Kas kõik vahepeatused pole mitte tasuta?

Enne lennufirmade juurde minemist peame selgitama, mida antud kontekstis tasuta vahepeatuste mõiste tähendab. Loomulikult ei küsi lennukompaniid jätkulendude puhul vahepealse lennujaamas veedetud aja eest tasu. Samuti ei keela keegi pikema ümberistumise korral lähimat linna avastama minna.

Küll aga leidub ettevõtteid, mis organiseerivad pika vahepeatuse korral tasuta öömaja ja toitlustuse. Peale selle tasub silmas pidada, et mitte kõik lennufirmad ei lase pikemaid vahepeatuseid süsteemis sama hinnaga broneerida. Näiteks võivad 3-4 päeva pikkused ümberistumised automaatselt vähemalt paarikümne euro võrra kallimaks minna.

Kõik sõltub konkreetsest ettevõttest. Nii mõnigi kord esineb pikkade ümberistumiste hinnastamise erinevusi mõne liini või laiemate regioonide põhjal. Taolised süsteemid ei puuduta odavlennufirmasid. Need lendavad üldjuhul punktist A punkti B. Traditsioonilised lennufirmad kasutavad alatihti ühte või mitut sõlmlennujaama. Just nende sõlmlennujaamadega seotult korraldataksegi tasuta või märkimisväärsete soodustustega vahepeatuste pakette.

Millised Tallinnast väljuvad lennufirmad vahepeatuste teenust pakuvad?

Järgnevalt teeme ülevaate Tallinnast väljuvate lennufirmade osas. Hiljem aga puudutame laiemalt erinevaid maailma lennukompaniisid.

#1: Finnair Helsingis

Finnair pakub tasuta vahepeatust Helsingis alates 2016. aastast. Vahepeatuste pikkus võib ulatuda viiest tunnist kuni viie päevani. Lennufirma teeb koostööd mitmete partneritega, et pakkuda soodsamat võimalust soetada mõni elamuslik pakett, näiteks ekskursioon pealinnas või põhjapõtrade elupaiga külastamine.

Küll aga ei paku Finnair tasuta majutust ega muid hüvesid. Põhjus on selles, et teenus põhineb vabatahtlikul vahepeatuse valimisel, mitte lennuplaanist tuleneval ebamugavusel.

#2: Turkish Airlines Istanbulis

Kas su Turkish Airlinesi jätkulend sisaldab lennuplaanist tulenevalt 12 tunnist või pikemat ümberistumist Istanbuli lennujaamas? Kui mõlemad on rahvusvahelised Turkish Airlinesi lennud, siis pakub türklaste lennufirma tasuta majutust koos transfeeride ja võimaluse korral ka hommikusöögiga. Eraldiseisvalt pakutakse linnekskursiooni võimalust Touristanbul nime alt.

Kindlasti tasub arvestada, et mõnikord on lühemat ümberistumise aega võimaldav lend lihtsalt välja müüdud. Sel juhul ei ole võimalik antud teenust kasutada. Ootamatusi võib alati ette tulla ja kui sa ei soovi mitmekümneks tunniks Istanbuli lennujaama öömajata jääda, siis küsi lennupiletite sobivuse kohta antud e-postiaadressilt üle: hoteldesk@thy.com

Lisaks on veel Turkish Airlinesil ametlik vahepeatuste programm. Osa lendudest, näiteks palju Põhja-Ameerikast algavad jätkureisid, kvalifitseeruvad 6-24 tunni pikkuse ümberistumise korral hotelliöö või linnaekskursiooni saamiseks.

Tallinna lennujaamast väljuvad firmad Finnairi ja Turkish Airlinesi teenustega piirduvadki.

Milliseid näiteid maailmast veel leiab?

