Loomaaed lõbustab kõiki

Enamik vanemaid teab, et lastele meeldivad loomaaiad ja see tegevus rõõmustab tavaliselt kõiki pereliikmeid. Kuna iga loomaaed on oma nägu, võid ühel reisil külastada ka mitut loomaaeda! Stockholmis asub populaarne Skanseni loomaaed, mis on ühendatud vabaõhumuuseumiga. Stockholmist kahe sõidutunni kaugusele jääb aga Põhja-Euroopa suurim looduspark — Kolmården, mis on ühendatud ka teemapargiga, kus ei puudu ei delfinaarium ega isegi Ameerika mäed. Looduspargi üks suuremaid ja erilisemaid vaatamisväärsusi on safaripark, mida saab läbida gondliga (20-meetri kõrgusel maapinnast), imetledes puude latvade kõrguselt allpool toimetavaid kaelkirjakuid, sebrasid, antiloope, lõvisid jt. Rootsi lõunapoolseimasse ossa jääb Skånes teemapark, kus on koondunud kõige olulisemad põhjamaa loomad.

Lõbustus- ja teemapargid

Kui lastele meeldivad karussellid, suhkruvatt ja elav meelelahutus, tasuks kindlasti külastada Grönalundi Stockholmis või Lisebergi Göteborgis. Mõlemates jätkub lustimist tundideks! Kui tahta teada, mis tunne on päriselt lennata ja tunda kaaluta olekut, siis nii Stockholmis kui ka Göteborgis ootab endaga lendama Bodyflight. Lõuna-Rootsis Vimmerbys saavad nii suured kui ka väiksed kirjandusesõbrad külastada Astrid Lindgreni maailma, mis on pühendatud kirjaniku armastatud lugudele ja tegelastele nagu Pipi Pikksukk, Karlsson katuselt, Vennad Lõvisüdamed jt ning kus saab osa elava muusika ja tantsuga etendustest. Veesõpru ootab Rootsi number üks Kokpunkteni veepark, mis asub kaheksal korrusel endises soojuselektrijaamas. Siin saab näiteks proovida VR-prillidega sukelduda ja kogeda ainulaadseid elamusi, mida tavalistes veeparkides tavaliselt ei kohta. Juunist taasavatakse Rootsis Chaparrali teemapark, kus lapsed saavad end tunda tõelise Metsiku Lääne kangelasena, sõeludes kulda ja kogedes elu kauboina 1800. aastatel.

Lastesõbralikud muuseumid

Muuseumid võivad laste jaoks olla väsitavad, aga kui need on lastesõbralikud, siis jagub külastusel kindlasti põnevust. Stockholmist leiab Junibackeni muuseumi, mis on lisaks Astrid Lindgreni tegelastele erinevate autorite ja illustraatorite keskus, kus saab ronida Pipi hobuse selga või elada kaasa teatrietendusele. Göteborgis asub Universum, mis on Rootsi riiklik teaduse ja tehnoloogia keskus, kus laps saab kaasa lüüa erinevates interaktiivsetes tegevustes ja koguda teadmisi Amazonase vihmametsadest kosmoseni.

Loodus kutsub seiklema

Looduses viibimine sobib igale vanusele. Rootsi pakub hulgaliselt matkaradasid, telkimisplatse kui ka autoga ööbijatele sobivaid autoparke. Hea mõte on lastega kaasa võtta linnu- või taimeraamat, luup, lugeda koos kaarti ja lasta lastel mängida matkajuhti. DFDSi Paldiski-Kapellskäri laevaliinilt saabujatel jääb sadamast 1 km kaugusele Riddersholmi rahvuspark, mis pakub mööda randu ja mitmekesist maastikku ligi 20 km pikkust matkarada, millest lühemat teekonda saab läbida ka lastega. Stockholmist 20-30-minuti kaugusele jäävad Nacka, kust leiab ligi 10 erineva pikkusega matkarada kaunite järvekeste keskel ning Tyresta Rahvuspargi, mis sobib isegi sülelapsega läbimiseks. Kui soov on pikemalt peatuma jääda, siis Upplandsleden pakub häid võimalusi matkamiseks koos ööbimise ja looduses toiduvalmistamisega. Matkamise saab alati ühendada ka mõne muu seiklusliku tegevusega looduses, nagu näiteks paadi- või kajakisõit, kalapüük jne.

Autoreisile minnes on kiireim võimalus meritsi Rootsi jõuda Paldiski Põhjasadamast väljuva DFDSi laevaga Paldiski-Kapellskär laevaliinil — kõigest 10 tundi ja oledki perega Rootsis! Liini kaks laeva väljuvad igapäevaselt ja lapsega reisimise seisukohast on see kõige mugavam reisimise viis. Laevareisi eeliseks lapsega reisimisel on vaba liikumisruum, mis pakub vaheldust ja nii ei ole aega tüdimuse tekkeks. Võimalus on minna hilisõhtul laevale ja olla varahommikul seiklusteks valmis. Auto annab kohapeal mugava liikumisvabaduse ning lisaks saab autosse pakkida kõik lapsega reisiks vajaliku pagasipiirangute pärast muretsemata.