Eestlaste poolt armastatud Helsingi jõuluturg Senati väljakul praeguse info järgi toimub, samuti teised Soome linnade jõuluturud. Stockholmi, Riia ja Vilniuse jõuluturud on samuti hetkel välja hõigatud, kuid näiteks Stockholmi ürituste internetilehel on suurelt märgitud, et kõik võib veel muutuda, nii et enne kui plaanid kohalesõitu, tasub kindlasti üle vaadata värske info. Mis puutub eestlaste hulgas samuti populaarsetesse Saksamaa, Austria, Prantsusmaa ja Suurbritannia arvukatesse jõuluturgudesse, siis ka nendest paljude kohta on info alles ootel, kuid praeguse seisu järgi paistab, et neist toimuvad nii umbes kolmandik kuni pooled.

Vaatame üle ka Lonely Planeti 2019 TOP 10 jõuluturud — millised neist toimuvad ja millised mitte? Jätame nende jõuluturgude eelmise aasta kirjeldused lugemiseks alles — sest mõnest neist saabki sellel aastal vaid lugeda, mitte osaleda.

Hellbrunni loss, Austria — INFO ON OOTEL

Jõulude saabumisega kattub terve Austria jõuluturgudega. Siiski pole ükski neist nii maagiline kui Hellbrunner. Jõulutunnet aitavad tekitada lauljad, käsitöömüüjad, puhkpilliorkester, alphornidei mängijad, paraad, kujukesed Jeesuse sünniloost ja tulukestega kaunistatud metsatukk. Lastele toimuvad ponisõidud. Kõigele sellele lisaks on muudetud 24 lossi akent advendikalendriks.

Padstow, Inglismaa — JÄÄB ÄRA

Padstowi jõulufestivalil annavad staarkokad rahvale nippe, kuidad jõulusööki põnevamaks muuta. Õhkkonda vürtsitavad jazzbändid ja lauljad. Kaiäärsetelt lettidelt saab endale soetada puidust mänguasju ja kaunistusi. Lisaks leiab sealt veel pirukavaliku ja hõõgveini. Laste rõõmuks on eraldi alal põhjapõdrad. Toimub ka heategevuslik võidujooks, kus osalevad ligi 200 jõuluvana hakatist. Õhtul kattub taevas ilutulestikuga, mida paadisillalt lastakse.

Mt Pilatus, Šveits — JÄÄB ÄRA

Jõuluturule pääsemiseks tuleb sõita maailma järsemail ratasajamiga raudteel. Selle raudtee abil on inimsed 2132 meetri kõrgusele pääsenud juba aastast 1889. Christkindlimärti mäetipult leiab jõulumuusikat, mesilasvahast küünlaid, kujukesi Jeesuse sünniloost, piparkooke ja muid toredaid asju. Ostlemisest saab pausi teha näiteks kelgutades või lumelauatades.

Malmö, Rootsi — INFO ON OOTEL

Rootsi üks maagilisemaid jõuluturge asub Malmös. Jõuluse meeleolu tekitavad erinevad kontserdid ja tulukestega kaunistatud puud. Lisaks leiab sealt palju käsitööna valminud kaunistusi, saab hõõgveini juua ja piparkooke süüa. Aktiivsemaid külastajaid ootab ka uisuväljak. Katrinetorpi mõisast on võimalik osta antiiki, jõulutähti ja jõulutoite. Sellel aastal on sealne müügikoht avatud 6.-8. detsembril. Teine populaarne koht on Good Jul, kust leiab palju taaskasutatud ja vintage kingitusi. Good Juli on see aasta võimalik külastada 25. novembrist kuni 23. detsembrini.

Gengenbach, Saksamaa — PRAEGUSE INFO JÄRGI TOIMUB

Leidub vähe linnasid, mis tekitavad samamoodi jõulutunnet nagu Gengenbach. Linn meenutab midagi, mida tavaliselt näeme ainult lumekuulide sees. Puidust majakesi kaunistavad tulukesed. Tänavatel kajavad jõululaulud. Linnahalli akendest on tehtud advendikalender, millest iga õhtu kell kuus üks avaneb.

Barcelona, Hispaania — PRAEGUSE INFO JÄRGI TOIMUB

Kellele on vaja jõuluvana, kui on võimalik ta asendada naeratava, kuid veidra Caga Tióga. Viimasest veel kummalisem on piiblitegelaste kujukeste vahele peidetud Caganer. Selle kuju väljaheideteks on kingitused. Lisaks usutakse, et ta toob head õnne ja viljakust. Jõulumeeleolu hoiavad üleval veel mandlitest ja meest maiused ning piiblitegelaste kujukestest kokkupandud imedemaa. Jõuluturg paikneb gooti stiilis Plaça de la Seu katedraali ees.

Colmar, Prantsusmaa — INFO ON OOTEL

Tõelise jõulukogemuse saab Colmari linnast. See piparkoogi hõnguline puidust majadega linnake on koduks lausa viiele jõuluturule. Petite Venise meelitab oma karusellide, jõuluvana kirjakastiga lapsi. Samas on Ancienne Douane turg meelispaigaks neile, kes otsivad antiiki, kunsti ja käsitööd.

Tallinn, Eesti — JÄÄB ÄRA

On suur tõenäosus, et jõulude ajal näeb Tallinnas lund. Jõuluturg asub Tallinna vanalinnas Raekoja platsil. Hiiglasliku kuuse ümbert leiab palju käsitööd. Eriti populaarsed on käsitsi kootud mütsid, sallid ja kindad ning punutud korvid. Õhtuti võib kohata platsil ka jõuluvana. Külmakraadide eest kaitsevad mõnusad kohvikud, kus saab ennast mõne traditsioonilise jõuluroaga kosutada.

Innsbruck, Austria — PRAEGUSE INFO JÄRGI TOIMUB

Lumistest Austria Alpidest leiab nõidusliku jõuluturu, mis tegutseb pea kaks kuud. Hiiglasliku särava jõulupuu juures esinevad erinevad rahvamuusika ansamblid, müüakse jõulukaunistusi, küünlaid, piparkooke ja hõõgveini. Lastele on tehtud lõbusõidu rajad ja toimuvad erinevad etendused. Lisaks on seal miniloomaaed, kus on võimalik loomadele pai teha. Lastele on sobilik ka muinasjututeemaline Kiebachgasse, kus on tänavateater ning Hansukese ja Greetekese maja, mille 24 akent on tehtud advendikalendriks.

La Fête dé Noué, St Helier, Jersey - PRAEGUSE INFO JÄRGI TOIMUB

Seal toimuvad erinevad kontserdid ja tegutseb tänavateater. Toimuvad giidiga jalutuskäigud rannikul ja näidatakse jõulufilme. Kastanipuud on kaunistatud tulukestega. Erinevates poodides luuakse jõulumeeleolu puuvõõrikute, õlle, lihapirukate ja käsitööga. Öösel toimub jõuluparaad, kus saab näha muinasjuttudest ja folkloorist pärit tegelasi.

NB! Antud info võib kiiresti muutuda, nii et enne reisi planeerimist tutvu kindlasti värske infoga.