Haridus- ja Noorteameti Erasmus+ egiidi all tegutsev DiscoverEU jagab selle aasta esimeses voorus noortele eurooplastele kokku 35 000 reisipassi. Ühe passi väärtuseks on kuni 251 eurot. Reisida saab rongiga ning tundma õppida riikide kultuuripärandit, erinevaid keeli ja kohtuda uute inimestega. Reisile saab minna üksi või kuni nelja sõbraga.

2019. aastal DiscoverEU programmi raames Euroopat avastanud Stella Saul ütles, et reisist on tal palju häid mälestusi. „Üheks väga eriliseks hetkeks pean ma öörongiga sõitu Viinist Rooma. See tunne, kui sõitsime rongiga õhtuhämaruses kõrgetel sildadel, ümbritsetuna mägedest ja väikestest mägimajakestest, oli kirjeldamatult ilus. Rongis sõites oli tunne, justkui me hõljuks mägede vahel aina kaugemale ja kaugemale. Sel hetkel mõistsin, milles seisneb rongisõidu võlu," rääkis Saul oma paari aasta tagusest kogemusest.

Haridus- ja Noorteameti Erasmus+ ja Euroopa Solidaarsuskorpuse agentuuri tulemuste levi spetsialisti Kristel Kaljuvee sõnul jagatakse reisipasse kuni 21. aprillini ning võitjatega võetakse ühendust e-posti teel. „Osalejaid, kes esimeses voorus valituks ei osutunud, hoitakse ootenimekirjas ja nendega võetakse piletite vabanedes ühendust," lisas ta.

Osalema oodatakse 18-aastaseid noori, kes on sündinud vahemikus 1. juuli 2003 kuni 30. juuni 2004. Reisipassi lunastamiseks tuleb esitada avaldus Euroopa noorteportaalis aadressil https://europa.eu/youth/discovereu_en ning täita Euroopa Liidu väärtuste teemaline valikvastusega küsitlus.

Kaljuvee sõnul saavad üleeuroopalisel seiklusel osaleda kõik Euroopa Liidu liikmesriikide ning Erasmus+ programmiga seotud riikide noored. Osaleda saavad ka Islandi, Liechtensteini, Põhja-Makedoonia, Norra, Serbia ja Türgi noored.

„Lisaks reisipassile saavad noored ka sooduskaardi, mis on abiks toidu, majutuse, kohaliku transpordi, kultuuri, spordi ja muude kulutuste eest tasumisel," rääkis ta.

Reisipasse on alates 2018. aastast jagatud pea 130 000 noorele eurooplasele. Iga liikmesriik saab reisipasse vastavalt elanikkonna arvule ja osakaalule Euroopa Liidu kogurahvastikust.