Kolme reegel ütleb, et inimene jääb ellu, kui ta on olnud 3 minutit ilma hapnikuta, 3 tundi ekstreemse külma või kuuma käes, 3 päeva ilma joomata ning 3 nädalat ilma toiduta. Rõhk on siinkohal sõnadepaaril jääb ellu. Aga mis elu see on? Ei pea vist mainimagi, et mitte just väga elamisväärne.

Loomulikult, kui on kavas lühike jalutuskäik mõnel matkarajal, pole sul palju vaja — pudel vett ning midagi kerget hamba alla. Põhjalikumalt peab oma vajadused läbi kaaluma pikemaks ajaks tsivilisatsioonist väljudes. Kasutades juhendina näiteks seda sama kolme reeglit.


Peavari, jook ja söök

Kuna õhu pärast pole vaja muretseda, alustame ilmastikuoludest. Tõsi ta ju on, et ekstreemset kuuma või külma esineb meil Eestis üsna harva. Pigem on meie kliima mõõdukas, mis maakeeli tähendab võrdlemisi kehva suusailma. Siinkohal tasub kindlasti silmas pidada, et alajahtumise juures ei mängi rolli, kas on miinuskraadid või mitte. Ka suvel võib tekkida alajahtumine, kui ilmastikuolud on vastavad. Sestap on oluline osata end õigesti katta.

Kõigepealt riided, keskkonda sobivad ning tingimustele vastavad. Seejärel magamiskott ning telkmantel. Telkmantel? Miks mitte telk? Sest see on oluliselt kompaktsem ning kergem, kuid pakub loodusjõudude vastu piisavalt kaitset. Täpselt seal, kus te seda vajalikuks või võimalikuks peate. Kui teil telkmantlit parasjagu kuskilt võtta pole, asendab seda näiteks ka 2x2 meetrit koormakilet või tarpi.

Kui kotis ruumi on, võite sinna suruda ka lisariided. Puhuks kui ilmateade valetas. Ja kui mitte enamat, siis vähemalt vahetussokid. Saavad ühed läbi higistatud või muul moel märjaks, saate värske paari jalga tõmmata ja teised näiteks koti külge kuivama riputada.

Nüüd vesi. Kolm päeva saab ka ilma, kuid seejärel teist enam suuremat tolku ei ole. Et seda ei juhtuks, on kasulik teada, et inimese ööpäevane veevajadus on umbes 30ml iga kilogrammi kohta. Sellest lähtuvalt ütleb kiire matemaatika, et 70-kilone inimene vajab ööpäevas 2 liitrit vett. Joomiseks. Kui tahate sellega ka toitu valmistada, peaks veevaru veelgi suurem olema.

Järgmiseks toit. Minimaalselt 2000 kilokalorit päevas. Kuidas seda saavutada? Mooduseid on kindlasti mitmeid, kuid lähtuda tasuks põhimõttest, et toit võiks olla kaalult kerge, ent samas energiarikas. Näiteks dehüdreeritud eined, mille energiasisaldus 100 grammi kohta umbkaudu 500 kcal. Ehk siis päevaks piisab kolmest-neljast pakist. Kiireks toitumiseks on head ka müslibatoonid.

Lisa(mugavus)varustus

Nagu eelnevast võis aru saada, on looduses mugavalt ära olemiseks vaja luua tingimused. Nii ööbimiseks kui toitumiseks. Saab ka ilma, kuid kui otsest vajadust pole, siis miks peaks? Sestap mõtle hoolikalt läbi, milline minimaalne varustus tagab sulle maksimaalselt mugava äraolemise. Olusid arvesse võttes muidugi.

Lusika ja kahvli asemel võta kaasa neid ühendav tarvik ehk spork (spoon-fork), maakeeli lihtsalt kasikas. Samuti üks suurem voldiktass, mis sobib ühtviisi hästi nii supi kui prae söömiseks, aga ka joomiseks. Paha ei tee sinna juurde veel metallist katelokk, mis kaalub küll oluliselt rohkem kui plastiknõud, kuid võimaldab lõkke kohal vett keeta või muul moel sööki valmistada. Ning puhuks, kui lõket teha pole võimalik, tuleks katelokiga koos kotti pakkida ka priimus. Sõltuvalt eelistustele siis kas gaasi või piiritusepriimus.

