DUBAI REISIJUHT


Dubai on kontrastne — pilvelõhkujaist kubisev sillerdav taevalaotus on kohati sedavõrd grandioosne, et mõistus tõrgub seda vastu võtmast. Modernne kollektsioon peenetest poodidest ja restoranidest pakub igale maitsele midagi. Luksuslikud hotellid on valmis võõrustama ka kõige nõudlikumaid külastajaid stiilselt ja ootusi ületavalt.

Ja siis tuleb kõrb oma lainetava maastikuga, millele jälgi tallanud araabia antiloobid ja gasellid. Labürintsed basaarid, vikerkaarevärvilistest vürtsidest üle ajavad prügikastid, intensiivne lõhn ja traditsioonilised abra paadid risti-rästi Dubai oja vahel sõelumas.

Linn on kõrbesadamaist võrsunud ja kasvanud elavaks metropoliks, rekordeid purustavad ehitised ja viimase peal ostukeskused on kõik lähikümnenditel kerkinud. Isegi kaevetööd kurikuulsa Burj Khalifa puhul ei alanud enne 2004. aasta jaanuari.

Täna võib Dubai olla kiire ja aeglane samaaegselt — koht, kus haarata avokaadovõileib ja vedeleda rannas, kus imetleda kõrbe kaitseala, nõrkemiseni poodelda või öö läbi pidutseda. Ja seda kõike sama päeva jooksul.

Kontrastid on need, mis Dubai sedavõrd huvitavaks teeb ning avastamimisrõõmu leidub ohtralt.

Riiki pääsemine:

Välisministeeriumi andmetel saavad Eesti kodanikud AÜE-sse siseneda vastavalt viisanõudest loobumise lepingule viisavabalt, omandades tasuta viisatempli piiril. Pass peab kehtima vähemalt 6 kuud riiki saabumise kuupäevast.

Reisides islamimaades tuleb rangelt arvestada kohalike tavade ja kommetega, eriti ramadaani ajal ning pühapaikade külastamisel.

Tervis ja ravimid. Tuleb silmas pidada, et mõned Eestis saadaval olevad käsimüügi- ja retseptiravimid on Araabia Ühendemiraatides kontrollitavad ravimid ning neid ilma eelneva Araabia Ühendemiraatide Terviseministeeriumi loata riiki kaasa võtta ei ole lubatud. Riigi kodanikele ja residentidele on loa taotlemine kohustuslik, riiki külastavatele reisijatele vabatahtlik. Täpsem info.

Kuidas minna?

Edasi-tagasi lennupiletid Tallinnast algavad ligikaudu 400 eurost ning on valdavalt ühe kuni kahe ümberistumisega.

Millal minna?

Dubais on aastaringselt palav, kuid talv on parim aeg külastamiseks. Detsembris on keskmine temperatuur 25-30 kraadi kandis. Kellele meeldib sviitreid kaasa pakkida, on samuti õnnesärgis, sest varahommikud või hilisõhtud kõrbes on märkimisväärselt jahedamad. Ka konditsioneerist Dubais puudust ei tule.

Lisapõhjus talviseks külastamiseks on Dubai poodlemisfestival, mis leiab aset jaanuaris ja pulbitseb suurepärastest allahindlustest, elavast muusikast ja mitmetest korraldatavatest loteriidest.

Mida võiksid teada?


Dubai on mitmes mõttes modernne linn, kuid teatud reeglitega, mis kehtivad kõigile. Riietuse osas on tagasihoidlikkus parimaks valikuks. Vaatamata sellele, et kohtate Dubais inimesi pea kõike kandmas, siis on õlgade ja põlvede katmine lugupidav. Mõelge näiteks t-särgi ja keskmise pikkusega seeliku või teksade peale.

Reisisellidel, kes soovivad linnast väljas olevaid mošeesid külastada nagu näiteks Sheikh Zayed Grand Mosque’i Abu Dhabi lähistel, tuleb veel rohkem tähelepanu pöörata enda riietusele.

Mõned läänemaailmale tavapärased käitumisharjumused on Araabia Ühendemiraatides kas taunitavad või koguni illegaalsed. Avalikus ruumis kiindumuse näitamine või purjus olemine on karistatav. Alkoholi võib siiski pruukida selleks ette nähtud litsenseeritud hotellibaarides, restoranides ja klubides.

Dubai on väga turvaline linn isegi üksikutele naisterahvastest turistidele ning terve politseiüksus on pühendunud turistidele. Sellegipoolest on Dubai näol tegemist suure linnaga ning tavapärane valvas olek ei tee kellelegi liiga.

