Vancouveri reisijuht


Vancouveri osas levib palju väärarusaamu — küll on liiga külm, küll sajab kogu aeg ja on väga pime. Ometi on Vancouver üks mõõdukama ilmaga linnu Kanadas ja suurepäraseks sihtkohaks avastusretkedeks ja seiklusteks nii linnas sees kui selle ümbruses.

Kui avastate, et aasta läbi ei sajagi ainult jääkülma vihma, siis tuleks hakata sügavamale kaevuma, mida Vancouveril aastaringselt pakkuda on. Kanada suuruselt kolmas linn on multikultuurne keskus imetlusväärse arhitektuuriga, mis asub Georgia väinas ja on ümbritsetud imeliste mägede ja lopsaka rohelise metsaga.

Tänu oma looduslikule ilule on Vancouver ideaalne paik välisteks seiklusteks — olgu nendeks maailma suurimas hiinalinnas jalutamine, rattaga sõitmine linna merepiiril või matkamine ümbritsevates metsades ühes kõige värskeima õhuga paigas maakeral.

Vancouver on uhke oma mitmekülgsuse, pärismaalaste ajaloo ja tolerantsuse üle. Linna lääneosas Davie külas õitseb LGBTQ+ kommuun, kellele meeldib end näidata ja lõbusalt aega veeta. Samuti on linn koduks ühele riigi suurimale urbanistlikule pärismaalaste kogukonnale.

Riiki pääsemine:

Riiki saavad siseneda vaktsineeritud välisriikide kodanikud või erandjuhtudel vaktsineerimata isikud, seejuures kehtib vaktsineerimata sisenejatele karantiininõue. Kõik riiki sisenejad peavad registreerima oma reisiga seonduva mobiilirakenduses ArriveCan. Enne reisi on soovitav täita interaktiivne küsimustik, mis aitab selgitada piiranguid riiki sisenemisel.

Kõik Kanadasse saabujad peaksid arvestama, et saabudes võidakse riiki sisenejad suunata valikuliselt PCR-testimisele, mis tähendab, et testitulemust tuleb oodata sihtkohas isolatsioonis kuni 72h.

Välisministeeriumi andmetel võivad Eesti kodanikud viibida Kanadas viisavabalt kuni 180 päeva, pass peab kehtima kogu reisi vältel. Lennukiga viisavaba reisimise korral on kohustuslik registreerida ennast elektroonilises reisi eelregistreerimise süsteemis eTA (lisainfo www.canada.ca/eTA). Registreerimine on vajalik ka juhul, kui Kanadas tehakse ainult vahemaandumine. Väljastatud eTA kehtib 5 aastat või kuni passi kehtivusaja lõpuni.

Kuidas minna?

Vancouverisse on võimalik lennata 1-2 ümberistumisega nii Tallinnast, Riiast kui Helsingist. Soodsamad edasi-tagasi piletihinnad jäävad ligikaudu 850€ kanti.

Millal minna?

Vancouveri külastamiseks kehva aega ei olegi, kuid nagu meilgi, leidub iga aastaaja jaoks põhjuseid. Suvekuud toovad enim turiste ja pikimaid päevi, kuid üllatuslikult pehme talv on külastajate poolest kõige tagasihoidlikum. Esimesed puud ja lilled hakkavad õide puhkema juba veebruaris. Pidage meeles, et novembrist märtsini on kõige vihmasemad kuud. See tähendab, et september on üks kõige idüllilisemaid aegu oma langevate lehtede, jahutavate temperatuuride ja kuiva taeva tõttu.

Aprillist novembrini on vaalavaatluse kõrghooaeg. Ürituste ja festivalide kõige magusam aeg on Hiina uusaasta, mis leiab aset jaanuaris või veebruaris. Vancouveri maraton toimub mais ja Pride Parade juulis või augustis.

Mida võiksid teada?

Ajavöönd: Pacific Standard

Valuuta: kanada dollar hüüdnimega “loonie”

Keel: inglise keel

Riigi suunakood: +1 604

Pealinn: Ottawa, Briti Kolumbia pealinn on Victoria

Rahvaarv: 2,632,000

Üks Vancouveri võluvamaid aspekte on see, kui lihtne on seal ringi liikuda. Linn ei ole mitte ainult jalakäija- ja rattasõbralik, vaid ka mitmekülgse ühistranspordivalikuga. Auto rentimisega ei ole mõtet vaeva näha, kuna parkimine hotellides on kulukas. Taksod, bussid, praamid, rongid ja sõidujagamisteenused muudavad ringi liikumise väga lihtsaks.

