Reisijuht.ee ootab uusi reisijutte võistlusele alates tänasest. Iga kuu järel valime välja ühe võitja – auhinnaks on täiesti isemoodi Playluggage´i reisikohver, millega saab reisil ka palju muud teha, kui ainult asju kaasas tassida. Lisaks saavad mõned parimad reisikirjanikud tunnustatud reisiraamatutega sarjadest "Jalutaja teejuht" ning „Siin- ja sealpool maanteed“. Kõigi avaldatud lugude autorid saavad kingituseks kinopiletid kinosse Sõprus.

Peaahind: Playluggage´i kohver.

Kuidas üks korralik reisilugu kokku kirjutada? Selleks piisab mõnest lihtsast punktist, mida järgida (need soovitused on suures osas pärit The Guardianist):

- Kirjuta mina-vormis, see annab isiklikuma lähenemise.

- Paljud alustavad mõne naljaga, mis kirjeldab reisi tonaalsust ja tekitab huvi. Alusta ei ole mõtet sellest, mis oli alguses, näiteks lennujaama minekust.

- Kohe esimestes lõikudes peaks selguma, mis on reisiloo kandev mõte, kus käidi, mida teheti ja miks mindi.

- Reisilugu on nagu üks jutustus ikka - alguse ja lõpuga, kuid see ei pea sisaldama kõiki sündmusi kronoloogilises järjekorras. Vali paremad palad välja ja seo need omavahel.

- Kasuta tsitaate reisil kohatud inimestelt. See elavdab.

- Väldi klišeesid: smaragdroheline meri, kuldsed liivarannad, Vahemere pärl jne. Kasuta originaalseid kirjeldusi, mis tähendavad midagi.

- Väldi sõnu või stiili, mida kõnekeeles ei saa kasutada, liiga ametlik või liiga familiaarne on ka kahtlasele teele minek.

- Internet on fakte täis, kontrolli need usaldusväärsetest veebidest üle.

- Konkreetsus ja lühidus võidavad lugejaid, pikad ja venivad olukirjeldused sobivad pigem ajaloolisse romaani.

- Isiklikud läbielamised, mis teisi ei pruugi huvitada, võib välja jätta - bussist mahajäämine, kinga purunemine jne. Kui see aga oli põhjuseks mõnele uuele huvitavale seiklusele, siis miks mitte - tasub mainimist.

- Reisi-info on praegu väga kergesti kättesaadav. Reisijutus võiks seega puudutada rohkem selliseid kohti, kuhu tavaturist alati ei satu.

Playluggage´i reisikohver teeb reisi põnevamaks.

Ja lõppude lõpuks ei pea reisijutu kirjutamise põhjuseks olema lugu eksootilisest puhkusest mõnel kaugel palmisaarel või vihmametsas pärismaalaste keskel - huvitav seiklus võib alata ka siinsamas Eestis, Soomes, Lätis või mõnes muus pealtnäha tavalises reisisihtkohas. Peaasi, et sellest saab kirja emotsioon, mis paneb ka suvise töörügaja vastupandamatult puhkusemõtteid mõtlema.

Reisijuttude konkurss kestab kolm kuud ja esimese peaauhinna valime välja septembri keskel. Teine tuleb avalikuks seega oktoobri ja kolmas novembri keskel. Vaheauhindu aga jagame parimate reisilugude autoritele igal nädalal.

Võitjatega võetakse ühendust. Sellepärast tuleks oma kirjutise juurde jätta ka õiged kontaktid – e-posti aadressi ja telefoninumbri, millel saaks ühendust võtta.

Reisijutt võiks olla veebis esitamiseks mõistliku pikkusega (näiteks 8000 tähemärki, aga võib ka pikem), varustatud piltidega (üks pilt või rohkem, mille kasutusõigus on autoril olemas) ning kirjutatud grammatiliselt korrektselt. Reisijutu saatmisega kinnitab autor, et on selle ise kirja pannud.

Reisijutud palume saata aadressile reisijuht@delfi.ee. Sealtsamast saab ka küsida, kui küsimusi tekkis.

Head kirjutamist!

Auhindadeks on Jalutaja teejuhid.