Kõik töötajad, kes pole hädavajalikud - sealhulgas muuseumide ja rahvusparkide töötajad - on saadetud koju pärast seda, kui USA kongressis ei jõutud üksmeelele eelarveküsimustes. See jättis ka kümned riigi tähtsamad turismiatraktsioonid suletuks.

Nende atraktsioonide hulgas on riigi 59 rahvusparki, mida külastas eelmisel aastal kokku 12 miljonit turisti, sealhulgas on suletud Yellowstone, Suur Kanjon, Yosemite, Grand Teton ja Surmaorg.

Need, kes on parasjagu ööbimas kuskil rahvusparkide territooriumil, peavad 48 tunni jooksul lahkuma. Uued saabujad peavad leidma mõne muu öömaja.

Suletud on ka vabadussammas New Yorgis, Alcatrazi saar San Franciscos, Washingtoni monument, Bunker Hilli monument Bostonis ja Independence Hall Philadelphias.

Kümned muuseumid - ka kõik 19 Smithsonia muuseumi ja riiklik loomaaed on suletud.

Iseseisvatel reisijatel võivad jääda nägemata tähtsad vaatamisväärsused ja nad peavad maksma uuesti majutuse eest, kui olid plaaninud ööbimist mõnes rahvuspargis. Samas tagastatakse neile juba makstud raha saamata teenuse eest.

Reisibüroo kaudu reisi planeerinud puhkajad peaksid aga saama oma reisikorraldajalt uue pakkumise.

Näiteks Scenic Toursi turismigrupid, üks San Franciscos ja teine Washingtonis, olid mõlemad plaaninud reisi Suurde Kanjonisse.
Neile otsiti uus majutus ning ekskursioon toimub Suure Kanjoni läänenõlvale, mis ei jää rahvuspargi sisse.

Reisiettevõtte marketingijuht Simon Whittle ütles, et nende eelmine grupp jäi Alcatrazi ekskursioonist juba ilma ja selle asemele pakuti jalgrattaekskursiooni lahe kaldal või laevakruiisi lahel.

Grand Canyonit saab vaadata nüüd vaid väljaspool rahvusparki.

Lincolni memoriaali ja Kongressi Raamatukogu külastuse asemele pakutakse aga Arlingtoni kalmistu ja Martin Luther Kingi memoriaali külastust.

TrekAmerica turismigrupp külastab Yosemite´i asemel Tahoe järve ning Suure Kanjoni asemel Flagstaffi ja Sedonat.

"Neli ekskursiooni vajavad põhjalikku ümberplaneerimist (üle 35 protsendi väljakuulutatud programmist) ja neid tellinud saavad valida alternatiivseid reise teistesse sihtkohtadesse," öeldi veel TrekAmericast. Kui see klienti ei rahulda, saab ta valida sama kalli või odavama reisi mõnel hilisemal ajal või makstakse kogu raha tagasi, sealhulgas ka lennupiletid, kui need on broneeritud TrekAmerica või selle partnerite kaudu.

Lennujaamades esineb hilinemisi, sest lennujuhtimiskeskuse, lennujaama turvameeskonna ning piirivalveohvitseride seast on koju saadetud samuti kõik, kes vähegi võimalik.

"Iseseisvalt reisijatel võib plaanidesse tulla igasuguseid ootamatusi," ütles Telegraph Traveli kliendiekspert Nick Trend, "pakettreisijatele aga peab reisikorraldaja tagama seadusega ettenähtud korras majutuse ja hoolitsema reisi sujumise eest. Kui reisikorraldajast sõltumatutel põhjustel ei saa ettenähtud programmi täita, siis ei saa reisikorraldaja ka kõige eest vastutust võtta. Kuid korralik firma annab siiski endast parima, et leida sobivaid alternatiive. Ja kindlasti makstakse tagasi raha selle osa teenuste eest, mis jäid kasutamata."

USA-d kui turismisihtkohta reklaamiva BrandUSA kõnesisik soovitab: "kui enam pole võimalik Suure Kanjoni rahvuspargis viibida, saab võtta näiteks helikopteriekskursiooni kanjoni kohal. Ja vabadussammast New Yorgis saab ikkagi lähemalt näha Staten Islandi laevareisilt."

Pole teada, kui kaua valitsusasutuste tööseisak kestab, kuid eemisel korral 1995. aastal kestis see kokku 28 päeva (14.-19. november, 16. detsember 1995 kuni 6. jaanuar 1996).