Madridi reisijuht

Madridis peitub palju enamat kui härjavõitlus, flamenko ja tapad, kuigi kindlasti leidub ohtralt mainitut ka Hispaania pealinnas. Barcelona varastab sageli Madridilt rambivalguse, kuid Madridis on võimalik kogeda kunsti kuldset kolmnurka, maailma vanimaid restorane ja unelmate killast flamenkoklubisid.

Madridil on rikkalik ajalugu, imeilus arhitektuur, maailmaklassi poodlemisvõimalused ja elav ööelu. Tegu on Euroopa pealinnaga, mis pulbitseb kunstist, heast veinist, imemaitsvatest tapadest ja eksprompt etteastetest tänaval.

Vajate garderoobi uuendamist? Madridis on ohtralt disainerbutiike, peavoolubrände ja omanäolisi poode. Kaupluste vahelt leiab ka ohtralt kohvikuid puhkuseks ja keha kinnitamiseks.

Madrid on kolledžilinn, mis ei ole koduks ainult maailmakuulsatele jalgpalliklubidele Real Madridile ja Atletico Madridile. Tegu on härjavõitluse pealinnaga maailmas, mis leiab aset märtsist oktoobrini. Kuigi Madridil ei ole ette näidata randasid nagu Barcelonal, siis siestakultuuri kultiveerimist võetakse Madridis siiski tõsiselt. Baaridel ja klubidel on kombeks südaöö paiku vaikselt ärgata. Pärastlõunane uinak võib olla täpselt selleks kütuseks, mida läheb tarvis pikaks päevaks vaatamisväärsuste külastamisel, mis kulmineerub õhtuse muusika ja tantsuga.

Riiki pääsemine: Eesti kodanikule on Hispaaniasse reisimine viisavaba. Hispaania saatkond asub Tallinnas ja Eesti suursaatkond Madridis.

Kuidas minna? Valdavalt tuleb Tallinnast, Riiast või Helsingist lennates korra ümber istuda, kuid Helsingist leidub ka otselende, mille edasi-tagasi hinnavahemik jääb ligikaudu 200-300 euro kanti. Tavapärased on ka märkimisväärselt odavamad hinnad. Maismaad mööda kulub Tallinnast Madridi jõudmiseks umbes paar ööpäeva.

Millal minna?

Madrid on linn, mis sõna otseses mõttes säriseb kuumadel suvepäevadel, mil temperatuurid tõusevad enam kui 37 kraadini. Juunist kuni juuli alguseni toimuval Pride paraadil tasuks ehk kuuma trotsida. 1970. aastatel alguse saanud tagasihoidlikust tähistamisest on kasvanud üks suurimaid LQBTQ paraade Euroopas ning on tõeline elamus.

Sügisel ja kevadel on rahvahulgad hõredamad ning temperatuur meeldivam. Päevad on päikeselised ja ilm nauditav. Mais leiab aset iga-aastane patroonpühaku San Isidro Festival, mis kätkeb endast tihedat programmi nii kontsertide kui lõputute tegevuste näol kõikidele vanusegruppidele.

Ajavöönd: Central European, 1h Eestist maas

Mida võiksid teada?

Madrid asub sisemaal ja on olnud Hispaania pealinn alates 17. sajandist. Inglise keel ei ole Madridis nii laialt levinud kui Barcelonas ehk tegu on suurepärase kohaga hispaania keele harjutamiseks restoranides, kohvikutes ja poodides. Lõuna- ja õhtusööki planeeritakse tavaliselt hilisematele tundidele, kuna siestad tõepoolest poolitavad päeva kaheks.

Valuuta: euro

Keeled: hispaania keel

“Ma ei räägi hispaania keelt“ — “No habla Espanol”

“Olen eksinud“ — “Estoy perdido”

“Sooviksin…“ — “Me gustaria…”

Riigi suunakood: +34

Pealinn: Madrid

Rahvaarv: 6,714,000

Kuidas ringi liikuda?

Rongid: Madridis on suurepärane metroosüsteem, mis laieneb Madrid-Barajase lennujaamani läbi kesklinna ja suburbide. Hinnad baseeruvad tsoonisüsteemile ja sõltuvad läbitava distantsi pikkusest. Odavaimad otsad jäävad 1,50€ kanti. Kui külastate Madridi mõneks päevaks, siis kaaluge metrookaardi ostmist, millel on fikseeritud hind teie poolt määratud ajaks.

Bussid: Madridi ligi tosin metrood ja kergraudteed viivad su kõikjale, kuid linnas on ka enam kui 2000 bussi, millel 200 marsruuti ning 10 000 peatust.

Taksod: Taksod on valdavalt valget värvi diagonaalse punase triibuga esiustel ning märgistusega katusel. Neid leidub taksopeatustes ja on võimalik ka tee äärest Kinni püüda. Inglise keelt rääkivaid juhte võib olla vähem kui Barcelonas.

Sõidujagamisteenused: Bolt ja Uber.

Mida Madridis teha ja näha?

Puerta del Sol

Madridi linnasüdames asuv keskväljak on populaarne vaba aja veetmise punkt, mis on koduks kellale, mille kõla tähistab Hispaania uusaasta algust. Puerta del Sol on ka ametlikuks Hispaania teedevõrgustiku keskmeks.

Madridi kuninglik palee

Tegu on Euroopa ühe suurema paleega, millel on 3418 ruumi. Avalikud tuurid viivad läbi ohtrate külluslikult dekoreeritud ruumide, kus leidub maale kunstnikelt nagu Francisco Goya ja Diego Velazquez. Palee on ka koduks maailma ainsale täielikule Stradivariuse keelpillikvintetile. Palees toimuvad vahtkonnavahetuse tseremooniad igal kolmapäeval ja laupäeval.

Debodi tempel

Egiptuse tempel võib küll viimane asi olla, mida Madridist oodata, kuid just see Debodi tempel on. Debodi ajalugu ulatub teise sajandisse enne Kristust. See anti egiptlaste poolt Hispaaniale ja viidi Madridi, kus see taastati kivi kivi haaval ning avati turismile 1972. aastal. Kui otsite kohta, kus nautida Madridi imelisi päikeseloojanguid, siis tegu on ühe sobivaima kohaga.

Prado rahvusmuuseum

Tegu on Hispaania rahvusliku kunstimuuseumiga. Ühes Thyssen-Bornemisza muuseumi ja Reina Sofía muuseumiga moodustab Prado Madridi kuldse kunstikolmnurga. Muuseum asutati 1819. aastal maalikunsti ja skultuuridega. Kollektsioonis leidub nii Francisco Goya, El Greco kui Diego Velazquezi teoseid.

Cibelese väljak

Avalikul väljakul on ikooniline Cibelese purskkaev, mis on seisnud seal 1782. aastast. Väljak on ümbritsetud neljast legendaarsest Hispaania arhitektuuripärlist, mille hulgas on ka varasem postimaja, milles tegutseb tänapäeval Madridi linnavalitsus. Cibelese väljak tähistab ka Madridi kunstirajooni algust.