Tähelepanu! Järgnevalt esitame koroonapandeemia ajal reisimisega seotud infot. Enne reisi planeerima hakkamist tasub kõik info ametlikest allikatest üle kontrollida. Situatsioon ja sellega seotud reeglid muutuvad reaalajas, mistõttu võib lugemise hetkeks info juba täielikult aegunud olla.

#1: Tai

Talvistest sihtkohtades on eestlaste seas Tai üks kõigi aegade favoriite. 2021/2022 talvisel hooajal on aga huvi Tai kohta olnud tavapärasega võrreldes kõikuvam. Põhjus on otse loomulikult seotud kuningriigi poolt kehtestatud koroonaviiruste reeglite ja piirangutega.

Sandbox programm töötati välja Tai poolt, et normaliseerida turismi taasalustamist riigis. Minimaalselt seitse päeva kindlas regioonis (enamjaolt oli selleks Phuket) sertifitseeritud SHA+ hotellis ning seejärel oligi turist vaba. Saadaval oli näiteks ka Samui Plus.

Ükski selline programm pole kunagi igavesti lukus. Vahepeal vähendati päevade arv viiele, siis lubati regioone juurde lisada ning ei puudunud ka hoiatused, et riik võib uuesti veelgi suletumaks muutuda. Muidugi ei tekita kõlakad ja pidevad muutused üheski turistis kindlustunnet.

See kindlustunde puudumine ja vähesem broneerimise määr viib omakorda kohalike majutusasutuste hindu alla. Keskeltläbi võib 2022. aasta veebruaris olla üsna soodne näiteks Phuketil ööbida võrreldes koroonaeelse aastaga.

Suurepärane näide hinnasulast on otselennud Phuketile algusega Helsingist. Hinnakääride hekseldamise alt läbi käinud viimase hetke lendude hinnad on kukkunud lausa 240 euroni. Kunagi peeti isegi 380-euroseid viimase hetke hindu samale lennuliinile jahmatavalt heaks.

1. veebruariks 2022 lubatakse Test & Go programmi taasalustamist. Vaktsineeritud ja testitud turistid peavad läbi tegema SHA+ hotellis ööbimise esimesel ja viiendal ööl ning antud aegadel tegema koroonatesti.

Kui kõik on kenasti puhas, siis saab vabalt Tais ringi reisida. Algupärases Test & Go programmis oli võetud reegliks ainult üks öö. Samas tuleb arvestada, et praegune reeglistik pole kivisse raiutud ning kõik võib tulevikus veel muutuda.

#2: Seišellid

Seišellid on Taiga võrreldes olnud alati veidi rohkem premium-taseme sihtkoht. Lennupiletid on keskmisest kallimad ning saared on peamiselt tuntud just luksklassi majutusasutuste poolest. Samas on heade reisidiilide korral Mahele maandumise huvi olnud igast mastist puhkusereisijatel.

Veebruaris on Seišellidel kuumemad temperatuurid. Kõrgemate termomeetrinäitudega kaasneb suurem risk parajateks troopilisteks padukateks. Samas pole see olukord võrreldav vihmaste päevadega Eestis, mis võivad näida lõpututena. Seišellidel tuleb maha pikem raju sahmakas, misjärel hakkab uuesti kuum päike pealage paitama.

Artikli kirjutamise hetkel peavad eestlased tegema testi vähemalt 72 tundi enne saabumist. Negatiivse testitulemusega pääseb riiki, ent ööbida tuleb valitsuse poolt sertifitseeritud majutuskohtades. Samas puudub igasugune vajadus karantiini järele, mis muudab Seišellid üsna atraktiivseks sihtkohaks.

#3: Maldiivid

Maldiivid on saanud paljudele troopilistest puhkusereisidest unistajatele paradiisi võrdkujuks. Turistidele hetkeseisuga karantiini ei rakendata. Selle asemel on nõutud PCR-test, mis oleks läbi viidud vähemalt 96 tundi enne reisi algust. Seišellidega võrreldes on Maldiividel veebruarikuu palju nauditavam, sest vihma tõenäosus on madal. Kuum ja kuiv ilm käib käsikäes keskeltläbi 10 tunni päikesepaistega päevas.

