Jõulud koputavad Helsingis uksele, ehkki maa on veel siinpool Soome lahte must. Hommikused karmimad külmakraadid ning kaubanduskeskutesse sisse hiilinud jõululaulud ja kaunistused aga räägivad enda eest, tuletades meelde, et päkapikud jooksevad juba ringi.

Üllatavalt on täna Soome hinnatase vastuvõetav ka väiksema sissetulekuga eestlasele jõuluostude tegemiseks. Lisaks on kaupade valik sageli erinev ja mitmekülgsem kui esinduspoodides Eestis.

Kui Kalevipoeg pidi Soome sepa juurde minema ujudes, siis täna aitavad reisihuvilisi põhjanaabrite juurde juba kolm konkureerivat laevafirmat – Tallink, Viking Line ja Eckerö Line. Laevafirmade poolt pakutavate reiside valik on seinast seina ning lisaks sõidule pakutakse muidugi juba merel erinevaid maitse- ja poodlemiselamusi. Siiski jääb tõsisemale poodlemishuvilisele kaubavalik laeval pisut kitsaks.

Mõnegi reisiselli jaoks on Helsingi täna juba nii kodune paik, et kõik nurgatagused tuttavad. Siiski pakub põhjanaabrite pealinn igal ajal vaheldust ning on alati natuke erinev. Jõuluehtes Helsingis on võluval viisil ühendunud linnalik keskkond ja looduslik ilu, linnas saab kogeda põnevaid vaatamisväärsusi, häid ostukeskuseid ja maailmatasemel maitseelamusi.

Soojenduseks Kappelisse

Kappeli.

Esimeseks peatuskohaks enne tõsisemat poodlemist võiks olla Helsingi kesklinnas Esplanaadi allel asuv Kappeli kohvik-restoran (Eteläesplanadi 1), mis toimib samas paigas juba aastast 1867. Peale mõnusa ajaloolise atmosfääri pakutakse siin reisisellile nii hõrku kehakinitust kui maitsvaid küpsetisi koos nauditava vaatega kesklinnas kihavale elule ning Havis Amanda kujule. Siin on ka hea plaani pidada, kuhu edasi seiklema minna. Või kui kohe kaubandusse sukelduda, võikski alustada sealtsamast, kus jalutuskäigu kaugusel leidub hulk peenemaid butiike, mis jäävad just Esplanaadi äärde.

Disainielamuste otsija võiks sisse kiigata pea otse Kappeli vastas asuvasse Iitala esinduskauplusesse (Pohjoisesplanadi 25), kus on esindatud maailmaski nime teinud Soome klaasikunsti paremik, Arabia tarbe- ning sisustuskeraamika, samuti ka Hackmani köögitarbed.
Iitala poest vaid paar sammu põhja poole astudes leiame Eestiski tuntud Risttomatti Ratia vanemate poolt asutatud rõiva- ning disainifirma Marimekko esinduspoe (Pohjoisesplanadi 33). Marimekko disain on jõudnud Finnairi lennukitiibadel (sõna otseses mõttes, vaata pilti) kogu maailma ning vähemalt ühe Marimekko või Iitala toote leiab kindlasti igast Soome kodust.
Marimekko jõuab ka Finnairi lennukitiibadel maailma.
Liikudes piki Pohjoisesplanaadi tänavat edasi, jõuame Mannerheimintie ja Pohjosesplanaadi nurgal asuva ning meilgi juba koduseks muutunud ajaloolise Stockmanni kaubamajani. Nimi on küll kodune, sest on ju neil oma esinduspood ka Tallinnas, kuid kaubavalik oluliselt laiem. Nii leiame seitsmelt korruselt pea kõike alates moerõivastest ja lõpetades kodusisustuse ning kodutehnikaga.

Lisaks sisustab Stockmani kaubamaja igaks jõuluks ka oma Aleksanderinkatu poolse vaateakna spetsiaalselt lastele maaliliseks Jõulumaailmaks, kus jätkub vaatamist ja imestamist nii pere suurtele kui väikestele.

Raamatuhuvilisel aga tasuks pöörata tähelepanu paar sammu enne Stockmanni kaubamaja sissekäiku asuvale Akateeminen Kirjakauppa raamatukaubamajale (Pohjoisesplanadi 39). Soomelikult "Akateemiseks" kutsutavast poest leiab kõrvuti soomekeelse kirjandusega ka eestikeelset ilu- ja looduskirjandust ning muidugi ka muukeelseid väljaandeid erinevatelt elualadelt. Mitmel korrusel on välja pandud raamaturiiulid ilukirjandusest ning sõnaraamatutest tõsiteaduslike trükisteni.

