Niisiis, oled otsustanud minna Itaaliasse. Suurepärane valik! Maitsev toit, head veinid, võimas ajalugu ja loomulikult kohv. Itaallased on oma kohvi üle väga uhked. Igas kohvikus saad kohvi kindlasti, hoolimata sellest, millist terminit sa selle tellimiseks kasutad. Kuid kõige parem on siiski, kui tead, millised valikuvõimalused sul on.

Selgitame, kuidas tellida Itaalias kohvi nii, et sa väga loll välja ei paistaks. Reegleid, mida järgida, ei ole hullupööra palju.

Kui ameeriklased joovad erinevat tüüpi kohvisid päeva jooksul just siis, kui neile meeldib ja pähe tuleb, siis itaallastel on iga kohvitüübi joomiseks oma aeg. Näiteks serveeritakse cappuccinot tavaliselt hommikusöögi ajal, pärast kella 11 seda enam ei jooda. Macchiatot nauditakse pärastlõunal ning espressot serveeritakse pärast õhtusööki.

Ja veel üks asi – püüa hoiduda kaasavõetava kohvi tellimisest. Enamik kohvikuid pakuvad siiski kohvi vaid kohapeal joomiseks, kas letist või lauast tellides.

Kohv (caffè)

Tuntud ka kui tavaline kohv (ingl caffè normale) on aluseks (põhjaks) kõigile Itaalias pakutavatele kohvijookidele. Tegemist on espressoga, mida serveeritakse mustalt ja väikeses tassis. Ning selle asemel, et tellida korraga topeltkogus, paluvad itaallased baristal valmistada teisegi tassitäie, kui nad tunnevad, et vajavad tavalisest pisut enam kofeiini.

Cappuccino

Klassikaline Itaalia espressojook, mis koosneb võrdsetest osadest espressost, piimavahust ja aurutatud piimast. Tavaliselt nauditakse seda enne hommikusööki või selle ajal, kuid mitte kunagi pärast sööki.

Latte

Cappuccino kooresem alternatiiv, mis koosneb ühest osast espressost ja kahest osast aurutatud piimast. Peale on lisatud pisut piimavahtu. Samamoodi nagu cappuccinot nauditakse ka lattet hommikul.

Macchiato

Neile, kes armastavad tavalise kohvi piimasemat versiooni, sobib macchiato. Jook koosneb espressost, millele on lisatud pisut-pisut piimavahtu. Nautida võib seda jooki kogu päeva vältel.

Americano

Jook, mis kahtlemata kõige rohkem kohvi nimetust teotab. Tegemist on espressoga, mida on lahjendatud kübekese kuuma veega, et jäljendada ameerikalikku tilkuvast kohvimasinast tulnud kohvi.

Lungo

Polegi tegelikult justkui õige kohv. Tegemist on americanoga, pika kohvijoogiga, mis sisaldab lisaks espressole tublit sortsu kuuma vett.

Corretto

Kui otsid head kohvi, mida nautida pärast väsitavat päeva ja enne õhtusööki, proovi correttot. Selle joogi nimetust saab tõlkida “corrected coffee ehk parendatud kohv” – espressole on lisatud tibake grappat, sambucat või mõnda likööri sinu valikul.

Freddo

Itaaias, eriti selle lõunaosas, on ilm sageli väga kuum. Tavaliselt on sellega võitlemiseks parim jook Aperoli-nimeline aperitiiv, kuid mõnikord on parem valida midagi alkoholivaba. Freddo puhul on tegemist espressoga, millesse on lisatud jääd ja suhkrut ning segatud seni, kuni jook pealt kergelt vahuseks muutub. See on just selline kofeiini sisaldav lonksuke, mis kuumal suvepäeval kenasti ergutab.

Allikas: travelandleisure.com