Milano reisijuht

Milano on üks maailma moepealinnadest ja otse loomulikult on Milanol stiili. Kohalikud käivad hästi riides, külalised vuhisevad mööda Quadrilatero d’Oro ehk Kuldse Ristküliku tänavaid — Montenapoleonet ümbritsevat piirkonda, mis on koduks kõikidele teada-tuntud brändidele.

Kohati on tunne, justkui oleks Milano Itaalia modernseim linn. Moemajad mõjutavad kaasaegsete kunstigaleriide iga-aastast saaki uue hingamise saanud industriaalaladel: Fondazione Prada, Armani Silos ja Pirelli Hangarbicocca, kui vaid alustuseks mõnda mainida. Triennale võõrustab permanentset väljanäitust Itaalia disainist ja igal aprillil täidab Milano disaininädal linna pop-up butiikide ning galeriidega. Isegi ööelu on Milanos tulevikku vaatav — ühed kõige loomingulisemad ja leidlikumad kokteilibaarid Euroopas asuvad just Milanos.

Loomulikult on Milanol ka rikas ajalugu — Milano katedraal on Euroopa suuruselt teine kirik, mille ehitamist alustati 1386. aastal ning mis jõudis lõpule alles möödunud sajandi kuuekümnendatel. Pea kuussada aastat kestnud viimistlused kajastuvad ka intrigeerivas disainis. Brera näol on tegemist Itaalia ühe parima kunstigaleriiga, olles koduks teostele keskajast kuni 20. sajandini. Ning loomulikult on Milano Leonardo da Vinci linn, kes töötas Sforzeno tsidadellis ja maalis enda kurikuulsa “Püha õhtusöömaaja” Milano Santa Maria delle Grazie kiriku söögisaali seinale. Minevik, olevik ja tulevik Porta Garibaldi rajooni näol — vähesed linnad on sedavõrd energiast pakatavad kui seda on Milano.

Riiki pääsemine:

Reisi planeerides arvestage, et Itaalias COVID-19 haigestumise või positiivse testitulemuse korral tuleb haigus läbi põdeda asukohariigis ning jääda isolatsiooni vastavalt asukohariigis kehtestatud korrale. Veenduge, et reisile minnes on tehtud COVID-kindlustus, mis katab koroonaviiruse tõttu tekkinud ravi- ja majutuskulud.

Enne reisi soovitab Eesti Välisministeerium täita interaktiivse küsimustiku, mis aitab selgitada võimalikke piiranguid riiki reisimisel. Enne riiki sisenemist tuleb täita digitaalne Passenger Locator Form.

Ilma karantiinita saavad riiki siseneda C-kategooria riikidest (sh Eestist):


  • täielikult vaktsineeritud isikud (vaktsineerimiskuuri lõpetamisest on möödas 14 päeva), kes esitavad kehtiva ELi COVID digitõendi. Vaktsineerituks loetakse ka isikud, kes on koroonaviiruse läbipõdenud ja saanud ühe vaktsiinidoosi, seejuures peab vaktsineerimistõend näitama, et vaktsineerimiskuur on lõpetatud („1 of 1” või „2 of 2”);

  • viimase 180 päeva jooksul koroonaviiruse läbipõdenud isikud, kes esitavad kehtiva ELi COVID digitõendi;

  • isikud, kes esitavad koroonaviirus SARS-CoV-2 sertifikaadi negatiivse PCR-testi (tehtud 72h jooksul enne riiki sisenemist) või antigeeni testi (tehtud 48h enne riiki sisenemist) kohta.

Isikutele, kes ei esita ühtegi eespool mainitud dokumenti, kehtivad riiki sisenemisel piirangud — 5-päevane karantiin, mille saab lõpetada kohapealse testimisega.

Kui haigestute või annate positiivse testitulemuse Itaalias, võtke ühendust regiooni infonumbriga. Tuleb viibida isolatsioonis ja teha kordusteste 10., 17. ja 21. päeval. Tõend väljastatakse isolatsiooniperioodi lõppemise kohta, kui testimine annab negatiivse testitulemuse või kui on möödunud 21 päeva esimesest positiivsest testist.

Kuidas minna?

Milanosse on võimalik lennata nii Tallinnast, Riiast kui Helsingist. Edasi-tagasi lennupiletid Tallinnast jäävad sageli hinnavahemikku 20-70 eurot täiskasvanu kohta sõltuvalt kuupäevadest ja kampaaniatest. Paarikümne-eurosed lennupiletid on tavapärased. Autoga sõidab Tallinnast Milanosse ligikaudu 30 tunniga.

Millal minna?

Milano kevaded algavad jahedalt ja lõppevad soojalt. Mais võib temperatuur olla juba üle 20 kraadi. Suved on suhteliselt palavad. Kuigi 24 kraadi kanti temperatuur ei pruugi üleliia soe tunduda, siis suhteline õhuniiskus ja Po jõeoru lähedus võivad piinarikkaks kujuneda. Sügis on jätkuvalt soe, kuid novembris langeb temperatuur järsult. Talvel jäävad kraadid plusspoolele, kuid tänu õhuniiskusele on tajutav temperatuur külmem.

