Künklik ja metsaderohke Eesti kaguosa on kõige vanema asustusega piirkond Eestis. Siin, erinevate kultuuride ja riikide piirialal, elavad võrokesed ja setod – kaks natuke salapärast ning omamoodi rahvast. Mujalt Eestist tulijale on see ummamuudu rahvas ikka salapärane tundunud. On nagu oma, aga natuke nagu võõras ka. Saame siis tuttavaks!

Setomaa ja Vana-Võromaa – kaks kultuuriruumi

Eripärane on siinse rahva keelepruuk – lõunaeesti keel –, mille juured ulatuvad mitme tuhande aasta tagusesse aega. Võrokesed kõnelevad võro keelt, setod seto keelt, kõlab see üsna ühtmoodi, aga kohaliku rahva jaoks on keeltel selge vahe sees.

Võrokestel ja setodel on palju sarnasusi, ent veel enam erinevusi, mida esmapilgul ei pruugi tabadagi. Seto tunneb eksimata ära naiste kõlisevate hõbeehete järgi, pika musta sukmani või meeste pükste peal kantava särgi ja säärsaabaste järgi. Võrokeste pidorõivas hahk suursärk värvikireva vöö ja punaste kaunistustega ning naiste mitmevärviliste triipudega undrukud näitavad teistmoodi olemist ja hingelaadi.

Nii võrokestel kui ka setodel on mitmeid maailmas ainulaadseid kombeid. Setodelt on UNESCO vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja kantud kordumatu laulmisetava seto leelo, Vana-Võromaalt on esindusnimekirjas võrokeste elav ja rikkalik suitsusauna kombestik.

Suitsusaun

Rõõmsameelsed inimesed

Külalistest on võrokestel ja setodel alati hea meel. Meeleldi jagatakse esivanematelt pärandatud traditsioone ja looduslikku eluviisi, näidatakse tantse ja laule.

Kui Setomaale ja Vana-Võromaale minna, tasub võtta endale aega kohe suure varuga, et jõuaksid avala meele ja südamega kaeda
- Võrumaa järvederohket künklikku maastikku ja Setomaa avaramaid vaateid, kuulsaid seenemetsi ja metsaradu;
- Võrumaa suitsusaunaliha ja suurmaputru, setode tatiruuga ja suulliimi;
- Võrumaa elu rahvakalendri rütmis ja Setomaa ainulaadseid kirikupühi;
- võrokeste regivärsilist rahvalaulu ja lahedat lõõtsamängu ning setode mitmehäälset leelot;
- võrokeelset laulupidu Vana-Võromaal ja Seto Kuningriiki Setomaal.

Võtame lahkesti vastu, näitame, mis meil on, saadame südamlikult koduteele ja ootame kindlasti tagasi!

Karula rahvuspark

Umal söögil om mekki!

Võru maakonnas elavate inimeste toidutunnetus on nii mõnusalt omamoodi, et on saanud nimeks Uma Mekk, mis ei ole niisama nimetus, vaid kaubamärk, mida saavad taotleda vaid selle piirkonna toiduvaldkonnas tegutsevad ettevõtjad. Uma Meki väiketootjaid leiab läbi suve üle Eesti laatadelt, aga kindlasti saab need tooted ära proovida kohapeale tulles. Kui mitte enne, siis sügisesel Uma Meki kohvikute ja restoranide nädalal.

Ilu silmale ja hingele

Võru maakond on mitmekesise ja ürgse loodusega. Siin on matkarajad, kus on võimalik pigem kohata lõunast jalutuskäiku tegevat reinuvaderit kui teist inimest. Võrumaal laiub üks Eestimaa mägisemaid paiku – Haanja kõrgustik. Siin kõrgub ka Eestimaa kõrgeim tipp – Suur Munamägi.

Mäel asuvast vaatetornist avaneb hingemattev vaade Lõuna-Eesti mitmekesisele loodusele, niisama maaliline on ka kauni nimega Ööbikuorg.

Piusa jõe kallastel saab imetleda liivakivipaljandeid, Urvastes kasvab aga Eestimaa jämedaim tamm- Tamme-Lauri tamm.