Loomulikult ärge unustage ka nuga. See võiks olla pigem korralik fikseeritud teraga puss, millega kannatab nii lõigata kui vajadusel puid lõhkuda. Mitte taskunuga. Või kööginuga, mis parimal juhul sobib köögivilja tükeldamiseks. Viimast te ei pea tegema, sest teil on kaasa pakitud dehüdreeritud toit. Seega, jätke kööginuga koju.

Peale toeka noa võiks peenemateks töödeks kaasas olla ka mingisugune multitööriist. Ainuüksi juba näpitsate pärast, millega saab nii traadijuppe kokku keerata kui kuuma katelokki tõsta. Olete proovinud neid tegevusi noaga teha? Ärge proovige!

Ülimalt oluline meie kliimas on ka tuli. Moraali, soojuse ja valguse pärast. Sestap pakkige kotti ka tuletegemisvahendid. Kõige lollikindlam nende hulgast on tulepulk, aga kui sellega opereerimise kogemus puudub, panustage tulemasinale ja tikkudele. Mõlemale, mitte ainult ühele või teisele. Siis ei pea muretsema, et tulemasinal lõpeb gaas ning tikud saavad märjaks.

Lisaks tulele on tähtis ka valgus. Jah, teatud maani aitab pimeduse vastu ka lõke, aga ainult teatud maani. Kui te just ei kavatse keskmise suurusega jaanituld pidevalt põlemas hoida, mis enamasti pole kuigi jätkusuutlik. Märksa mõistlikum on kasutada lampi. Tasku või otsmiku, sõltub juba maitseeelistustest, sest mõlemal on omad plussid ja miinused. Ning ärge unustage ka lisapatareisid. Sest tühjast otsmikulambist on teil täpselt samapalju kasu kui hipil peapaelast. Ilus on ja higi püüab, aga suurt kasu pole.

Veel üks tarvik, mida teil kindlasti vaja läheb siis, kui teil seda kaasas ei ole, on nöör. Mida nööriga teha saab? Nööri puhul kehtib ainult üks reegel — seda ei saa ees lükata. Enam-vähem kõike muud saab sellega teha. Tahate kateloki lõkke kohale riputada — nöör. Tahate telkmantlit puuokste kohale kinnitada — nöör. Tahate kompassi kaela riputada — nöör.

Kompassi? Just, kompassi! Tarvilik riist isegi siis, kui te seda varem kasutanud pole. Navigeerimiseks, mille juures tuleb kasuks teadmine, et kompassi punane nooleots näitab alati põhja. Kui ei midagi muud, siis säästab see infokild teid sihitust ringiratast trampimisest. Ja see on juba energia kokkuhoiu mõttes tähtis.

Muu

Põhivajadused kaetud, (mugavus)varustus välja vaadatud, palju pole enam jäänud. Ainult mõned esemed veel.

Näiteks tualettpaber. Sihipäraseks kasutamiseks. Aga vajadusel ka tulehakatuseks. Ainult sellisel juhul, kui seda ei ole eelnevalt sihipäraselt kasutatud. Lisaks veel hambahari ja pasta, sest naeratus, eriti kui see on puhas ja valge, võib võita kurja. Samuti mõjub hügieeni eest hoolitsemine hästi moraalile. Ja kui vanni võtta või duši all käia ei saa, siis vähim, mida teha saab, on hambad puhtaks pesta. Seega hambahari ja pasta olgu kaasas.

Kaasa tasub pakkida ka sularaha ja dokumendid. Metsas ei pruugi teil neid ju otseselt vaja minna, sest mesilastelt mett ju osta ei saa ning põtra teie isik ei huvita, kuid ühel hetkel peate te looduse rüpest tsivilisatsiooni naasma. Ja siis võib teil neid vaja mina.

Ning loomulikult seljakott. Hea, kui see oleks erinevate sektsioonidega, nõnda et saaksite asjadegrupid üksteisest eraldada, nõnda et te ei peaks näiteks WC paberit otsima kusagilt koti põhjast priimuse ja magamiskoti vahelt.

Mida seljakotti pakkida - kuni 24h

Lisa(mugavus)varustus

Söögiriistad: katelok, kasikas ehk spork, priimus

Fikseeritud teraga nuga

Multitööriist

Tuletegemisvahendid

Pealamp + lisapatareid

Nöör

Kompass


Peavari, jook ja söök

Varusokid

Magamiskott

Telkmantel

Kuivtoit, müslibatoonid

Jook: umbes 2l vett


Muu

WC-paber

Hügieenivahendid: hambahari, hambapasta

Sularaha

Dokumendid

Vaata ka videot: