BALI REISIJUHT

Kui mõelda maagilistest paikadest, siis leiab Bali kindlasti koha listis. Kümned tuhanded omanäolised templid ja peaaegu igapäevased tseremooniad, viirukid, almused saadetuna gamelani valjust helist ja lilledest. Lisage sellele lõputu surfilembus, kandvad lained ja tants. Balil on ikooniliseks kujunenud riisivälju kilomeetrite kaupa, rohelusest pakatavaid ja ahvidest kubisevaid džungleid ning ohtralt koskesid. Ka unelmate villad ja hotellid kõikjal üle saare on sageli taskukohased.

Jumalate saareks kutsutaval Balil on energia, mis tõmbab vaimseid- ja wellness-praktikuid võrdväärselt disainientusiastide, generatsioon Z-ga, surfarite, joogide, rannalõvide, spiritualistide ja suunamudijatega ligi nagu kärbsepaberiga. Pandeemiast taastuv Bali võtab aina enam oma loomulikku kuju konstantse tipptunniga keset kitsaid tänavaid ja tuhandeid mootorrattaid, kuid liiklus ja turistidevool ei suuda Bali maagilist vaimu murda.

Kui suurem osa indoneeslasi on muslimid, siis Bali on pühendunud hinduismile, mis on sügavalt segunenud lugupidamisega looduse vastu. Balil veedate suurema osa ajast vabas õhus. Sinine taevas, meretuul ja kookospalmid domineerivad keskkonda ning lilled õitsevad.

Kõige hingekosutavam ja seiklusterohkem puhkus Balil hõlmab endas mitut kohta, seega ärge muretsega üksluisuse pärast. Soovitatav on kombineerida. Templituuride, maitseelamuste, joogasessioonide, Bali massaaži kogemiseks ning poodlemiseks ei pea närviliselt kiirustama. Nautige aega nii, nagu see kulgeb saarel ning laske end paitada ülevoolavalt lahketest kohalikest. Kõike arvesse võttes on peaaegu võimatu lahkuda saarelt nii, et ennast õnnelikuma, tervema ja päevitunumana ei tunne.

Riiki pääsemine:

Välisministeeriumi andmetel kuulub Eesti nende riikide hulka, mille kodanikud saavad taotleda viisat piirilt. Pass peab kehtima vähemalt kuus kuud riiki saabumise kuupäevast.

Alates 03.05.2019 kehtivad Indoneesias viisavaba viibimisaja ületamise eest uued trahvimäärad. Kuni 60-päevase viisavaba perioodi ületamisel on trahvimääraks 1 000 000 IDR (ligikaudu 62 eurot) päevas ning üle 60-päevase viisavaba perioodi ületamisel rakendatakse karistusena kinnipidamist ja deporteerimist.

Kuidas minna?

Pandeemiaeelne lennuliiklus on Balil vaikselt taastumas. See tähendab, et suhteliselt soodsaid pakkumisi Tallinnast lennates veel ei kohta. Hetkel on soodsamad edasi-tagasi piletid valdavalt üle tuhande euro ning paari vahepeatusega. Soovitatav on uurida marsruuti läbi suuremate transiitlinnade nagu Istanbul, Bangkok ja Kuala Lumpur.

Millal minna?

Bali on kõige rahvarohkem ajal, mil meil on suvi ja suuremad pühad. Kuigi madalhooaeg langeb vihmastele kuudele novembrist märtsini, siis päikesest neil kuudel puudust ei tule ning vihm on samuti pigem lühiajaliste sahmakate näol. Kuna Bali on peamiselt hinduistlik, siis ei mõjuta turismi ka ramadaan. Suurim püha aastas on Nyepi ehk Bali uusaasta, mis hõlmab endas fantastilisi paraade ühes karja meestega tirimas suuri käsitsi tehtud ogoh-ogohe ehk deemonlikke kujusid. See toimub 24 tundi enne vaikusepäeva, mil isegi lennujaam vaibub ja lennukid õhku ei tõuse. Elektri ja liiklusvahendite kasutamine on vaiksel päeval samuti keelatud. Sel päeval tuleb turistidel vaikselt toas püsida, kuid ööpäev varem festivalipidustustest osa saamine on suur elamus. Nyepi ajaks on turistidel võimalus ka lähedal asuvatele paradiisisaartele pageda, kui toas istumine keset meeli ei eruta. Surfarid leiavad parimaid laineid Bali lääneosas maist oktoobrini, seejärel tuule suund muutub ja saare idaosa muutub surfile sobilikumaks.

Mida võiksid teada?

Indoneesia ruupia (IDR) on kohalik valuuta ja ühe euro kokku saamiseks kulub neid palju ehk ca 15200. Suurem osa kohalikud räägivad indoneesia keelt, paljud ka bali keelt. Mõned lihtsamad fraasid aitavad teil kenasti toime tulla ning avavad kohalike südamed:

“Tere hommikust“ — "Selamat pagi"

Bali tervitus saadetuna kokku asetatud palvetavate kätega — "Om swastiastu"

“Palun“ — "Silakan"

“Aitäh“ — "Terima kasih"

“Võtke heaks“ — "Sama-sama"

“Kus asub WC?“ — "Di mana toilet?"

