Rooma, Itaalia

Rooma on olnud olemas juba pea 3000 aastat, ent ometi kannab ta oma ajaloo koormat dolcevitaliku kergusega. Ja ka sellepärast, et see linn ühendab külale omast intiimsust ja inimlikkust Euroopa metropoliga. Roomas seisavad antiiksed varemed ja varakristlikud pühamud kõrvuti renessansiaegsete palazzo’de ja baroksete purskkaevudega, või siis asuvad hoopis nende all. Ent peale selle pakub Rooma suurepäraseid trattoriaid, põnevaid poode ja...LOE EDASI.

Rooma

„Meile jääb alatiseks Pariis,” ütleb Bogie filmis „Casablanca”. Pariis on samal ajal võtteplats (Grace Jones Eiffeli tornis, Audrey Tautou Montmartre’is, Audrey Hepburn džässibaaris St-Germainis), üks maailma ilusamaid linnu (koos oma kuldsete kivifassaadide ja kuulsate monumentidega) ja samal ajal ka elav, tihedalt kokkusurutud külakogukond.Ent ükskõik kui hästi Pariisi ei tunneks, on alati midagi uut avastada. Linnaosad muutuvad, vanu renoveeritakse ja uusi, nagu Seine Rive Gauche uue Bibliothèque Nationale’i lähistel, tekib pidevalt juurde. Alati avatakse mõni uus restoran või baar...LOE EDASI

Pariis

Põhjapoolsetes piirkondades vahelduvad aastaajad hoopis teistmoodi kui siinsetel laiuskraadidel. Lõuna-Soome tavalise pikkusega sügise sisse mahub Lapimaal tervelt kolm selgelt eristuvat aastaaega: ruska, esimene lumi ja kaamos. Neist esimest tasub kohe nautima sõita ja viimast pigem vältida.
Ruska’ks nimetatakse Lapimaal sügisest lehtede kolletumise aega. Tundrakaskede kollased ja punased lehed kannavad nime puuruska. Kõige eredamalt väljendub aga ruska maapinnal. Tundrate Lapimaa levinuim puu on vaevakask, mille põõsastik katab tundurite nõlvu, jõeorge ja soid. Nagu harilikud kased, nii tõmbuvad ka vaevakased maaruska ajal oranžiks, sügavpunaseks ja violetseks. Ühel ajal avaneb pilgule kogu kaskede võimalik värvigamma...LOE EDASI

Lapimaa

Gruusia on kauge, Gruusia on lähedane – kauge kilomeetrite ja lennusõidu pikkuse, kuid lähedane võrratute inimeste ja külalislahkuse tõttu.
Kes meist poleks kuulnud või kasutanud millegi seninägematu kirjeldamisel võrdlust “nagu 1001 öö muinasjutus”? Esimene mulje öisest tuledesäras Tbilisist on just selline – silmipimestav! Kuid päris kindlasti hoiab Tbilisi oma lummuses ka päikese käes, eriti sügisel, kui
valminud on viinamarjad ja muud annid ning suvekuumus taandunud.

Gruusia

Montrealil on palju pakkuda - Kanada kultuuriline pealinn sisaldab tasakaalustatud valikut põhjaameerikalikust sagimisest ja euroopalikust elurõõmust.Kui oled Montrealis, tee nagu kohalikud ja meki kohalikku kööki. Bagelid, suitsuliha ja friikartulid võivad olla muidugi esimeses valikus, aga lisaks jäta ruumi ka kõigi teiste kohalike delikatesside jaoks! Montreal on hinnatud gurmeesihtkoht, sest selles linnas on restorane elaniku kohta peaaegu kõige rohkem Põhja-Ameerikas - Montreal on hõivanud sellises edetabelis teise koha.

Montreali teatakse kui Põhja-Ameerika Amsterdami: siin on ohtralt teeradasid, mis on vaid jalgratturite päralt. Alates ärimeestest kuni lastega peredeni - kõik sõidavad jalgrattaga!

