näitab, et londonlased hindavad oma elukvaliteeti Suurbritannias kõrgeimaks ja infrastruktuuri (elektri- ja veevarustus, kommunikatsiooniteenused, avalik transport) kuuenda koha vääriliseks.

London