“Maitsev“ — "Enak"

“Turist” või “välismaalane“ — "Bule" (hääldus “bulei”)

Riigi suunakood: +62

Pealinn: Bali pealinn on Denpasar, kus asub ka rahvusvaheline lennujaam.

Rahvaarv: 4,2 miljonit

Kuidas ringi liikuda?

Balil puudub lääne mõistes transiitsüsteem. Eksisteerivad küll kohalikud bussid, kuid need ei ole eriti soovitatavad ega liigu ka kindlal ajal. Selle asemel on Balil ohtralt mootorattaid, mis ujutavad tänavaid. Kui läheb õnneks, leiate ka kõnniteid. Kui idee kaherattalise tagaistmel kaassõitjana istuda või ise motorollerit juhtida teid ei paelu, siis on saadaval ka ohtralt taksosid ning erasõitudeks tellitavaid autosid. Transpordi pakkujatest ei tule Balil mitte üheski kohas puudust. Ka rendiautod on saadaval.

Mida kogeda?

Võtke kokanduskursuseid

Bali kulinaaria on nii palju enamat kui nasi goreng (praetud riis), mida leiab igast warungist (kohalik restoran). Ei ole paremat viisi Bali signatuurroogadega tutvumiseks kui kokanduskursused. Neid ei ole raske leida, kuid Jala Cooking Academy Four Seasons Resort Balis Jimbarani lahes pakub erakordseid elamusi tunnustatud koka Kristya Yudha juhendamisel, kes viib õpilased Jimbarani kalaturule enne firmaroogade valmistamist Jaava, Sumatra ja Sulawesi saarte köögikultuurist.

Kulgege jalgrattaga keset riisivälju

Tegallalang on Balil lausa ikoonilise staatusega — veatud ja piltilusad riisiväljade terrassid mööda mäenõlvu, mille irrigatsioonisüsteem subak on kantud UNESCO maailmapärandi hulka. Nii hea kui see tuntud paik ka ei oleks, saab privaatsemaid ja intiimsemaid elamusi ka mujal. Paljud Ubudi hotellid ja turismifirmad rendivad kohalike giididega jalgrattaid.

Proovige surfamist

Bali reputatsioon maailmakuulsa surfipaigana on hästi välja teenitud tänu rikkalikule laineteassortiile, mis ei ole ainult professionaalidele mõeldud. Edasijõudnutele sobilikud kohad on Keramas ja Uluwatu ning algajatele “Baby Padang” Padang Padang rannas ja Batu Bolong Canggus. Balil on fantastilisi surfilaagreid ja ohtralt instruktoreid.

Külastage hindu templeid

Bali üleloomuliku sarmi juurde kuuluvad kümned tuhanded hindu templid ning paljud neist on väärt külastamist, et imetleda arhitektuuri ja kogeda müstilist olustikku. Üks saare ikoonilisemaid templeid on Pura Turta Empus (“pura” tähendab templit), kus on võimalik end vette kasta ja pühast allikaveest õnnistada lasta. Pura Besakih on kuulsaim ja suurim tempel, Pura Luhur Uluwatu asub kaljuäärel vaatega merele, kus iga päikeseloojang ühes tuletantsudega tõmbab ligi uudistajaid.

Kosed

Balil on mitmeid koskesid, mis on kitsaste teede ja džungli vahele peidetud. Seikluslikemal on võimalik matkata koskede nagu Sekumbul ja Tegenungan juurde ja Nungnungi juurde, et end maha jahutada.

Võtke joogatunde

Saare sisemaal asuvat Ubudit seostatakse spirituaalsuse, terve eluviisi (lugege: taimse toidulaua) ja kõrgete vibratsioonidega. Ohtrad joogastuudiod on selle silmapaistvaks tõestuseks. Huvilistel on võimalik The Yoga Barnis leida üle 100 tunni nädalas, mis on epitsentriks yin, vinyasa, hatha ja kundalini joogale. Lisaks meditatsioonisessioonid, heliteraapiad ja ekstaatiline tants. Radiantly Alive on samuti populaarseks iseseisvaks retriidiks mõeldud heaolukeskus.

Massaaž, kehahoolitsused ja tervendamised

Sama hästi, kui Bali on tuntud jooga ja hindu templite poolest, on võrdväärsel kohal ka Balile omane jõuline ning kookosõline massaaž, mille hinnad algavad juba seitsmest eurost. Üle maailma reisitakse Balile, et saada osa mõistatuslike tervendajate võimetest — näiteks Mandapa kuurordi pimedast tervendajast Ibu Ketut Mursist. Bali on endale nime teinud ka kui heaolule keskendunud sihtkoht — sulatage oma stress lilledega kaunistatud vannides ja nii kohalike kui välismaalaste omanduses olevates luksuslikes spaades. Kuurortid nagu Amankila, Six Senses Uluwatu, The Mulia ja COMO Shambhala Estate on vaid mõned tuntuimad, kus kõikvõimalikke tervendavaid ja kosutavaid kehahoolitsusi nautida.