Leedu tühistas kõik pandeemiapiirangud EL-i ja EMP riikide kodanikele ja jätkab piirangute leevendamist ka kolmandatest riikidest saabuvate turistide puhul. Alates 15. veebruarist ei pea eelpool mainitud riikide ja veel mõningate riikide, näiteks Ühendkuningriigi, kodanikud Leetu saabudes enam näitama vaktsiinipassi, läbipõdemistõendit või negatiivset COVID-19 testi.

Alates 31. märtsist peavad kolmandate riikide kodanikud jätkuvalt esitama vaktsiinipassi, läbipõdemistõendi või negatiivse testitulemuse, kuid pole enam kohustatud jääma eneseisolatsiooni. Inimesed, kes on saanud vaktsiini Nuvaxovid (Novavax) või Covishield (AstraZeneca), võivad juba praegu riiki siseneda.

Leedu valitsus järgis otsuse tegemisel WHO soovitusi reisipiirangute leevendamiseks ja eemaldamiseks, sest pikaajaalised piirangud võivad põhjustada nii majanduslikku kui ka sotsiaalset kahju. Piirangute tühistamise järel saab Leedust üks turistidele avatumaid Euroopa riike.

"Leedu on üks piirkonna esimesi riike, mis viiruse muutuvale loomusele kiirelt ja paindlikult reageerinud on. Tühistatud piirangud saadavad positiivse sõnumi kogu Leedu pandeemiast räsitud turismisektorile," sõnas Leedu majandus- ja innovatsiooniminister Aušrinė Armonaitė. "Kuna praegune viirustüvi ei ole nii laastav, ei täida vanad piirangud enam sama eesmärki ning mõjutavad majandust negatiivselt. See on heaks uudiseks ka turistidele ja välismaal elavatele leedukatele, kes saavad nüüd kergemini riiki siseneda."

Enne pandeemiat, 2019. aastal, külastas Leedut pea kaks miljonit turisti, kes kulutasid enam kui 977 miljonit eurot ja tegid turismist Leedu majanduse olulise osa. Loodetakse, et tühistatud piirangud aitavad riigi äridel kiiremini taastuda, sest ELi ja EMP riikide kodanikud saavad nüüdsest Leedus käia nii, nagu see toimus enne pandeemia algust.

Suurem osa Leedu turismiatraktsioone on oma uksed avanud ning see lubab turistidel riigiga tutvudes järgida minimaalseid ohutusnõudeid. Nende hulka kuulvad avalikus kohas maskide kandmine ja nõue, et siseruumides toimuvatel üritustel tuleb kanda FFP2-standardiga maski. Lisainfot Leedu COVID-19-piirangute kohta leiab SIIT.

Jaga
Kommentaarid