Kiievi reisijuht


Kiiev on Ukraina suurim linn ligi kolme miljoni elanikuga ning ühtlasi ka pealinn. Dnepri jõe kallastel istuv Kiiev on üks Euroopa vanimatest linnadest, mille ajalugu ulatud vähemalt 2500 aasta taha. Linna suhteliselt pikk ajalugu on kujundanud Kiievist hämmastava mikstuuri eri stiili arhitektuurist. Kiievi inimesed on sõbralikud, humoorikad ja uhked oma linna ning rahvuse üle.

Võrreldes mõne teise Euroopa tuntuma linnaga on Kiievi külastajate arv ehk tagasihoidlikum, kuid see tähendab ainult suuremat naudingut ilma rahvahordideta. Kiiev on mõnus ja lihtne koht uute inimestega tutvumiseks ja sõpruse sobitamiseks.

Riiki pääsemine:

Reisi planeerides arvestage, et Ukrainas COVID-19 haigestumise või positiivse testitulemuse korral tuleb haigus läbi põdeda asukohariigis ning jääda isolatsiooni vastavalt asukohariigis kehtestatud korrale. Veenduge, et reisile minnes on tehtud COVID-kindlustus, mis katab koroonaviiruse tõttu tekkinud ravi- ja majutuskulud.

Riiki saavad siseneda täielikult vaktsineeritud isikud, kes esitavad sertifikaadi, mis kinnitab, et läbitud on täielik vaktsineerimiskuur; koroonaviiruse läbipõdenud isikud, kes tõendavad seda vastava sertifikaadiga; isikud, kes esitavad koroonaviirus SARS-CoV-2 sertifikaadi (prinditud või elektrooniline) hiljemalt 72h enne riiki sisenemist tehtud negatiivse PCR või antigeenitesti kohta. Isikutel, kes ei ole vaktsineeritud (v.a erandid), on kohustus allalaadida mobiilirakendus „Vdoma” ning jääda 10-päevasesse eneseisolatsiooni, mida saab lühendada tehes 72h jooksul pärast riiki sisenemist uue testimise.

Lisaks on vaja esitada reisikindlustuspoliis, mis peab olema tehtud Ukraina kindlustusseltsi või välismaa ettevõtte poolt, millel on Ukrainas esindus või lepingulised suhted mõne Ukraina kindlustusseltsiga. Poliis peab katma haigestumise korral kõik COVID-19 ravimisega seotud kulud ning kehtima kogu riigis viibimise ajal.

Välisministeeriumi andmetel võivad Eesti kodanikud viibida Ukrainas viisavabalt kuni 90 päeva 180 päeva jooksul. Tallinnas asub Ukraina Suursaatkond ja Eestil on samuti Kiievis suursaatkond.

Kuidas minna?

Kiievisse on võimalik lennata nii Tallinnast, Riiast kui Helsingist. Edasi-tagasi lennupiletid Tallinnast jäävad ligikaudsesse hinnavahemikku 80-150 eurot täiskasvanu kohta sõltuvalt kuupäevadest ja kampaaniatest. Sageli leidub ka mõnikümmend eurot maksvaid sooduspakkumisi. Bussipileti maksumus ühe otsa puhul jääb vahemikku 60-90 eurot ning sõit Tallinnast Kiievisse kestab ligikaudu 35 tundi.

Ajavöönd: Eestiga sama

Parim aeg külastamiseks

Kiievit on igal hetkel mõnus külastada, kuid ajastamine sõltub isiklikest eelistustest, mida linnas teha soovitakse. Kiievi kliima on mõõdukas. Kuumimad ilmad on juulis, mil keskmine temperatuur on 19 kraadi. Kui sulle ei meeldi jahe ilm, siis juuli on külastamiseks parim aeg. Aga kui naudid lumist ilma, siis parim aeg külastamiseks on jaanuar. Suusatamine on Kiievis populaarne tegevus ja Kiievi läheduses on selleks mitmeid kohti nagu VyshHora, Holosiievo ja Protasiv Yar. Jaanuar on ka aasta lõikes kõige külmem aeg, keskmine temperatuur on miinus viie kraadi juures. Oktoobri keskpaigast maini on samuti turistide seas pigem tihedad, kuna lisaks suhteliselt mõnusale kliimale toimuvad siis ka mitmed festivalid.

Kuna Kiievis on teha ja kogeda üpris palju, siis minimaalselt 3-4 päeva Kiievi külastamiseks oleks mõistlik reisikavva planeerida.

Mida võiksid Ukrainast teada?


Valuuta: Ukraina grivna

Keel(ed): Nii ukraina kui vene keel on laialt kasutuses. 2001. aasta küsitluse tulemusel vastas 75% Kiievi elanikest, et nende emakeel on ukraina keel.

Suunakood: 044

Pealinn: Kiiev

Rahvaarv: 2,962,180 (2021)

Ukraina keel kasutab kirillitsat, kuid pea kõikjal leidub ka ladina tähestikku. Suuremas osas restoranides on ka inglise keelsed menüüd ning inimesed annavad endast parima, et suhelda inglise keeles.

Levinuim religioon on õigeusk, millele järgneb ristiusk. Kõikjal Kiievis leidub kauneid kirikuid, mida tasub külastada nii nende välisilme kui fantastiliselt dekoreeritud interjööri tõttu. Naisterahvastel tuleb kirikusse sisenedes pea katta.