#1: China Southern mitmetes Hiina linnades

China Southern pakub külalislahket vahepeatuse programmi. Kui sul on rahvusvaheline lennuühendus 8 kuni 48 tunni vahemikus, siis pakuvad nad valitud linnades tasuta hotelli koos transfeeriga. Teenus töötab järgnevates linnades:


  • Chongqing

  • Dalian

  • Guangzhou

  • Peking

  • Shenzhen

  • Ürümqi

  • Wuhan

Siiski leidub mitmeid erandlikke olukord, mille käigus tasuta hotelli või transfeeri ei pakuta. Ebameeldivuste vältimiseks uuri eelnevalt China Southern kodulehelt järgi, kas sinu konkreetne lennupileti sobib vahepeatuse programmis osalemiseks.

#2: Singapore Airlines Singapuris

Maailmakuulus Singapore Airlines pakub 1-2 öiseid vahepeatuste pakette alates ~28 eurost, mille sisse kuulub öö hotellis. Kusjuures valida saad ligi 40 hotelli vahel, mille hulka kuulub ka 4-tärniseid majutuspaiku. Samuti kuulub paketti transfeer lennujaamast hotelli ja tagasi.

Peale selle pakub lennufirma paremate tingimustega paketti. Sinna kuulub tasuta sissepääs üle 20 erinevasse vaatamisväärsusesse üle terve linna. Kaheöise paketi juurde kuulub päevapileti Universal Studios teemaparki.

#3: Emirates Dubais

Emirates teeb koostööd üle saja erineva hotelli ja kuurortiga, et pakkuda mõõduka hinna eest vahepeatuse pakette. Paketi kasutamiseks pead kõigepealt broneerima oma Emiratesi lennu. Seejärel tuleb lennufirmaga otse ühendust võtta, et lisada hotelli ja võimalikke vaba aja tegevusi oma ümberistumisele.

Kuivõrd paketi eesmärk on populariseerida Dubai turismi ja tegeleda mainekujundusega, siis on ööbimised ning kohapealsed tegevused subsideeritud. Nende eraldi broneerimine tuleks kindlasti kallim.

#4: Etihad Abu Dhabis

Sarnaselt Emiratesile pakub Etihad vahepeatuse programmi. Kuid Abu Dhabi šeigi valitsemisalas tegutseval lennufirmal on tingimused soodsamad. Nimelt pakub Etihad kuni kahte ööd tasuta. Hotellide valik on väga kena, sest nende hulka kuuluvad nii InterContinental, Crowne Plaza kui ka Radisson Blu.

Jällegi tuleb lennufirmaga ühendust võtta pärast lendude broneerimist. Siiski uuri täpsemaid tingimusi enne broneeringu tegemist, et olla oma lennupileti sobivuses täiesti kindel.

#5: Air Canada mitmetes Kanada linnades

Air Canada pakub vahepeatuse programmi kolmes linnas:


  • Montreal

  • Toronto

  • Vancouver

Seda pakkumist saad kasutada, kui lennuaegade vahele jääb enam kui 6 tundi. Hotell on tasuta vähemalt Latitude-taseme pileti omamisel. Kõik teised saavad aga kasutada tavapärasest soodsamaid hotellihindu, millest odavaimad pakkumised algavad 49 Kanada dollarist.

Kas taoliseid pakkumisi on veel?

Jah, tasuta vahepeatuse pakkumisi võimalusi pakuvad veel kümned erinevad lennufirmad. Põhiliselt jagunevad pakkumiste tüübid kolmeks:


  • Pikem vahepeatus on lisatasuta, ent hüved puuduvad

  • Pikema tasuta vahepeatusega käivad kaasas allahinnatud öömajad ja tegevused

  • Pikema tasuta vahepeatusega tuleb kaasa tasuta hotell koos transfeeriga ja/või lisategevused ning söögid

Näiteks pakuvad vahepeatuste programmi veel järgnevad firmad: Air China, Qatar Airways, Avianca, Royal Air Maroc, Ethiopian Airlines, TAP Air Portugal, Swiss, Alitalia, Brussels Airlines, Icelandair, Kenya Airways, Air Astana ja Oman Air.