Loodusfotograaf Priidu Saart naudib looduses matkamist nii omaette kui ka koos teistega. „Kaasa pakin alati ikka nii vähe kui võimalik. Kui kaamera on kaasas, siis on põhimõtteliselt kõik olemas,” sõnas Saart. Suure loodussõbrana otsustas fotograaf võtta vastu Huawei väljakutse “Avastamata Eestimaa” ja minna seiklema Eestimaa vähekäidud paikadesse ja neid üles pildistada.

Matkale minnes soovitab fotograaf endaga alati veepudel kaasa võtta. „Kunagi ei tea, kui pikaks matk võib kujuneda, mistõttu on hea vett kaasa varuda — olgu see siis joomiseks, pesemiseks või söögi valmistamiseks,” lausus fotograaf.

Saarti sõnul tasub kindlasti kaasa võtta ka akupank, millega saab laadida nii tühjaks saanud telefoni kui ka kaamerat. „Enne matkale minekut laadin alati kõik akud täis, lisaks pakin neid ka varuga kaasa, kuid looduses olles peab alati kõigeks valmis olema,” jagas reisisell soovitusi.

Samuti on hea endaga kaasa võtta ka korralik taskunuga, mis tuleb kasuks nii söögi tegemisel, lõikamisel ning teistel toimetustel.

Endla raba. Foto: Priidu Saart

Olenevalt reisi pikkusest tasub läbi mõelda ka ööbimine. Kui on plaan pikem matk ette võtta, soovitas Saart uurida erinevaid RMK ööbimiskohti. „Ööbida saab nii metsa- kui ka loodusmajas, lisaks telkimisalal. Võimaluse korral on hea ööbida ka autos — saab istmed alla lasta ning autosse on hea kaasa pakkida madrats ja magamiskott,” vihjas Saart, kes ise just peamiselt viimast varianti eelistabki.

„Samuti tuleb läbi mõelda ka söögivarud. Kui plaanis on lühem matk, on hea kaamerakotti pakkida mõni müslibatoon või pähklipakk, kui aga pikem, siis tasub oma matkateele sättida lõkkeplats või siis kaasa pakkida võileivamaterjal, et õhtusöögi valmistamine ei nõuaks suurt pingutust,” lausus Saart.

Fotograafi sõnul tuleb looduses kõigeks valmis olla ning kunagi ei või teada, milliseks matk kujuneb. „Eks ikka tuleb ette, et hea foto nimel tuleb vahel rohkem pingutada või seigelda. Näiteks eelmise aasta septembris võtsime sõpradega ette reisi Tatra mägedesse. Aeg sai peamiselt just selle järgi valitud, et siis ei peaks mägedes lund olema, kuid juhtus just nii, et meie reisipäeval tuli lumi maha. Nii me siis matkasime seal 2000 meetri kõrgusel ilma õige varustuseta ning lumi oli üle põlve. Pildistamisolud olid väga keerulised — paljaste kätega lume sees, lisaks veel järsud tõusud. Aga tulemuseks oli üks ägedamaid seiklusi ning fotod olid tõeliselt imelised,” kirjeldas Saart.

Saadud fotojäädvustusi innustab Saart ka teistega jagama — olgu selleks siis sotsiaalmeedia või mõni konkurss. „Hetkel on käimas näiteks mobiilifotograafidele mõeldud InFocus Awards, kus saab jagada enda poolt üles pildistatud avastamata kohti ja ilu ka teistega, samuti koguda ka ise inspiratsiooni järgmisteks matkadeks,” julgustas fotograaf erinevatest fotokonkursitest osa võtma.

Tatra mäed. Foto: Priidu Saart