Tamme-Lauri tamm

Võrumaa mägede ja järvede vahel on avastamisrõõmu nii suurele kui ka väiksele ja seda igal aastaajal. Ja kui on vaja elamustest pisut puhata, pakuvad kohalikud turismitalud võimaluse suitsusaunas harida nii ihu kui ka hinge.

Neli kohta, mida sel suvel Võru maakonnas kindlasti külastada!

Filmi Vargamäe külastuskeskus
Filmi „Tõde ja õigus” tarbeks loodud hooned ja rajatised jäeti pärast filmitegemist alles ning saigi alguse Filmi Vargamäe külastuskeskus, mille keskmes asub Mäe Andrese talu oma nelja hoonega. Samuti saab kasutada virtuaalset külastuskeskust ja vaadata videolõike, mis filmist välja jäid.

Piusa koopad
Piusa koobaste heledasse liivakivisse kaevatud tunnelid on kahtlemata Vana-Võromaa üks tuntuim turismimagnet. Juba mitu aastat ootab siin külastajaid vahva nahkhiirekujuline külastuskeskus. Muuseumikoopa taga on Piusa liivakarjäär – Eesti suurim liivakast.

Värska Talumuuseum
Värska Talumuuseumis on kõike, mis Setomaa inimeste ja kultuuriga seotud – puulusikatest hooneteni välja. Saad teada, kuidas elasid setud muistsel aal – mismoodi tehti süüa, millised olid kodud, mida seljas kanti.

Pokumaa
Pokude muinasjutumets on ainulaadne kogu maailmas ja Pokukoda on Eesti unikaalseim palkehitis, kus mõnusalt ja harivalt lastega aega veeta. Saab tutvuda Edgar Valteri loominguga, külastamist ootab Padasoomäe ja lapsi kutsuvad suur ja väike taimerada, laanetarga- ning kratirada.


Kuus eriilmelist üritust Võru maakonnas

Võru Lastefestival
Võta pere pisemad punti ja Võru ootab teid kõiki 30.–31. juulil lõbutsema. „Hurraaderii, hurraadera, küll rõkkaks rõõmust maakera, kui kõik maailma võim võiks olla laste käes!”

Treski muusika- ja inspiratsioonifestival
Treski transformeerub enneolematuks festivalikülaks 12.–14. augustil. Festivalikülast leiad muusikat, mis paneb keha liikuma ja paitab kõrva, vaba keskkonna ja tegemisi, mis kasvatavad vaimselt ja füüsiliselt.

Seto Kuningriik 2022
Oma uksed avab XXIX Seto Kuningriik Luhamaal 6. augustil. Kuningriigi päeval otsustab Setomaa rahvas, kes on järgmisel aastal seto kuninga Peko asemik ehk ülembsootska. Seto Kuningriigipäiv toimub tavapärases hiilguses ja välja kujunenud rütmi järgi: lauldakse seto hümni, rahvas valib meistrid ja uue ülembsootska. Meistrite tiitlile võistlevad sõnolised ja karguse tantsijad, tehakse seto toitu ja käsitööd. Päeva lõpus saab näha seto sõjaväge ja külalised on oodatud kirmasele ehk seto peole pillimängu, leelo ja tantsuga.

Aigu OM!
Omapärane muusika- ja sõnasündmus leiab aset 22.–24. juulil, kui saavad kokku mõnus muusika ja väle mõte, kohalik talent ja maailmategija. Aigu om! väärtustab pärimuskultuuri ning kannab sõnumit looduslähedasemast elust.

Hauka laat
13.–14. augustil läheb Antslas laadaks! Hauka laat on pikima traditsiooniga laat Eestis! See pole üksnes kauplemine, vaid täiemahuline meelelahutus!

Tulede Öö Vastseliina piiskopilinnuses
Vastseliina piiskopilinnus on muinasjutuline, legendidest tulvil paik, kus lummava looduse keskel asuvad 14. sajandist pärinevad linnusevaremed. Just seal toimub 19. augustil Tulede öö!

Rohkem infot Võru maakonna kohta leiad:
Jaga
Kommentaarid