Kaunas, Leedu suuruselt teine linn, valiti 2022. aasta Euroopa kultuuripealinnaks. Prestiižne tiitel võimaldab linnal kultuurikava laiendada, et nii kohalikke kui ka külastajaid lummata enam kui 1000 ürituse, muljetavaldavate vee-etenduste, Yoko Ono näituse ja Kaunase art déco stiiliga.

Inimesed, kes soovivad kevadist linnapuhkust Kaunases maksimaalselt ära kasutada, saavad kohalikust kultuurielust ja kunstikogukonnast hea ülevaate läbi järgmiste, lausa kohustuslike atraktsioonide.

Marina Abramovići ja Yoko Ono kaasahaaravad näitused

Euroopa 2022. aasta kultuuripealinna Kaunase aastasest kultuuriprogrammist leiab nii mõnedki pärlid. Kunstihingede rõõmuks saab linnas jaanuarist septembrini näha Yoko Ono tagasivaatavat näitust “The Learning Garden of Freedom”, mis hõlmab kontseptuaalkunsti, eksperimentaalseid filme ja tegevuskunsti.

Yoko Ono näitus. Foto: Martynas Plepys

Lisaks sellele seab üks maailma üks tuntumaid tegevuskunstnikke, Serbiast pärit Marina Abramović, Kaunases üles soolonäituse “Memory of Being”, mis põhineb tema sarjal “The Cleaner”. Märtsist juulini toimuv näitus on videoinstallatsioon, mis tutvustab Abramovići kunstiteoseid 1960. aastatest tänaseni, ikoonilist manifesti ”An Artist’s Life Manifesto” ja tema unikaalseid loomemeetodeid.

Contemporary Myth of Kaunas: kevadine meelelahutusdoos

Üks suurimaid sündmusi Kaunase kevadises kultuuriürituste nimekirjas on The Confluence — teine osa triloogiast “Contemporary Myth of Kaunas” ehk “Kaunase kaasaegne müüt”, mis hõlmab kõiki 2022. aasta sündmusi: festivale, kontserte, näitusi ja muid ettevõtmisi. See leiab maikuus aset Leedu kahe suurima jõe Nerise ja Nemunase liitumiskohas. Veekogud on Kaunase ühed silmapaistvamad osad ning neid kutsutakse ka linna sünnipaigaks.

Seetõttu võivad pealtvaatajad oodata muljetavaldavaid etteasteid, mis kasutavad ära linna ümbritseva vee maagilisust. Näha saab vee-etendust, akrobaate, tsirkuseartiste, muusikalisi jõereise ja enneolematut keskkonnadisainiprojekti.

Foto: Andrius Aleksandravičius

Kaunas 2022, kõigi kultuuriaasta sündmuste peakorraldaja, on kultuuriprogrammis koha leidnud ka sõjast räsitud Ukrainale ning avanud loomingulise keskuse CulturEUkraine, mis asub Kaunase keskpostkontori hoones. Viimane on üks Leedu sõdadevahelise perioodi tuntumatest sümbolitest. Keskuse eesmärk on esile tõsta Ukraina kunstnikke ning sinna on oodatud erinevad organisatsioonid, kogukonnad ja ettevõtmised. Osalejaid ootavad koostööalad, teraapiatsoonid ja erinevad näitused.

“Me tahame, et keskus oleks koht, mis aitaks Euroopasse levitada Ukraina hääli ja reaalsust. Kunstnikud saavad keskuses oma loometegevust jätkata ning samal ajal suhelda nii kaasmaalastest kui ka kohalikest kunstnikega,” sõnas Virginija Vitkienė, Kaunas 2022 juht. “Kultuur ja loomingulisus on inimkonna ajaloo kõige pimedamatel hetkedel olnud lootuse sümboliteks, aidates inimestel raskustest üle olla ja nende vaimu elavdada.”

Kaunase keskpostkontori hoone. Foto: Gintaras Česonis

Art déco mõjutused terves linnas

Kaunas on loodud lõpututeks jalutuskäikudeks ja selle sarmile aitavad kaasa tänavad, mis kunsti armastavatele reisijatele kahtlemata silmailuks on. Linnale omanäolise vindi andnud art decó ja modernistlik sõdadevaheline stiil ilmutavad end hotellides, muuseumides ning era- ja tööstushoonetes. 44 modernistlikku objekti on jõudnud ka Euroopa pärandipaikade nimekirja. Arhitektuuri silmapaistvamad näited on Kaunase keskpostkontori palee, Vytautas Suure sõjamuuseum, Romuva kino ja Aleksotase köisraudtee, mis on üks vanimaid omalaadseid Euroopas.

Art déco-huvilised turistid saavad stiili lähemalt tundma õppida Kaunase art decó muuseumis. Külastajatel on võimalus sukelduda arhitektuuri sügavustesse, lähemalt tundma õppida sõdadevahelist perioodi ja näha autentset art decó ja bauhaus-stiilis mööblit. Linna visuaalsed võlud ei lõppe aga arhitektuuriga — Kaunase tänavaid kaunistavad hiigelsuured seinamaalingud, mis teevad linnast muljetavaldava vabaõhugalerii.

Kaunase art decó muuseum. Foto: Petras Gaidamavičius

Kuna Leedus pandeemiaga seotud reisipiirangud paljude turistide jaoks enam ei kehti, teevad pehme kevadilm ja kultuuriürituste küllus Kaunasest ideaalse paiga linnapuhkuseks. Lisainfot Euroopa 2022. aasta kultuuripealinnas toimuvate ürituste, külastamist väärt paikade ja eriliste kogemuste kohta leiab siit.

Foto: Teodoras Biliūnas