Kui keset poodlemist peaks ette tulema, et telefoni aku saab tühjaks, siis laadijaid laenatakse kaubanduskeskustes tasuta.

Valuuta: Araabia Ühendemiraatide dirham (AED)

Keeled: araabia keel, kuid paljud räägivad ka inglise keelt

“Aitäh“ — ashkuruk

“Olgu rahu teiega” (tavapärane tervitus) — As-salaam ’alykum; vastuseks “Wa ’alaykum as-salaam” ehk “olgu rahu ka teiega”

“Tere“ — marhabana

Riigi suunakood: +971

Pealinn: Abu Dhabi

Rahvaarv: Dubai populatsioon 2022. aastal valitsuse kodulehe andmeid 3,49 miljonit. Välismaalasi elab Araabia Ühendemiraatides 8,92 miljonit.

Kuidas ringi liikuda?


Rongid: Dubai metroo on vingem kui ehk harjunud ollakse. Punane liin omab Guinessi maailmarekordit kui pikim autonoomne metrooliin ning on 51 kilomeetrit pikk — otseloomulikult wifiga ning lisaks ka naistele ning lastele eraldi vagunitega. 30st peatusest suur osa on maapealsed ning see teeb linna ning ikooniliste maamärkide nagu Burj Khalifa imetlemise elamusterohkeks.

Bussid: Dubais on üle 1500 bussi, mis katavad 87% linna kaasaegsemaid piirkondi, seal hulgas 35 liini, mis ühenduvad metroojaamadega.

Taksod: Dubais on hea taksode võrgustik. Taksosid on populaarsetest paikadest lihtne tänavalt kinni püüda — eriti kaubanduskeskuste ja ranna lähistelt. Naistele, kes tunnevad end mugavamini naisjuhtideega, on ka eraldi taksoteenus.

Sõidujagamisteenused: Uber ja Careem opereerivad Dubais.

Abra: Turistidel on võimalus traditsiooniliste puupaatidega Bur Dubai ja Deira vahel liikuda. Viimases asuvad ka Dubai kulla-, tekstiili ja vürtsiturg. Sõit maksab kõigest 1 dirham ehk umbes 20 senti. Ligi 30 euro eest on võimalik broneerida endale ka privaatne paat.

Mida kogeda?


Frying Pan Adventures

Üks parimaid tuuripakkujaid, kellega avastada toidukultuuri. Proovige magusaid piimateesid marketi kitsastel tänavatel, lihast ja riisist pilaffi ja täidetud falafele ning õppige tundma linna ajalugu.

Platinum Heritage

Liivaluidete nägemiseks on mitmeid viise, kuid see loomadele keskendunud safari pakub unikaalseid ja suhteliselt keskkonnasõbralikke viise hingematva maastiku uudistamiseks. Broneerige tuur vintage või kaasaegse Land Roveriga ja põrutage Dubai kõrge kaitsealale araabia orükseid ja gaselle uudistama. Ärge unustage end kihiliselt riietada — kõrb võib hommikutundidel olla väga jahe, kuid kuumeneb päeva jooksul kiiresti üles.

Globaalne küla

Dubai globaalne küla on justkui Epcot Disney Worldis, kuid steroididel. Turistidel on võimalik külastada, einestada, poodelda ja meelt lahutada üle 70 kultuuripaviljonis. Ärge unustage fotokaamerat ning mitmete šõude külastamist.

XLine Dubai Marina

Kes otsib närvikõdi ja adrenaliini, siis seadke sammud Xline’i poole, kus zip-line kõrgub pea kilomeetri kõrgusel üle Dubai sadama. Sõit kulgeb keskmiselt üle 80 kilomeetri tunnis. Atraktsioon ei ole siiski mõeldud nõrganärvilistele. Ainuüksi platvorm on juba 167 meetri kõrgune.

Minge suusatama

Keset kõrbe suusatamine on võimalik Ski Dubais ehk Mall of the Emirates kaubanduskeskuses on võimalik nii suusatada kui lumelauaga sõita. Kui talisport ei ole teile, siis võtke aega suusakeskuse residentidest pingviinide imetlemiseks.

Burj Khalifa

Tegu on maailma kõrgeima torniga ja vaade tipust on otseloomulikult hingemattev. Mitmed Dubai naabruskonnad on silmaga nähtavad 125. korruselt. Võimalik on ka broneerida koht maailma kõrgeimal terrassil 148. korrusel. Ärge unustage tagasi maa peale saabudes kiigata ka Dubai purskkaevušoud.