Ukraina köök on väga mitmekülgne ja sisaldab palju liha ning saia. Kiievist leiab mitmeid restorane, mis serveerivad traditsioonilisi roogasid euroopaliku krutskiga. Ka käsitööõlu on suures hinnas ja eriti laialt on see levinud Podili piirkonnas, kus on mitmeid huvitavaid pubisid.

Kindlasti tasub ära proovida ukraina borš, Kiievi kana ja magusad vareenid. Neid tasuks proovida näiteks kõrgelt hinnatud iseteenindusega ning väga sõbralike hindadega restoranis Puzata Hatas. Kuigi menüü on kirillitsas, siis kehakeele ja näpuviibutustega saab suurepäraselt hakkama. Seal saad aru, et Kiiev on suhteliselt rahakotisõbralik linn väljas söömiseks.

Iga menüü näitab, kui palju eri osiseid roog sisaldab — seda kas milliliitrites või grammides. Sama kehtib ka jookide kohta. Kui tellite õlut või veini, siis on kombeks näidata hinda 100ml kohta. See siiski ei tähenda, et vaid saja milliliitri kaupa serveeritakse. Sageli serveeritakse teile rohkem ja ka kasseeritakse vastavalt. Siinkohal pole vaidlemisel erilist mõtet.

Kuigi pea kõigis restoranides, hotellides ja kohvikutes on läänelikud tualetid, siis avalikud käimlad on sageli sellised, mida sageli kohtab ka Aasias ehk “kükitatavad”, kui mitte öelda, et lihtsalt augud põrandas.

Kuidas ringi liikuda?


Selleks, et avastada Kiievit nii palju kui võimalik, tuleb kasuks nii ühistranspordi kui taksode kasutamine. Ühistransport on laialdaselt kasutuses ja hästi korraldatud. Kiievis on ka kaks lennujaama ja rongijaam. Bussid, trollibussid ja trammid on populaarsed nii kohalike kui turistide seas, kuna tegu on kõige soodsama viisiga ringi liikumiseks.

Ühistransport:

Ühistransport on sama laialt kasutuses kui autod. Ühistranspordi üksikpilet maksab ligikaudu 50 kopikat. Samuti on linnas suur võrgustik minibusse, mis liiguvad suhteliselt kiiresti ja viivad sind kõikjale, kuhu soovid.

Taksod:

Nagu igas suures linnas, on ka Kiievis lihtne taksot saada — seda nii helistades kui tänavalt kinni püüdes. Tellimiseks on lihtne meelde jätta kaks telefoninumbrit — 058 ja 059.

Bolt pakub nii taksosid kui e-tõukerattaid.

Mida Kiievis kogeda?


Kohad, mida külastada

Kiievil on pakkuda ohtralt atraktiivseid külastuspaiku — seda nii arhitektuurilises võtmes, lõõgastavate parkide kui huvitavate monumentide näol. Tänu pikale ajaloole ja rikkalikule pärandile on Kiiev mitmekülgne. Tänavakunst, õuetegevused, lugematud kohvikud, baarid ja mitmekülgsed turud teevad linna külastamise meelierutavaks kogemuseks. Ka taskukohasus on suhteliselt atraktiivne põhjus, miks Kiievit külastada.

Muljetavaldav arhitektuur

Kiievi kesklinna peatänav on Khreschatyk, mis muutub nädalavahetuseti jalakäiatele mõeldud alaks. Seal kohtate mitmeid sovjetiajastu ehitisi. Expo keskuse (Vystavkovyi tsentr) kandis on samuti palju silmailu. Ukraina arhitektuur on samuti imetlusväärne. Yaroslaviv Val ja Arkhitektora Horodetskoho tänavad on kaunid näited Ukraina arhitektuurist. Podili piirkonnas saab kogeda linna iidsemat hõngu nii ukraina baroki, vene klassitsismi, eklektitsismi ja modernismi näol.

Kuldsete kuplitega kloostrid

Ida-Euroopas on küll kuldsed kuplid tavapärased, kuid Kiievis on mitmeid silmapaistvaid näiteid. Parimad neist on Püha Andrew' ja Miikaeli kloostrid ja Volodymyri katedraal.

Pechersk Lavra kompleks on UNESCO maailmapärandi nimistus. Soovitatav on külastada ka Sophia katedraali, mis on samuti UNESCO kaitse all.

Lõõgastavad pargid

Kiievis on mitmekülgseid parke. Kui otsid vanamoodsat kohta, siis külasta Hydroparki ühes lõbustuspargiga. Ülikooli peamaja läheduses on ideaalne koht puhkamiseks, tukastamiseks ja lugemiseks pargis nimega Shevchenko. Ka liivased rannad Dnepri jõe kaldad on mõnusaks ajaveetmise kohaks.

Teise maailmasõja rahvuslik muuseum

Kui sind huvitab ajalugu ja militaarvarustus, siis rahvusmuuseum on koht, mida külastada. Tegemist on ühe Kiievi suurima muuseumiga.

Tegevused vabas õhus

Kiievis on teha palju. Eriti Püha Sophia ja Püha Miikaeli kirikute vahelisel alal, kus toimub peaaegu igal ajal midagi. Elavates turistitänavates, mis on täis skulptuure, tänavakunsti ning erinevaid turge, naljalt juba igav ei hakka. Kuulus Besarabski turg ja kultuurikeskus Art Zavod Platforma on kindlasti külastamist väärt.