Eriti põnev on ajada nende metsloomade jälgi, kes end kergesti kätte ei anna. Jäägri villa loodusmatkal saad kogenud teejuhilt õpikuteadmistest hoopis teistsuguseid praktilisi tarkusi. Kas oled kuulnud, et metssiga ehitab oma poegadele justkui linnupesa, et põrsad paigal püsiksid? Lisaks veel lõkkejutud ja päev metsateedel möödub nagu lennates. Kui tervet päeva käepärast ei ole, saad aga Toosikannu loomapargi hirvede imetlemiseks lausa konkreetse kellaaja broneerida.

Mölla lumes

Lumi lendleb, lumi keeb… mitte ainult suusarajal, vaid ka mootorsaanimatkal Toosikannu puhkekeskuses.

Kui oled traditsioonilise suusaspordi sõber, võta sihikule Kesk-Eesti kõrgeim tipp. Valgehobusemäe suusa- ja puhkekeskuses ootavad lisaks legendaarsetele murdmaaradadele lumekahuriga varustatud mäesuusanõlv ja lumelauapark ning lõbus snowtubing.

Valgustatud suusarajad leiad ka Põltsamaa külje all Kuningamäel, kus lisaks rõõmustab lapsi kelgumägi. Samas asuvas talvekeskuses mäespordinõlval saad end proovile panna nii suuskadel kui lumelaual. Kui tahad aga Eesti uisumeistrite jälgedes käia, sea sammud Adavere uisurajale — just siit alustasid oma olümpiateed Saskia Alusalu ja Marten Liiv.

Virguta vaimu ja harjuta kätt

Kesk-Eesti erilistes teemamuuseumides on peidus pärle, mida sa mujalt ei leia. Eesti Piimandusmuuseum, kus kohtuvad tööstuspärand, tootedisain ja mõnusad maitsed, mida saad oma seltskonnaga ise valmistada — kohukese töötuba kõlab ju ahvatlevalt?

Kui piima on nimetatud Eesti valgeks kullaks, siis Järvamaal saad teha ka sõna otseses mõttes kuldseid tegusid. Õpi kuldtikandi kaunist kunsti Esna galerii võrratu meistri Lilian Bristoli käe all. Kullaketrus käib tasa ja targu, päev läbi kuldniiti sõrmitsedes.

Eestimaa süda kutsub samuti end avastama — Paide vanalinnas saad nutitelefoni abil täiesti iseseisvalt ekskursiooni teha. Kui tahad veel rohkem teada, külasta Paide vallitornis asuvat ajakeskust Wittenstein, kus räägitakse lugusid neljast kuningast ja kaheksast ajastust.

Paidest mitte kaugel, vaid pooletunnise autosõidu kaugusel asub Põltsamaa, mil jutustada oma linnuse ja kuninga lugu. Juba kaugelt paistev punane kirikutorn juhatab sind Põltsamaa lossini. Muide, kas teadsid, et maailma esimene tuubitoit kosmonautidele valmistati just siin, Põltsamaal? Põnev! Kosmosetoidust ja linnuse loost saad lähemalt teada lossimuuseumis.

Lahke öömaja ja maitsvad toidud leiad Kesk-Eestis samuti. Kogu info piirkondlikes turismiveebides:


Allikas: Puhka Eestis