• Disneyland, California, USA

Maailma esimene Disneyland projekteeriti ja ehitati Walt Disney enda poolt. Tema fantastiline idee — ehitada imede ja multifilmide park, kuhu tulevad ühesuguse vaimustusega lapsed ja nende vanemad — õigustas end täiesti. Siia tullakse perekonniti, pildistatakse end koos Miki-hiirega ning tehakse kaasa kõikidel atraktsioonidel. Täiskasvanud lähevad rõõmuga lapsepõlve tagasi.


  • Eiffeli torn, Pariis, Prantsusmaa

Kui uskuda Hollywoodi filme, siis paistab torn igast Pariisi aknast. Tegelikult on kõik vastupidi. Tuleb tõusta torni, et näha Pariisi. Ning tarduda vaimustusest … Selles on jõudnud veenduda enam kui 200 miljonit külastajat (arvepidamine käib aastast 1889). Kõige sportlikumad külastajad ei kasuta lifte, vaid astuvad 1665 sammu treppidest üles.

  • Miami, Lõunarand, USA

Siin tehakse filme ilusast elust. Dekoratsioonid on ka vastavad — uhked hotellid, valge liiv ning Atlandi ookeani sinised veed. Massistseenides on päevitunud muretud surfajad.


  • Berliini müür, Berliin, Saksamaa

Müür langes juba 30 aastat tagasi, ent kired selle ümber pole seni vaibunud. Ja pole ka ime, Berliini müür oli üks XX sajandi külma sõja oluline mälestusmärk. Kunagi üritati uskumatute trikkide abil seda ületada. Hea, et nüüd võib selle foonil vaid pildistada.


  • Big Ben, London, Suurbritannia

2016.aasta 21. augusti keskpäeval lõi kell viimast korda, et siis seejärel läbida põhjalik rekonstrueerimine. Kuulus kell ja sellega koos Westminsteri kellatorn naasid uuendatult 2021. aastal. Kell võeti osadeks ning puhastati. Remondi jooksul helises see vaid erandjuhtudel, näiteks uusaastaööl.


  • Times Square, New York, USA

Seda väljakut nimetatakse maailma ristteeks ning sellisena ta ka näib — kärarikas ja pulbitsev. Kollased taksod, värviline reklaam, rahvahulgad … Oma nimetuse sai väljak 1904. aastal, kui ajaleht The New York Times kolis äsjavalminud Times Building´sse. Uusaastaööl laskub hoone katuselt alla kuulus ajapall.


  • Oktoberfest, München, Saksamaa

See on lihtsalt pidu, ent mitte mingisugune, vaid eriti lõbus pidu. Tal on kõikidest maailma toidufestivalidest kõige enam austajaid.


  • Machu Picchu, inkade kadunud linn, Peruu

Siin on unikaalne kliima (+19-24 kraadi aasta läbi) ning viljakas pinnas, milles kasvavad edukalt nii mais, kartul, puuviljad kui ka kohvioad. Turiste võluvad arheoloogilised mälestusmärgid. Tähtsaim kõigist on salapärane Machu Picchu, inkade impeeriumi tähtsaim tseremooniakompleks — uus maailmaime, mis on peidetud (arvestades külastajate arvuga mitte just kõige paremini) 2450 meetrisele mäetipule.


  • Suur Kanjon, USA

2013. aastal ületas köielkõndija ja akrobaat Nik Wallenda Suure Kanjoni köiel, ilma julgestuseta, ning püstitas kuuenda maailmarekordi. Ülejäänud turistid (5 miljonit igal aastal) tulevad siia, et nautida maastiku uskumatut värvide mängu.


  • Burj Khalīfah, Dubai, Araabia Ühendemiraadid

15 miljardit dollarit, 31 300 tonni terast ja 26 000 käsitsi lõigatud klaaspaneeli on ühendatud 828-meetriseks Burj Khalīfah torniks — kõige kõrgemaks maailmas. Enamus fotosid tehakse 124. korruse vaateplatvormilt. Lift viib turistid 452 meetri kõrgusele kiirusega 10 m/sek. Tunne on ettearvatult kosmiline.


  • Colosseum, Rooma, Itaalia

Ehitati esimesel sajandil ning siis nimetati seda Flaviuse amfiteatriks. Siin võitlesid gladiaatorid ning toimusid ka tuhandeaastasele Roomale pühendatud suurejoonelised pidustused. Ka kaasajal ei ole siin publikust puudus. 1342. aastal hävitas Rooma maavärin osa Colloseumist. Ning tänapäeval on need ilmselt kõige kuulsamad varemed maailmas.

Allikas: Dobrõje Sovetõ