Milano külastamine käib siiski rohkem sündmuspõhiselt, mitte aastaaegadest lähtudes. Fashion Week ja Salone del Mobile tõstavad hinnad taevastesse kõrgustesse, kuid soovitatav on Milanot külastada vahetult pärast mainitud suursündmusi. Milano Fashion Week toimub tavaliselt veebruari lõpust märtsi alguseni ja taaskord septembris. Salone del Mobile leiab aset aprillis ning linn on siis endiselt elav, kuid hotellide hinnatase on märgatavalt kukkunud ja restoranid võtavad taas reserveeringuid vastu.

Ajavöönd: Eestist üks tund maas

Mida võiksid Itaaliast teada?

Valuuta: euro

Keel: itaalia

“Ma ei räägi itaalia keelt“ — Non parlo italiano

“Olen eksinud“ — Mi sono perso/a

“Kui palju maksab…“ — Quanto costa…

“Sooviksin…“ — Vorrei

“Kuidas ma saaksin minna…“ — Per andare a…

Riigi suunakood: +39

Pealinn: Rooma

Rahvaarv: 3 149 000 (2022)

Kuidas ringi liikuda?

Rongid: Rooma Termini Milano kesklinnas on Itaalia peamine rongijaam. Sealt pääseb kiirrongidele, mis sõidavad läbi Põhja-Itaalia ja viivad kohtadesse nagu Veneetsia, Turin ja Genoa ning viivad saapast allapoole läbi Bologna ja Florence’i Rooma.

Bussid: Milanos on küll busse, kuid põhiliseks transpordiliigiks on trammid, millest mõned jäävad 1920. aastatesse. Milanos on ka suurepärane metroosüsteem.

Taksosid on Milanos jalaga segada ja need asuvad peamiste vaatamisväärsuste juures. Sõidujagamisrakendus MiT on samuti variant. Bolti Milanos ei ole.

Enamik hotelle organiseerivad transfeere lennujaama ning hotelli vahel ning lähedal asuvate järvede juurde.

Mida Milanos külastada?

Milano toomkirik

Suuruselt teine kirik Itaalias peale Püha Peetruse on hiiglaslik. Sõitke liftiga katuseterassile ning kogege lisaks miljonivaatele linnasiluetist ka sadu skulptuure, mis kaunistavad pulmatordilikku struktuuri.

Brera galerii

Ühes Vatikani muuseumi ja Florence’i Uffiziga on tegu Itaalia võimsaimate galeriidega. Maailmakuulsa paljulubavatele artistidele mõeldud akadeemia kõrval, mis andis nime ka ümbritsevale naabruskonnale, võõrustab galerii töid Mantegnalt, Tintorettolt ja Raphaelilt.

Teatro alla Scala

Vii ennast sajanditetagusesse aega ühes maailma kuulseimas ooperimajas. Päevasel ajal on võimalik võtta giidituure luksusliku interjööri nautimiseks või kaevuda sügavamale ning külastada Ansaldo töötubasid, kus disainitakse ja valmistatakse kostüüme.

Genacolo / “Püha õhtusöömaaeg”

Ilmselt on tegu Itaalia kõige kuulsaima kunstiteosega Leonardo da Vinci poolt. Proovige end distantseerida suurteose reputatsioonist ja unustage “Da Vinci kood” ning ahmige sisse Santa Maria delle Grazie kiriku erakordset atmosfääri.

Sforzesco katedraal

Da Vinci tuli Milanosse, et töötada valitseja Ludovico il Moro heaks, kelle peakorteriks oli see imposantne loss keset linna.

Navigli ööelu

Tegu pole küll Veneetsiaga, kuid Milano kanalite võrgustik — Navigli — on justkui pelgupaik keset linnasüdant. Veeäärsetes baarides ja jalakäijatele mõeldud tänavail on piisavalt istumist välialadel. Tegu on ühe parima paigaga maailmas baarist baari hüppamiseks. Kulge ringi ja külasta näiteks MAG Cafe’d ja kiika ka kohta nimega Rita & Cocktails.

Milano suurejooneline tuur

Elesta reisibüroo eesmärk on juhtida tähelepanu ka muudele pärlitele peale “Püha õhtusöömaaja” ja toomkiriku ning näidata vähemtuntud paiku ja linna varjatud ilu. Nende erakordne tuur laveerib ümber kunsti, käsitöö, ehete ja naha. Tuur on nagu käsitöö, mis segab kokku nii iidse kui modernse.

Sõitke trammiga

Harva on ühistransport sedavõrd lõbus kui Milano trammid, mille võrgustik ulatub tagasi aastasse 1927 ühes 50ndate ning sealt edasi uuemate, kuid siiski retrotrammideni. Trajektoor kulgeb läbi ajaloolise kesklinna ja teeb seejärel vanalinnale ringi ümber.