Alates tänasest alustab Reisijuht.ee suvist artiklisarja Eesti omapärastest turismitaludest, mis pakuvad enamat kui lihtsalt voodikohta.

Jaanioja käsitöötalus on oma joone ajamine seotud käsitööga. Käsitöö tähendab käelisi tegevusi, töötubasid mõne ürituse osana, autoritöid, lood sellest kuidas pererahvas elab ja kuidas oma tööd tehakse ning muidugi ka käsitöökursused meelelahutusena või tõsisemalt mõne oskuse õpetamiseks.

Jaaniojal alustati käsitöö tutvustamist lastele juba 17 aastat tagasi, kui perenaise Janika Saare noorem tütar oli kaheaastane. Algas kõik muinasjutumängudest ja loovuslaagritest.
Nüüd on lapsed täiskasvanud ja kaks lapselast (kolme- ja neljaaastane) saavad juba loovuslaagrist ise osa võtta.

Omanäoline formaat ja laagrile iseloomulikud kostüümid on säilinud siiamaani, maht on ainult väiksem (perenaine põhjendab seda sellega, et ise on nüüd vanem). Kui sel suvel tegutsetakse käsitöölaagris neli nädalat, siis kümme aastat tagasi oli laager juuni algusest augusti lõpuni. „Isegi ministreid ja kõrgeid külalisi võtsime vastu, kes meie keelelaagrit vaatamas käisid,“ meenutab janika Saar.

Lasteaia lõpurühmad on sel aastal juba ära käinud. Algklassiõpilastele on lihtne muinasjutumäng meisterdamise ja kostüümidega punutud ühtseks tervikuks.

Lapsed on perenaise sõnul tegutsemise 17 aasta jooksul muutunud - sõlme sõlmimine ja kääridega lõikamine on saanud paljudele tuumateaduseks, mille oskamist proovitakse käsitöötalus mänguliselt põnevaks teha, siis on tulevikus lootust, et oskajatest saavad mõned ka insenerideks.
Jaanioja käsitöötalus on sündinud erinevad õppenukud: näiteks keeleõppenukud Mütsik ja Patsik, aabitsanukud Anna ja Aadam ning neid on paljudes koolides ja raamatukogudes veel praegugi alles.

Kudumitest õpetatakse lapitööd, mis sellisel moel, nagu perenaine õpetab, on täiesti ainulaadne ja seda õpetatakse erineva tasemega rühmadele, ka õpetajatele nii Eestist kui Soomest.
Enda tikitud lapivammuse eest pälvis Janika Saar 2008. aastal konkursil eesti-oma-kuub I koha.
Käsitöökursuse kaudu saab õpetada nii ettevõtlust kui ka julgust enese usaldamiseks.

Peremees on aga ametilt sepp ja oskab kõiki sepatöid.

„Nüüd olemegi kahekesi kodus ja teeme nii palju, kui praegu jaksame. Tööst puhkame järgmise tööga,“ räägib perenaine. „Rutiini pole, kõik käib aastaegade rütmis. Kui on külalised, siis tegeleme nendega, kui ei ole, teeme käsitööd.“

Käsitöö kaudu saavad selgeks kõik vabaduse ja õnnelikuks olemise nipid, usutakse Jaanioja käsitöötalus.

Kust saab infot?

Vaata lisaks www.jaanioja.ee.

Kus asub?

Võsu külje all, Lääne-Virumaal. Vaata kaardilt.