Kes peenemasse poodlemis- ja disainimaailma sukelduda ei soovi, võiks kiigata kesklinnas asuvasse Foorumi või Kamppi kaubanduskeskusesse, mis asuvad samuti otse kesklinna südames, rauteejaamast ning Esplanaadist jalutuskäigu kaugusel. Mõlemas jätkub tegevust ja vaatamist nii suurtele kui väikestele. Esindatud on Eestiski tuntud Hennes & Mauritz, Seppälä, samas leidub ka lai valik Eestis mittetuntud kaubamärkide esindajaid: näiteks Gigantti, Indiska, BR Lelut ja Clas & Ohlson. Poodlemise kergendamiseks ning vahelduse pakkumiseks leiab kõrvuti erinevate poodidega ka ohtralt söögikohti, kus pakutakse sobivat kehakinnitust ka peenemalegi gurmaanile.

Tasuta IKEAsse!

Kui aga Helsingisse jõuluostudele saabuja sooviks minna poodlema paljude sisustusfanaatikute lemmikpoodi
sse, tasuks seada sammud otse Mannerheimi teel asuva
ehk mood sa kunsti muuseumi juurde. Selle kõrval asuva marssal Mannerheimi kuju juures asub bussipeatus, kust huvilised pääsevad
kas Vantaa või Espoo IKEAsse. Samaväärselt IKEAle, kus müügil parimate Skandinaavia sisustus- ja tootedisainerite looming, võiks ära käia ka Kiasmas, kuid kahjuks kuni 2015. aasta märtsini on see remondis.

Kunstihuviline leiab selle asemel kindlasti tee läheduses asuvasse Ateneumi (Kaivokatu 2) ehk Soome Rahvusgaleriise, kus hetkel on üleval Soome tuntuimale heliloojale Jean Sibeliusele pühendatud kunstinäitus. Lisaks kunstielamusele võimaldab muuseumipood täiendada ka Jõuluvana kingikotti toredate kunstiteemaliste meenete või raamatutega.

Vahepeal ka maa alla

Kellele meeldib aga rohkem seigelda ning kes sooviks poodlemise ühendada ka silmaringi avardamisega, siis neile soovitaks Helsingi kesklinna sümbolit, arhitekt Eliel Saarise poolt kavadatud Raudteejaama (Kaivokatu 1), kus peale imposantse arhitektuuri ja kivist hiiglaste pääseb ka metroosse.
on hetkel üks maailma lühemaid, kuid siiski Eestile vast kõige lähemal asuv avalik allmaaraudtee. Lisaks transpordivahendi eksootikale võimaldab metroo näha nii linna, sest osa marsruudist kulgeb täiesti tavapäraselt maa peal, kui inimesi.

Reisi eesmärgiks võiks valida järjekordse kaubanduskeskuse – Itise, mille näol on tegemist Põhjamaade suurima kaubanduskeskusega. Itis tekitab kindlasti ka sooje tundeid eestlastes, sest kaubanduskeskuse ühe peasissekäigu ees asub Tallinna väljak.
Stockmanni vaateaken Itises.

Itises on kokku enam kui 150 kauplust alates Stockmannist või Iitalast ning lõpetades Anttila kaubamajaga. Lisaks ostumaailmale on kaubanduskeskuses üle 20 söögikoha ning klientide parema teenendamise nimel lastakse kasutada tasuta Wfit.

Lastel lööb silmad särama ringi liikuv rong, aeg-ajalt jõulusoove ära kuulav Jõuluvana ning ka kesklinnastki tuttav Stockmanni jõuluteemaline vaateaken – mis siiski on täiesti erinev kesklinna omast.

Itise söögikohtadest tasuks ehk meelde jätta RAX bufee, kus saab kõhu täis ka kõige näljasem poodleja – nagu nimigi ütleb, on tegemist bufeega, kus saab vajadusel endale lisa nõutada.

Idamaise maitse eelistajatele aga soovitan külastada otse Itise ees oleval Tallinna väljakul asuvat FL Q-d (Tallinanaukio 4), kus hommikust õhtuni pakutakse 10 eurot maksvat idamaist bufeed – hiina kevadrullidest sushini.

Kes otsib lähemat infot Helsingis toimuva kohta ja poodlemisvõimalustest, sellel tasuks külastada Helsingi kodulehte või kaeda Visithelsinki väljatrükitavat reisijuhti.

Kui oled leidnud veel mõne hea jõulukinkide ostmise koha Helsingis, siis kirjuta kommentaaridesse.