Montreal

Kyoto iidsed pühamud, kindlused ja paleed on hingematvalt kaunites aedades , mis on eriti illusad kaks korda aastas: kevadisel kirsside õitsemise ajal ja sügisel, kui puulehtede värvidemäng on hingematvalt kaunis. Sügisene Jaapan peaks olema alati reisisihtide hulgas esikohal inimeste jaoks, kes otsivad ebamaist kogemust korraga nii suurlinnadest kui loodusest.

Kyoto

Kreetat kutsutakse hüüdnimega Megalónisos ehk suur saar, ja see saar on tõepoolest peaaegu nagu omaette riik. Kreetat peetakse 2000 aastat eKr alguse saanud Minose kultuuri hälliks ning briti kirjaniku Saki sõnul on saar sellest ajast alates loonud enam ajalugu, kui suudetakse nö kohapeal tarbida.

Tänapäeval on saar tänu pikimale kasvuperioodile Kreekas ka märkimisväärne põllumajandussaaduste tootja. Samuti on Kreeta rannahooaeg ümbruskonnas üks pikimaid. Põhjarannad on laiad ja liivased, ent veidi lagedad, mujal aga kitsamad, kuid...LOE EDASI

Kreeta

Bulgaaria on Euroopa avastamata pärl. Kui Kuldsed Liivad tekitavad ainult õõva ja pole põhjust arvata, et oleksite esimene inimene, keda Sofia vaimustab, tasub sinna ikkagi sõita - tõeline Bulgaaria on peidus väikelinnades Musta Mere ääres ja mägikülades. Mis kõige parem - koos augusti lõpuga kaovad ka suured turistide massid. Ja siis muidugi veel Bulgaaria veinid ja toit! Bulgaaria veine ülistas juba Homeros 3000 aastat tagasi, rääkides “Iliases” sellest, kuidas praeguse Türgi aladel asuv Trooja tellis oma veinid traaklastelt, kes elasid tänapäevase Bulgaaria aladel. Kuueks veinipiirkonnaks jaguneva Bulgaaria veine degusteerides saab kiiresti selgeks, et kõige toredam valge vein on Khan Krumi veinimõisast pärit sama nime kandev 2009. aasta Chardonnay. Sama meeldejääv on ka sellele nime andnud mees, 9. sajandi Bulgaaria valitseja Khan Krum, kes armastas veini juua. Ajalukku pole ta läinud küll suure veinieksperdina, vaid oma veinipeekrite kollektsiooniga.

Bulgaaria

Vilnius võib olla ainult natuke lõunapool, kuid sellest piisab, et suurem osa septembrist läheks ikkagi kirja veel suvena. Vilniuses on üks Kesk ja Ida-Euroopa suuremaid ja ilusamaid vanalinnu, mis on kantud küll UNESCO Maailmapärandi nimekirja, ent väga väheste inimeste reisikalendrisse. Aga võiks olla, sest Vilniuse vanalinn on üks Ida-Euroopa suurimaid - 360 hektarit ja mahutab endas rohkem kui 1000 kaitse all olevat objekti lossidest kirikuteni. Ja ärge muretsege, nende vahele mahub ka hulk merevaigupoode ja restorane. Vilniuse vanalinnast teisel pool Vilnia jõge asuv Užupis ei ole mahutunud arusaamatul põhjusel maailma kõige hipsterilikumate asumite edetabelisse. Ometigi on see hipsterite linnaosade pioneer. Selle atmosfääri on küll võimatu kuhugi edasi kanda, kuid vähemalt Užupise põhiseaduse 41 punkti on ammendamatuks inspiratsiooniallikaks kõigile, kes vajavad mõtteid, millega täita oma kodus, kohvikus või stuudios inspiratsiooniseinale riputatud tahvel.

Vilnius

Viin on isegi parem kui tema maine – ja maine on tal tõepoolest väga hea.
See on linn, mis võlub ja võrgutab esimesest hetkest ja seda enam, mida kauemaks sinna jääda. Olgu siis tegu kiire lühiretke või rahuliku avastamisega, Viinis on aastaringselt midagi näha ja teha nii kogenud külalisel kui uustulnukal. Ka muusika ja kultuuri poolest on Viin üks rikkamaid linnu maailmas ning erinevad lahedad kohvikud ja baarid, galeriid, poed ja tänavaturud loovad tõeliselt ...LOE EDASI.

Viin