Eestlaste seas tunduvad olevat populaarseimad keskkonnad Booking.com, Hotels.com ja Agoda.com. Kuigi antud saitidel saab majutust otsida ja broneerida eesti keeles, asub Booking.com Hollandis ning teised nimetatud ettevõtted väljaspool Euroopa Liitu. Seega teeb tarbija antud keskkondades piiriülese tehingu. Mida riskide hajutamiseks teha ning kuidas tekkida võivaid kaebusi lahendada, selgitab Kristina Tammaru Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ametist (TTJA).

Majutust saab tühistada vastavalt teenusepakkuja tingimustele

Tasub teada, et majutusteenustele ei kehti 14-päevane taganemisõigus, nagu netiostude puhul Euroopa Liidus seadusega reeglina ette nähtud. Tühistamis- ja muutmistingimused on iga teenusepakkuja otsustada ning tarbijale broneeringu kinnitamise järgselt siduvad. Seega tasub eelistada tasuta tühistamisega pakkumisi, sest igasuguse reisitõrke, näiteks haigestumise või uute reisipiirangute rakendumisel, ei saa majutust vastasel juhul tühistada. Ei ole harvad juhused, kus tühistamatu broneeringu puhul arvatakse tarbija arvelt maha kogu majutuse maksumus, kuigi tarbija ei ole teenust kasutanud, sest reis tuli ära jätta. Võimalike riskide maandamiseks tasub alati vormistada ka reisikindlustus.

Broneeringutingimused võivad üllatada

Kui jätta majutusasutuse sätestatud tingimused läbi lugemata, võib tarbija kannatada rahalist kahju. Näiteks on osadel külaliskorteritel, kus puudub kohapeal teenindav personal, selged tingimused, et saabumine peab toimuma kindlal kellaajal või enne teatavat aega, mille möödumisel ei ole võimalik tarbijaid majutuspaika sisse lasta. Sellise tingimuse tähelepanuta jätmisel võib tekkida olukord, kus reisijad ei pääsegi liiga hilise saabumise korral ööbimispaika, kuigi on selle eest ette tasunud.

Alati tasub veenduda, millist tüüpi majutusega on tegu — kas hotelli, külaliskorteri või kodumajutusega. Väga soodsaid pakkumisi Euroopa pealinnades on võimalik saada ka väga odavalt, isegi 15 euro eest, kuid tegemist võib olla hoopistükkis 12-kohalises unisex-toas oleva narivoodi kohaga, kus vannituba on koridoris.

Enamik vahendusportaale pakub võimalust majutuspakkumisi filtreerida. Näiteks saab otsingu teostamisel märgistada, et kuvataks ainult basseini, wifi, hommikusöögi või tasuta tühistamisega majutusvõimalusi. Kui filtrite abiga on sobiva majutuseni jõutud, tuleks kindlasti enne broneeringu vormistamist väga tähelepanelikult üle kontrollida, kas eelnimetatud teenused ja tingimused on ka soovitud kuupäevadel ja konkreetse valitud toatüübi puhul olemas.

Teiste tarbijate kogemusi tasub uurida

Tarbijate pöördumistest nähtub, et teenuse kvaliteet ei pruugi alati vastata lubatule — fotod pakutava majutusteenuse kvaliteedist ja toa seisukorrast ei pruugi olla vastavuses.

Seega tasub enne konkreetse hotelli või korteri kasuks otsustamist uurida teiste kogemusi. Seda saab teha näiteks veebilehel Tripadvisor, kus lisaks kirjeldustele postitavad reisijad tihti ka fotosid, mis loovad reaalsema kujutelma antud majutuse kvaliteedist. Üle tasub vaadata ka suuremad reisifoorumid, kus jagatakse oma kogemusi ning postitatakse pilte. Kindlasti tasub vaadata ka majutusasutuse enda kodulehte, sest otse hotellist broneerides võib tarbija saada olulise hinnavõidu.

Kuigi väga mugav on kasutada majutuse broneerimisel nutiseadmeid ja telefonis asuvaid äppe, on soovitatav võimalusel kallimad või pikemaajalised majutused vormistada läbi n-ö „suure ekraani” ehk arvutis, sest selliselt hoomab pakkumise ja broneeringu kõiki tingimusi paremini.

Mida teha probleemide korral?

Kahjuks esineb juhuseid, kus tarbija on kõik õigesti vormistanud, kuid majutusteenusega tekib siiski probleeme, näiteks ei vasta tuba või muud teenused tingimustele, ekslikult on tarbija arvelt maha võetud rohkem raha kui kokku lepitud või tekib muid möödarääkimisi.

Kui tarbija ei ole teenuse kvaliteediga rahul või ei vasta teenus kokkulepitud tingimustele, tuleks kaebus esitada kohe. Kaebuse esitamine alles tagasi koju saabudes on reeglina majutusteenuse puhul liiga hilja. Näiteks kui hotellituba on koristamata või puudub lubatud televiisor, soe vesi või kliimaseade, peab andma teenusepakkujale võimaluse olukorra parandamiseks, milleks ta võib näiteks pakkuda tarbijale uut tuba. Tuleks vältida lihtsalt hotellist lahkumist ilma pretensiooni esitamata.

Kui kaebus ei lahene, tasuks tarbijal esitada konkreetne kirjalik nõue nii broneerimiskeskkonnale kui ka hotellile. Oluline on teada, et vaidluse puhul Euroopa Liidus tegutseva teenusepakkujaga saavad tarbijad abi ja nõu küsida EL tarbija nõustamiskeskusest, mis on TTJA piiriüleseid kaebusi lahendav üksus.