Augustis 2008 asutatud San Francisco idufirma Airbnb pakub usaldusväärset n-ö turuplatsi igaühele oma kodude või vaba kinnisvara pakkumiseks reisijatele, kes tahavad puhata omanäolises kohaliku elaniku toas, reserveerides selle endale sobivaks arvuks päevadeks.

Airbnb lubab, et nende kaudu võib leida nii korteri üheks ööks, lossi nädalaks kui isegi luksusvilla mitmeks kuuks. Andmebaasis majutusvõimalused jurtast lossini. Tallinnaski on sadu pakkumisi paarikümne eurosest lihtsast paneelmaja korteritoast luksusliku majaosani vanalinnas.

Kuus soovitust, kuidas Airbnb majutust kasutada, pani kokku Condé Nast Traveller, kuna aina rohkem reisijaid on hakanud seda alternatiivset öömajavõimalust kasutama ja aina rohkem on inimesed pidanud pettuma või avastanud, et see on hoopis midagi muud, kui nad ootasid. Seega ei tee paha end enne natuke ette valmistada.

1. See pole hotell

Airbnb majutus on hotelliteenusest erinev. Hotelliteenindust ei saa, kuid samas on kõik pakutavad võimalused alati ära märgitud: olgu see siis jurta või luksusvilla. Saad selle, mis on lubatud. Mõnikord võib juhtuda, et soovitud kohas soovitud tuba ei saagi — omanik ei jaga seda välja, kui ei taha.

2. Jää iseendaks, ära blufi

Jagamisteenuste puhul hindavad nii teenuse pakkujad klienti kui klient teenusepakkujat. Kõik käib vastastikusel aususel. Kui klient petab, siis saavad teised majutuse pakkujad sellest eelmistelt majutuse pakkujatelt teada. Kui majutuse pakkuja valetab oma pakutu kohta, siis selgub see kiiresti klientide arvustustest. Seega on kõige parem oma profiil ausalt kirja panna ja hinnangutes jääda objektiivseks.

3. Vali hoolikalt

Airbnb-s saab kasutada paljusid filtreid oma otsingu kitsendamiseks. Isegi Tallinnas on sadu võimalusi, kuid valides hinna, majutuse tüübi, suuruse, varustuse ja lisateenuste järgi saab lõpuks mõistliku valiku, mille seast sobiv leida.

4. Küsi lisa

Airbnb suur eelis on suhtlusplatvorm, mille kaudu saab majutuse omanikult otse küsida lisaküsimusi. Ja kuna see töötab nagu Skype või mõni muu suhtlustarkvara — vahetult, siis üllatud, kui lihtne on kohalikuga suhelda ja küsida asju, mida tavaliselt on raske teada saada.

5. Tunne reegleid

Jagamismajandusel on oma reeglid, mis tavaliste äride heast tavast võivad pisut erineda. Kui hotelli saad sa koha vabade numbritubade olemasolul, siis Airbnb-sse tuleb saata väljavalitud majutuse kasutamiseks taotlus. Omanik vaatab selle üle, tutvub profiili, teiste majutuse pakkujate kommentaaride ja soovitustega ning siis otsustab ise täiesti subjektiivselt, kas ta on nõus sind majutama või mitte. Sellepärast on väga oluline ka punkt 2 juures soovitatud aus profiiliandmete avaldamine. Uuri ka järgi reserveerimise tühistamise tingimused, sest need võivad paiguti erineda.

6. Pööra tähelepanu turvalisusele

Kuna jagamismajutuses puuduvad standardid ja garantiisid püütakse tekitada vastastikuse hindamise süsteemiga, võib juhtuda, et midagi läheb valesti nii majutuse pakkuja kui kliendi poolel. Selleks, et usaldust suurendada, proovib Airbnb viia inimeste digitaalse identiteedi kokku nende päris identiteediga, et saaks jälgida, kes mida on teinud ja säilitada usaldusväärsuse. Kuidas see kõik käib, on lahti seletatud Airbnb vastaval lehel.

7. Suhtle vabalt teise poolega

Üks olulistest eelistest Airbnb majutuse juures on võimalus suhelda kohalikuga, saada infot sihtkoha kohta ja teiselt poolt pakkuda võimalust tutvuda reisijaga maailma teisest otsast. Seega ei tee paha ka põgus kontakt majutuse pakkujaga. Saa temaga vähemalt tervituseks korra kokku. Pealegi on Airbnb kaudu majutuse pakkuja kindlasti usaldusväärsem kui Internetist leitud juhuslikud tuttavad, kellega plaanid kohapeal tuttavaks saada. Sama kehtib ka teistpidi — kui plaanid oma toa Airbnb kaudu välja üürida, siis ära hoidu külalistega suhtlemast. Nad seda võib-olla just tulidki otsima, et saaks kohaliku usaldusväärse inimesega kontakti.

On sul Airbnb majutusega kogemusi? Tead veel midagi soovitada? Kirjuta kommentaaridesse.