Lisaks reisijatele saabuvad esimese lennuga Pärnusse seitse Soome reisikorraldajat ja kolm ajakirjanikku, kes tutvuvad järgmise paari päeva jooksul erinevate Pärnu (turismi)ettevõtetega.

5. maist kuni 21. augustini igal neljapäeval ja pühapäeval toimuvaid Pärnu-Helsingi liinilende teenindab Eesti kapitalil põhinev lennufirma NyxAir.

Ettevalmistustööd rahvusvaheliste liinilendude vastuvõtmiseks Pärnu õhuväravas algasid kaheksa aastat tagasi, kui Pärnu linnavalitsus koos majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning AS-iga Tallinna Lennujaam võtsid eesmärgiks uuendada Pärnu lennujaama lennurada, terminali ja muud seonduvat infrastruktuuri.

Mahukatele rekonstrueerimistöödele tõmmati joon alla 2021. aasta lõpus. Rekonstrueerimistööde tulemusena uuendati lennujaama lennurada, mis on nüüd 1970 x 30 meetrit, laiendati ruleerimisteed, rekonstrueeriti õhusõidukite perroon, paigaldati automaatne ilmastiku seiresüsteem, uuendati lennuvälja tulesüsteemi ning ehitati uus hoolde- ja päästetehnika angaar. Uuenduskuuri läbinud Pärnu lennujaama reisiterminal on võimeline teenindama samaaegselt 80 sisenevat ja 80 väljuvat reisijat.

Esimesed lennud toimusid rekonstrueeritud lennurajal mullu oktoobris, kui taastus lennuühendus Pärnu ja Ruhnu vahel, ning alates 5. maist on suvepealinna lennujaam avatud ka rahvusvahelistele liinilendudele.

Pärnu-Helsingi suviste liinilendude kõrval saab Pärnu algavaks turismihooajaks veel teisegi lennuühenduse: 25. juunil avab Skandinaavia suurim lennufirma Scandinavian Airlines (SAS) Stockholmi ja Pärnu vahel hooajalise lennuliini. SASi 70-kohaline turbopropeller lennuk ATR-72 lendab Pärnu ja Stockholmi Arlanda lennujaama vahel kuni 16. augustini igal teisipäeval ja laupäeval. Lend kestab 1 tund ja 20 minutit.

AS-i Tallinna Lennujaam juhatuse esimehe Riivo Tuvikese sõnul on Pärnust sel suvel avatavad lennuliinid tõestuseks, et koostöös on kõik võimalik.

„Eelmise aasta sügisel avatud rekonstrueeritud lennuliiklusala oli oluliseks sammuks Pärnu kui piirkonna atraktiivsuse tõstmisel ning mul on hea meel, et linna ja kohalike ettevõtjate eestvedamisel saame sel suvel tervitada Pärnus lausa kaht rahvusvahelist liini," ütles Tuvike. Regionaalsed lennujaamad on Tuvikese sõnutsi oluliseks osaks kohalikust elust, luues nii töökohti ja võimalusi ärikeskkonna arenguks kui ka lennuühenduse maailmaga.

Pärnu linnapea Romek Kosenkranius tõdes, et Pärnu turismiettevõtjad on lennuühenduse taastumist Soomega oodanud pea kümme aastat ning on tähelepanuväärne, et tänasest saab Pärnu regulaarse lennuühenduse Helsingiga, suve alguses ka Rootsiga. „Suur tänu kõigile, kes tegid rahvusvahelise lennuliikluse taastamise Pärnule võimalikuks ning soovin edukat lennuliiklust Põhjamaade pealinnade ja Pärnu vahel," lausus linnapea.

Estonia Spa Hotelsi juht Andrus Aljas nentis, et Pärnumaa turismiettevõtjate esimene eesmärk on täidetud – Pärnu lennujaamas algavad rahvusvahelised lennud. „Meie teine ühine eesmärk on aidata igati kaasa, et need lennud saaksid meie Soome ja Rootsi klientide seas populaarseks ja kasvataks oluliselt Pärnumaad külastavate turistide arvu. On ju Helsingist ja Stockholmist ainult ligi tunniajase lennu kaugusel Balti mere kõige soojema veega rand ning palju kvaliteetseid hotelle ja teisi ajaveetmise võimalusi," märkis Aljas.

Helsingi ja Stockholmi lennuaegadel saab Pärnust lennujaama ja lennujaamast linna linnaliinibussiga nr 24. Buss peatub ka suuremate Pärnu spaade ja hotellide juures.

Pärnu lennujaama aastaringne käitamise kulu on ligemale miljon eurot. Pärnu linnavalitsus toetab Pärnu lennujaama aastas 400 000 euroga.