Vancouveris on üle 550 tasuta WiFi-võrgu. Otsige vaid #VanWifi avalikku võrku, kui vajate kiiret ligipääsu turismiinfoks.

Vancouver on geograafiliselt jaotunud naabruskondadeks. Populaarseimad paigad on kesklinna keskus ja Gastown on tuntud kui ajalooline kvartal oma munakivist tänavatega ja trendikate restoranidega. Kitsilano piirkond on ranna- ja vee-entusiastidele, Yaletown esmaklassiliseks poodlemiseks ja einastamiseks ning hiinalinn suurepärasteks suupisteteks ja vaatamisväärsusteks. West Endi armastatakse ekspansiivse Stanley pargi tõttu ja on mõnus õues aja veetmiseks.

Vancouverit peetakse üheks maailma turvalisemaks linnaks, kuid nagu kõikides metropolides, tuleb ka seal oma asjadel silma peal hoida. Seda eriti just turismi epitsentrites.

Kuidas ringi liikuda?

Rongid: Vancouveri SkyTrain on üks kõige efektiivsemaid linnas ringi liikumise viise. Kolm liini — Expo nelja peatusega kesklinnas (sh hiinalinn ja Waterfront), Kanada liin lennujaama vahel, kesklinna-Yaletowni ja Westcoast Expressi rongiga ühenduv Millenniumi liin — jäävad kõik hinnavahemikku 1,95-5,75 kanada dollarit.

Bussid: Tüüpiliselt hommikul kella viiest üheni öösel peatuvad bussid igas suuremas naabruskonnas ja kaugemalgi. Vancouveri TransLink kodulehel on lihtne pileteid soetada ja saada kiire ülevaade kõigist võimalustest.

Taksod: Kui plaanite lennujaamast linna sõita, siis hinnad kõiguvad sõltuvalt tsoonidest. Sõidud jäävad vahemikku 20-40 kanada dollarit. Kõik taksod on reguleeritud ja sõidavad meetrinäidu järgi.

Praamid: Ühenduseks Vancouveri põhjakaldaga on SeaBus — vaid jalakäijatele mõeldud praam väljub päevasel ajal iga 15 minuti tagant ja öösel iga pooltunni järel.

Autorendid ja -teenused: Rahvusvahelisse lennujaama jõudes on ohtralt transpordivõimalusi. Üks kõige mugavamaid viise on võtta endale lukssõiduk — litsenseeritud limusiin, mis ei eelda varasemat broneerimist.

Mida Vancouveris teha ja näha?

Vancouver Mural Festival

Heategevuslik tänavakunstifestival sai alguse 2016. aastal eesmärgiga linna kunstilist poolt elustada. Igal aastal luuakse üle terve linna ohtralt muraleid ja see kulmineerub iga-aastase ning mitu nädalat kestva üritustejadaga, mis laiub 11 piirkonnale ning hõlmab endas kunstilisi jalutustuure, elavaid etteasteid ja palju muud pilkupüüdvat.

Capilano Suspension Bridge Park

137 meetri pikkune rippsild ja 70 meetrine sild ületab Capilano jõge ja on kõrgusekartjatel jala värisema pannud 1889. aastast. Sild on ka osa ekspansiivsest pargist, mis viib turiste läbi jalutusradade ja sildade läbi rannikuäärse vihmametsa.

Talaysay tuurid

Nende lihtne hüüdlause “armasta maad” võtab kokku nende autentsed kultuurielamuste pakkumised. Talaysay tuuridel on võimalis sisse vaadata pärismaalaste kultuuri läbi Vancouveri ajaloo ja seikluste Stanley pargist ühes mitmete ajalooliste vaatamisväärsustega.

Antropoloogiamuuseum

Alates 1947. aastast on antropoloogiamuuseum esitlenud esivanemate ning teiste kogukondade kunsti ja kultuuri Briti Kolumbiast. Tegemist on õpetliku muuseumiga, mis on koduks enam kui 50 tuhandele teosele üle maailma.

Vancouveri kunstigalerii

Vancouver Art Gallery on üks Kanada suurimaid ning asutatud 1931. aastal. Seal leidub nii pärismaalaste kui kanada kunsti ning varasematel väljapanekutel on olnud nii Monet, Murakamit kui animed.