Soovitusi, kus Madeiral puhata, mida põnevat ette võtta ning milliseid paiku avastada, jagab reisikorraldaja Novatours.

Igavese kevade saar Madeira

Mille poolest on Madeira eriline? Madeirat on kaardilt esmapilgul raske märgata — saar asub Mandri-Portugalist kaugel eemal. Huvitaval kombel on Aafrika rannik saarele isegi lähemal — umbes 700 km kaugusel, samal ajal kui vahemaa Portugali pealinna Lissaboniga on ligi 900 km. Madeira lennujaamas on üks maailma kõige keerulisematest maandumisradadest ja seda isegi kogenenud piloodi jaoks. Lennurada on lühike, paikneb mäenõlvade vahel ning on osaliselt rajatud sammastele, mis kõrguvad otse Atlandi ookeani kohal. Tänu sellistele insenertehnilistele lahendustele pälvis Funchali lennujaam ka tähelepanuväärseima ehitise tunnustuse, mida Portugalis peetakse insenerialaste saavutuste Oscariks.

Tänu unikaalsele kliimale on Madeira tituleeritud igavese kevade saareks. Seal kasvav taimestik on aastaringselt lopsakas ning piltilus maastik ja subtroopiline kliima muudavad saare suurepäraseks puhkusepaigaks. Kevadine ilm valitseb Madeiral aastaringselt — ilm pole liialt kuum, kuid teisalt ka sugugi mitte külm. Kaks kolmandikku sellest moodustab looduskaitseala, millest enamiku hõivavad erinevate taimede ja loomadega rikastatud loorberimetsad. Madeira on sageli meelispaigaks aktiivse puhkuse armastajatele — nii neile, kes tunnevad rõõmu kaunitest maastikuvaadetest kui ka neile, kes ihkavad looduses seiklemist.

Mida vaadata? Kui oled oma reisisihiks valinud Madeira, siis tasub kindlasti külastada saare pealinna Funchalit. Linn eristub hinnalise ajaloopärandi poolest — külastajate pilku püüavad katedraal, teater, 18. sajandist pärit majesteetlikud mõisad ning mustast basaldist ja marmorist tänavad. Funchalis on ka mitmeid poode ja Mercado dos Lavradores’i turg, kus müüakse lilli, puu- ja juurvilju ning kala. Funchal on sadamalinn, kus peatuvad kruiisilaevad ning rannik on ääristatud paljude suurepäraste restoranide ja kogu saare parimate hotellidega. Madeira pealinn ei ole pelgalt paik kultuuri-ja ajaloopuhkuseks, vaid pakub mitmeid veespordivõimalusi nagu näiteks surfamine, sukeldumine ning isegi delfiinide ja vaalade vaatlemine.

Saare pindala pole kuigi suur, kuid sellegipoolest on seal looklevate mägiteede tõttu autoga liiklemine üpris keeruline. Ühendus saare peamiste osadega on tagatud läbi mägede kulgevate tunnelitega. Madeira läänerannikul asub mitmeid suurejoonelisi vaateplatvorme, traditsioonilisi kalurikülasid ja võrratuid loodusimesid. Kõrgel paikneval klaasist vaateplatvormil avanevad erakordsed vaated Atlandi ookeani mäslevatele lainetele, kivistele kaljudele, selge ilma korral ka Funchali panoraamile ja kümnete kilomeetrite kaugusele ulatuvale sinisele ookeanile.

Madeira idaosa on võimsate mägede päralt. Ponta de São Lourenço rannikuala ning Ribeiro Frio pargi rajad sobivad ideaalselt matkamiseks. See osa saarest eristub hingematvalt kaunite maastikuvaadete poolest — väikesed külad ja külakesed asuvad sügavates orgudes, kus taamal kõrguvad kaljud ja suursugused mäetipud.

Madeirat avastades soovitame ette võtta matk levadadel — nõnda nimetatakse saare niisutussüsteemi, mis juhib vee niiskematelt aladelt kuivematele. Mõnedest levadadest on võimalik jõuda erilistesse loorberimetsadesse. Tänu kõrgele õhuniiskusele hõljub seal pidevalt kerge uduloor ning maapind on kaetud erinevate samblike ja suureleheliste sõnajalgadega, mis on Euroopas tõeliselt ainulaadsed.

Reisisõprade meelispaigaks on ka Madeira lähedal asuv Porto Santo saar, mis eristub oluliselt oma suurest naabrist. Ligi 9 km pikkuse rannajoonega Porto Santo kuulub Madeira saarestikku. Pole harv juhus, mil turistid tulevad Madeirale, et nautida võrratut kaljust rannikut ning seejärel suunduvad Porto Santo saarele, et tunda rõõmu lõõgastavast puhkusest valgetel liivarandadel — praamid sõidavad saarte vahel kaks korda päevas.

Kus peatuda? Madeira kuurordid ja linnad tervitavad puhkajaid suurepärase infrastruktuuriga — mitte vaid Funchal, vaid ka Santa Cruz, Machico, Calheta ja Caniço on puhkuseks suurepärased valikud. Vaatamata sellele, et Madeiral ei leidu kuigi palju võimalusi rannapuhkuseks, asub seal mitmeid kaljude vahele peitunud rahulikke ujumiskohti. Calheta on üks vähestest Madeira kuurortidest, kus on kuldsed liivarannad ning rannapuhkuse muudavad nauditavaks võimsate Atlandi ookeani lainete eest kaitsevad muulid. Calhetas on ka erinevaid võimalusi veespordi harrastamiseks: kanuusõit, katamaraanid ja purjetamine. Külastamist väärt on mitmed mereannirestoranid ning maitsta tasub kindlasti kohalikku valget rummi ning tutvuda sealse kunstipärandiga.

Madeira kaguosas asuv Caniço piirkond on puhkajate seas samuti aina populaarsust kogumas. Külastajad on peamiselt lummatud sellest, et kuurort koosneb justkui kahest osast — vana ja traditsiooniline ning uus ja kaasaegne. Mäe otsas paiknevas Caniços on säilinud traditsiooniline külaelu koos linnaväljaku ja 18. sajandist pärit barokkstiilis kirikuga. Ookeanile lähemale minnes leiad end modernsest Canico de Baixo kuurordist, kus on palju külg külje kõrval asuvaid villasid ja luksushotelle. Linna idarannikul asub matkarada, kust avanevad vaated kristallselge veega kiviklibusele rannale Reis Magos.

Teave ohutu reisimise kohta Madeiral

Novatours palub kõikidel reisijatel tutvuda eelnevalt kogu reisi ajaks kehtestatud turvalisusmeetmetega, ning täita ja kaasa võtta kõik vajalikud dokumendid. Madeira saarele minnes ei nõuta reisijatelt negatiivse COVID-19 testi tulemust ega vaktsineerimistõendit, kuid saarel viibides tuleb avalikesse kohtadesse sisenemisel esitada kehtiv vaktsineerimis-, läbipõdemistõend või antigeeni kiirtesti tõend. Et puhkus kulgeks ladusamalt on soovitatav juba enne reisi endaga seotud COVID-19 info lisada terviseküsimustikku, mis tuleb täita kõikidel reisijatel alates 12. eluaastast kuni 48 h enne Madeirale saabumist. Rohkem infot sihtkohas kehtivate turvalisusmeetmete kohta leiad SIIT.