Veetemperatuur on samuti võrratu. Keskmine temperatuur jääb 28 kraadi ringi, mis muudab selle India ookeani ranniku kirjeldamatult mõnusaks kohaks, kuhu sisse hüpata ja veemõnusid nautida. Küll aga võivad kuumi reisiootusi veidi jahutada keskmisest kallimad lennupiletid.

Kui kõrvale jätta ootamatud lennudiilid, siis tavapärased edasi-tagasi lennupiletid Tallinnast Malesse jäävad 650–900 euro vahemikku. Aeg-ajalt pakuvad aga Turkish Airlines, KLM ja Air France keskmisest odavamaid pileteid Maldiividele. Samas tuleb arvestada, et sel juhul võib olla alguspunktiks hoopiski Helsingi või Riia.

#4: Mehhiko

Mehhiko on suurepärane talvine sihtkoht. Aasta-aastalt on see eestlaste seas aina rohkem tuntust kogunud. Eriti suure hoo sai Mehhiko turismisihtkohana sisse koroonapandeemia ajal. Nimelt on seal olnud läbi terve pandeemia ülejäänud maailmaga võrreldes tunduvalt lõdvemad reeglid.

Keeruliste ja kulukate protseduuride asemel piisab sellest, kui registreerud Mehhiko Vuela Seguro Platform kodulehel enne pardaleminekut. Kui saabud riiki, siis tuleb näidata selles portaalis genereeritud QR-koodi.

Kui üldiselt hakkavad riikide poolt esitatavad tingimused lõdvenema, siis võib-olla väheneb turismi surve Cancunile ja teistele Mehhiko reiside tulipunktidele. Näiteks osa Kagu-Aasia fännidest on viimase aasta-pooleteise jooksul suundunud tavapäraste meelisriikide asemel hoopiski tekiila ja kaktuste maale.

#5: Mauritius

Vaktsineerimata reisijatele pole Mauritius parim sihtkoht. Nimelt on nõutud 14-päevane karantiin. Seevastu on aga võimalik alates 1. oktoobrist 2021 siseneda vaktsineeritud inimestel riiki ilma igasuguste piiranguteta.

Küll aga on vajalik reisijatel teha maksimaalselt 72 tundi enne saabumist koroonatest. Kuigi veebruaris on Mauritiusel soe ja vihmane, siis troopilise kliima tõttu pole vihmahood sugugi sarnased Eestile oktoobrikuus.

Pärast parajat sahmakat paistab jälle soe päike. Just seetõttu on Mauritius üks kuumi sihtkohti, mis kutsub eestlasi talve teisel poolel veidi päikesevitamiini koguma ning basseini ääres peesitama. Lihtsalt tuleb arvestada paaritunniste vihmahoogudega.

Kas Lõuna-Euroopa poole on mõtet vaadata?

Veebruarikuu on Vahemere ääres klassikalises mõttes päikesereisi jaoks kehv aeg. Meri on jahe. Vihmasaju võimalus kimbutab alatasa kukil. See aga ei tähenda, et veebruaris ei käidaks Itaalias, Kreekas, Hispaanias ega Portugalis.

Pigem meelitab see aeg ligi julgemaid reisilisi, keda ei kohuta idee vihmasajusest päevast, mil hoopis siseruumides tegevusi otsida. Pealegi on mündi teine pool selline: sul on veebruaris Vahemere-äärsetes riikides alati võimalus mõnusalt päikesepaistelisteks päevadeks.

Pole välistatud, et võid isegi 3–4 päeva järjest nautida lõunapoolsemates regioonides 20-kraadist päikeselist ilma. Kui siia juurde lisada südatalviselt soodsad odavlennufirmade piletid neisse riikidesse, siis pole raske aru saada, mis põhjusel need ikkagi sedavõrd populaarsed on.

Lihtsalt päevitamise asemel tõmbab inimesi ligi kohalik toit, veinid, matkavõimalused, vabas õhus sportimise variandid, muuseumid ja kultuurisündmused. Väljas ei ole küll 28 soojakraadi ja meri on "supist" kaugel, ent muu elu käib ju antud sihtkohtades ikkagi edasi.